8 sparetips for det nye året
Jan 16, 2024Reklame Anyfin
(I dette innlegget nevner jeg en del statistikk. Tallene er henta fra YouGovs analyseinstitutt, og er basert på intervjuer av 1005 nordmenn i alderen 18-52 år, sommeren 2023.)
Visste du at 28% av oss svarer at hvis vi får en uforutsett regning på 10 000 kr, er vi nødt til å ta opp lån for å betale den?
Eller at 25 % sier at utgiftene normalt er større enn inntektene?
Og at 47 % av oss har en form for forbruksgjeld?
Denne statistikken vil du ikke være en del av! Og hvis du er det, vil jeg gi deg en utfordring:
La 2024 bli det året hvor du kan svare «ikke meg!» på punktene over.
Ikke slå deg til ro med at "det er vanlig å ha det sånn" eller "økonomi er for vanskelig til at jeg kan få snudd situasjonen min".
Her får du mine 8 beste sparetips for det nye året, som garantert vil sende deg et stort steg i riktig retning:
1. Start med fast trekk til sparing
Det er enkelt å utsette sparingen til senere, eller å tenke at du skal spare det som er igjen på kontoen dagen før du får neste lønning. Da får du neppe spart noe særlig.
Skal du komme i gang med sparingen, må du gjøre det til en prioritet. Det må komme først.
Så sett opp faste trekk til sparekontoen din hver måned, rett etter lønningsdag. Start med en så lav sum at du vet at du ikke kommer til å måtte ta tilbake pengene til brukskontoen din for å betale mat eller regninger. Det får du bare minus i mestringsfølelse av. Start lavt, og øk summen litt neste måned, hvis det gikk bra denne måneden.
2. Bruk mindre penger på lån
Når pengene ikke strekker til, svarer 62 % av oss at vi prøver å komme ovenpå ved å kutte utgifter. Bare 10% prøver å reforhandle vilkårene på lånene sine. Samtidig sier 33 % av oss at gjelda vår har økt de siste 12 månedene. Det vil si at vi har stadig mer å tjene på å sjekka renta på lånene våre.
Og det gjelder alle lån, til og med de du ikke tenker på som lån, som delbetalingsalternativer, utsatt betaling på et nettkjøp og kredittkort. Kanskje har du egentlig flere lån enn du trodde, når du inkluderer disse kategoriene også?
Hvis du blir overveldet bare av tanken på å skulle finne ut av rentene på disse smålånene, vil jeg anbefale Anyfin, som jeg har et samarbeid med. Anyfin er en refinansieringstjeneste i app-format som gir deg oversikt over dine smålån og tilbyr å senke renten på de dyre lånene dine.
Hvorfor jeg har inngått et samarbeid med en "forbrukslånstjeneste"?
Det er det to enkle grunner til:
1. Det er ikke mulig å ta opp mer lån enn man allerede har, og
2. Du får bare tilbud hvis de kan tilby deg en lavere rente.
Jeg har derfor ingen problemer med å si at hvis du har smålån, bør du sjekke ut om du kan få en lavere rente gjennom Anyfin her: https://anyfin.info/penger
Det tar kun et par minutter å søke! Bruker du koden “penger” får du også 200 kr avslag på første faktura.
3. Sett opp et matbudsjett
Matutgiftene utgjør en stor del av husholdningsbudsjettet for de fleste av oss. Og bortsett fra å forhandle lånerenter, er dette den utgiften hvor sparepotensialet er størst.
Du trenger ikke å knipe inn på alt som er sunt, godt eller viktig for deg. Du kan stramme til enda mer senere hvis du ser at det trengs, men du vil bli overrasket over hvor langt du kommer ved å begynne med følgende:
Planlegg ukens måltider, skriv en detaljert handleliste (og hold deg til den!) og gå i butikken så sjelden du kan. (Det vil helt sikkert også redusere utgiftene på impulskjøpene dine!) Ta vare på kvitteringene, eller få oversikt over summene i nettbanken eller i handleappene som er tilknyttet de ulike kjedene, og summer opp hvor mye du bruker hver uke og hver måned. (Alt blir mye gøyere når du holder øye med fremgangen!)
4. Avslutt unødvendige abonnementer
Det er irriterende fort gjort å miste oversikten over løpende abonnenter. Det er så enkelt å hoppe på "1 måned for 1 krone", og så bare glemme hele greia.
Det som ofte gjør det ekstra vanskelig å holde oversikt er gjerne at ett abonnement trekkes fra mobilregningen, et annet fra kredittkortet, et tredje fra brukskontoen din osv. Og om dere er flere i husholdningen har dere kanskje til og med dobbelt opp med enkelte streamingtjenester, hvis dere ikke har helt oversikt over hvilket tilbud den andre har hoppet på.
Så ta en gjennomgang av abonnementene dine, enten det er strømmetjenester, aviser eller apper.
Si opp det du ikke bruker nok til at det føles verdt det. Da vil du spare penger uten å føle at du gir avkall på noe som helst av betydning.
5. Husk matpakke og vannflaske i sekken
Jeg er stor fan av matpakke! (#teammatpakke er til og med blitt en greie på Instagram.) Ikke bare er det mye rimeligere å spise medbrakt, det er også mye mer praktisk. Da er maten klar når du får lyst på den. Og særlig om du har noen spesielle ønsker eller behov i matveien, kan du alltid være trygg på at du har noe å spise.
Å måtte kjøpe vann er dessuten kanskje den sureste utgiften jeg vet om (nest etter purregebyr, men faktisk foran parkeringsbot). Og spesielt til de av oss som har barn, så kan du være sikker på at det er de gangene du har glemt flaske at ungene holder på å døøø av tørst. La vannflaska ligge fast i sekken, så sparer du de sure kronene.
6. Selg unna det du ikke trenger
Neste punkt er nok en släger: Kvitt deg med det du ikke trenger, og frigjør pengene de representer.
Gå gjennom hjemmet ditt, finn gjenstander du ikke bruker, og legg dem på på finn.no, Tise eller lokale salgsgrupper på Facebook. (Om du trenger motivasjon for å komme i gang, kan du slenge deg med på utfordringen #selge100.)
En ekstra gevinst ved å selge det som bare tar opp plass i hjemmet ditt, er at du blir mye mer bevisst på hva du vil dra inn av nye ting. Dermed sparer du også penger ved å kjøpe mindre nytt.
7. Innfør noen grønne vaner
Mange grønne vaner er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken din. Reduser strømforbruket ved å bruke mindre varmtvann eller senke varmen når du ikke er hjemme, bruk beina eller offentlig transport fremfor å kjøre selv, og unngå engangsprodukter.
Hvis du bestemmer deg for en shoppestopp, eller bare kjøpe brukt, gjør du en liten innsats for å redusere forbruket globalt, men en stor innsats for lommeboken din og din egen klimasamvittighet.
8. Hør på pengepodcaster
Jeg elsker å lytte til podcast! Særlig når jeg gjør husarbeid eller er ute og går, sånn at jeg kan ta inn noe lærerikt eller inspirerende samtidig som jeg gjør noe jeg må.
Her vil jeg særlig anbefale denne episoden av Pengesnakk podcast.Her snakker jeg med Felix, en av Anyfins eksperter, om hvordan hvordan vi kan få en bedre økonomisk helse. Vi snakker blant annet om hvordan du kan kvitte deg med dyre lån, og deretter hvordan du kan unngå å ta opp mer gjeld.
Økonomisk kunnskap = Livskunnskap, sier Anyfin, og det tenker jeg er et perfekt mål for det nye året: Å øke den økonomiske kunnskapen for å øke livskunnskapen, og dermed også livskvaliteten.
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.