8 pengetips min mamma ga meg

familie sparetips Feb 10, 2019

I dag er det morsdag. Gratulerer med dagen, alle mammaer! Men spesiellt min egen mamma. Gratulerer, og takk.

Jeg blir av og til spurt om jeg har arvet mye. Det kunne ha forklart hvorfor jeg har så god økonomi. Men jeg har ikke arvet penger. Jeg har arvet økonomisk sans! Gjennom min oppvekst lærte jeg verdien av penger, og hvordan man kan få pengene til å strekke til.

Det passer det å dele noe om i dag, på morsdagen. Så her kommer 7 lærdommer og tips jeg har lært av min kjære mor:
  1. Ikke behandle lønningsdag som en fest. Verdien av pengene er lik hele måneden. Bruker du mye allerede første dag har du mindre igjen til resten av dagene i måneden. Da blir du gående å vente på neste lønningsdag. Unngå dette ved å behandle penger på samme måte hver eneste dag.
  2. Bak brød selv. Det gikk mye brød hjemme hos oss. Vi var en familie med 4 barn. Mamma bakte alltid fire brød om gangen. Oppskriften hennes finner du her.
  3. Spar til ferieturene. Å ha råd til å reise bort må man sørge for selv. Min mamma la til side penger hver eneste måned slik at vi kunne dra på de feriene vi ønsket. Det er deilig å kunne nyte ferien uten å tenke på at man egentlig ikke hadde råd. Eller å måtte betale for den i ettertid.
  4. Bruk gavepapir og bursdagskort igjen. Jeg husker hvor gøy det var å alltid ha så mye forskjellig papir å velge mellom når jeg skulle pakke inn en gave til en av de utallige bursdagsfeiringene jeg var i som liten. Mamma hadde rullet sammen papiret fra gaver vi hadde fått, som vi så kunne gjenbruke. Doble bursdagskort var klippet på midten til enkle, eller hun hadde klippet ut motivet på kortet, og limt det på en papp-bit vi kunne tegne og skrive på. Kreativt, sparsomt og fint!
  5. Ikke kjøp på avbetaling. Mamma lærte meg at 349 pr måned for et nytt kjøleskap var dyrere enn å betale flere tusen med en gang. Jeg er så takknemmelig for at hun lærte meg at det er totalsummen som teller uansett, og at noen få % renter blir mye penger over tid.
  6. Sy og reparer. Hull på knærne ble fikset med lapper, og løse knapper sydd i. Hjemme lærte jeg hvordan jeg kunne reparere klær. Mamma sydde også egne plagg til oss, og strikker de fineste ting. Det bidro til at jeg så verdien klærne hadde, og hvor fint det var å slippe å kaste. I går kveld var mamma på besøk hos meg, og hjalp meg med å gi lengre liv til to slitte plagg.
  7. Bruk opp alt. Tuben er ikke tom når det virker som den er tom. Klipp opp tuben, og få favorittkremen til å vare en ekstra uke! Sett på den delen du klippet av igjen, så tørker ikke kremen ut heller.
  8.  Jobb ekstra. Etter mamma ble skilt hadde hun to ekstrajobber for å få inn ekstra penger til husholdningen og reiser vi ønsket å dra på.

Så takk skal du ha, mamma. For at du har lært meg å være bevisst min egen pengebruk, og for å ha vist meg hva man kan oppnå med sparing. Gratulerer med morsdagen!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.