Fire pengetanker som endret livet mitt

fire Aug 20, 2021
Pengetanker
Har du noen gang hatt en aha-opplevelse som har endret ditt syn på penger og livet?
 
 
Når jeg tenker tilbake er det fire pengetanker som har gjort meg til den jeg er. Det deler jeg mer om i denne filmen, hvor jeg også prøver å formidle hvordan FIRE-tankegangen er givende å lese om/høre om, også for oss som ikke drømmer om å pensjonere oss tidlig.

Den første pengetanken

Hva gjorde det med meg å finne ut allerede på barneskolen at pengene mine kan tjene penger? Konseptet renter er en av tingene som endret livet mitt, og hvordan jeg ser på sparing og økonomi.

Det var 5 % renter på min første sparekonto. Hvor mye kom sparepengene mine til å være verdt i fremtiden? Det var vanskelig å regne på for en 10-åring, men jeg skjønte at jeg hadde kommet over noe kult, og tok med sparebøssa i postsparebanken.

Den andre pengetanken

Som jeg forteller i filmen, var det et sjokk for meg å høre at barndomshjemmet mitt var verdt 1 million kroner. Hvordan skulle jeg noen gang få råd til å flytte hjemmefra når hus kostet så mye?

Heldigvis fant jeg ut hvor dyrt bolig var ca 15 år før jeg skulle kjøpe hus, og hadde god tid til å spare. At jeg startet boligsparingen så tidlig, og kjøpte første bolig da jeg var 21 år gammel har hatt mye å si for meg og min økonomi.

Å vite hvor langt unna jeg var boligdrømmen gjorde at jeg sparte hver eneste krone jeg fikk i konfirmasjonsgave og skaffet meg deltidsjobb så fort jeg kunne.

Den tredje pengetanken

Den tredje lærdommen var at jeg ikke visste nok til å ta smarte valg med pengene mine. Jeg, som hadde vært smart med penger siden jeg var barn, hadde fortsatt ikke peiling på hva som var lurt å gjøre med pengene mine da jeg ble voksen.

Hvordan skulle jeg velge sparekonto for pengene mine? Burde jeg betale inn mer på boliglånet? går det an å endre betalingsplan? Skal jeg spare til pensjon, eller vente? Lønner det seg virkelig å ha lån?

At jeg hadde betalt høyere renter på boliglånet enn nødvendig og hvor enkelt det var å forhandle ned til et riktigere nivå ble et vendepunkt i livet mitt. Fra å prøve å søke kunnskap selv, ble det nå viktig for meg å dele med andre hvilke smarte grep man kan ta i økonomien. Jeg startet pengesnakk.no

Den fjerde pengetanken

I min søken etter økonomisk kunnskap på internett kom jeg over FIRE-bevegelsen. At det går an å pensjonere seg i 30-årene var nytt for meg, og historiene om de som gjorde dette fascinerte med enormt!

Å oppdage konseptet økonomisk uavhengighet og at livet kan leves på helt andre måter enn det jeg hadde sett for meg som eneste vei, er nok det som i aller størst grad har endret meg.

 

De fire pengetankene over snakker jeg mer om i ukas YouTube-film:

Aller mest om økonomisk uavhenighet.

Hva er det med konseptet FIRE som er så fascinerende?

Hvordan kunne det endre livet mitt å bare høre om konseptet?

FIRE står for Financial Independence Retire Early, og er det vi på norsk kaller økonomisk uavhengig.

Har du fulgt meg på podcast, blogg eller sosiale medier vet du at mitt store sparemål er økonomisk uavhengighet. 

Er man økonomisk uavhengig trenger man ikke lønnet arbeid for å klare seg økonomisk. For en frihet! Jeg oppdaget hva som var mulig i 2015 da jeg kom over blant annet denne amerikanske bloggen. Livet er ikke så fast som jeg alltid hadde forestilt meg. Det er mulig å gjøre så mye mer, og man kan leve livet sitt akkurat slik man vil. 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.