FIRE økonomisk uavhengig

Et liv uten økonomiske bekymringer

Det er det FIRE betyr for meg

Slik blir du

økonomisk uavhengig:

 1. Tjen penger
 2. Bruk mindre enn du tjener
 3. Invester overskuddet
 4. Vent til investert formue er stor nok til at avkastningen kan dekke levekostnadene dine

Går det an å pensjonere seg som 40-åring?

Ja, det går an. Faktisk enda tidligere også - men målet mitt er 40. Ikke å faktisk slutte å jobbe, men å kunne slutte å jobbe, hvis jeg har ting som er viktigere å gjøre.

Er du relativt ung og har lyst til å ha et liv der du ikke må jobbe for noen andre enn deg selv er det mulig for deg også.

 Hvordan leser du her.

Min FIRE-historie

I 2015 jeg kom over FIRE-bevegelsen (Financial Independence, Retire Early), og fant ut at det er mulig å slutte å jobbe veldig mye tidligere enn det som er vanlig. Det fasinerte meg - og gjør det fortsatt.

I barndommen lærer de fleste av oss om viktigheten av en god utdannelse. Med den kan vi få en god jobb, jobbe til pensjonsalder, før vi kan lene oss tilbake å nyte pensjonisttilværelsen på tampen av livet.

Alt jeg visste om investering var at det innebar risiko. Ingen hadde fortalt meg at ved å investere i aksjemarkedet kunne jeg lage min egen pengemaskin.

Men for fem og et halv år siden kom jeg altså over FIRE - at det går an å bli økonomisk uavhengig. Å spare og investere så mye at resultatet blir fullstendig økonomisk frihet. 

Timingen var god. Jeg lette etter et nytt sparemål. Jeg hadde jobbet mye med å betale ned boliglånet mitt, og snart ville det være nedbetalt. En dag begynte jeg å lure på: hva skal jeg spare til når jeg er gjeldfri?

Det eneste sparemålet jeg noen gang hadde hatt var å bo fint. Nå bodde jeg ikke bare fint, jeg var til og med på god vei til å betale ned boliglånet mitt før jeg fylte 30.

Det nye sparemålet mitt ble FIRE - å bli økonomisk uavhengig. Helst før jeg fyller 40.

Men skal jeg ikke jobbe?

Det høres merkelig ut å kunne pensjonere seg som 40-åring. Og poenget er ikke å slutte å jobbe. Men hva skjer om man ikke må jobbe for å få inn penger? Min mening er at vi blir i stand til å skape enda bedre ting enn om penger er hovedmotivasjonen for arbeid.

Å ha nok inntekt fra investeringene sine til å ikke trenge noe annen inntekt gir en enorm trygghet, og mange muligheter. 

Jeg har alltid vært glad i å jobbe, og det er jo nettopp det som har gjort det mulig for meg å spare så mye som jeg har gjort. Så det å ikke skulle jobbe virker veldig fjernt. 

Allikevel har jeg lyst på muligheten. Muligheten til å velge helt selv.

 

Hvordan få det til?

Det er flere måter å oppnå økonomisk frihet på.

Noen arver penger, noen lager en business som utbetaler penger selv om de ikke selv jobber i den lenger, noen investerer i utleieboliger eller i aksjemarkedet.

Den vanligste måten å oppnå FIRE/bli økonomisk uavhengig på er å investere i aksjemarkedet. For å få til det må man ha investert så mye at man kan ta ut pengene du trenger hvert år uten at formuen synker. Målet er å leve kun på avkastningen - da vil det aldri bli tomt!

Men for å få til det, må vi enten ha høy avkastning, eller en stor sum investert. Det er vanlig å regne ut i fra 4 %-regelen.

Du er økonomisk uavhengig den dagen summen av dine passive inntektsstrømmer overstiger behovet ditt for penger.

Mitt FIRE-tall - målet for økonomisk uavhengighet

I 2015, da jeg satt opp målet mitt, regnet jeg ut i fra at jeg vil bruke 150 000 kr hvert år. Det skal være nok til å dekke mitt forbruk. Bruker jeg 4%-regelen finner jeg ut at jeg må ha 3 750 000 kroner investert. (4 % av 3 750 000 kroner = 150 000 kr)

Den dagen jeg har 3 750 000 kroner investert er jeg økonomisk uavhengig.

Det er mye penger.

Så langt har jeg kommet:

Jeg startet å investere i aksjemarkedet for alle første gang i 2015.

Her er summene jeg har investert hvert år:

 • 2015: 80 000 kr
 • 2016: 103 185 kr
 • 2017: 17 770 kr
 • 2018: 167 700 kr
 • 2019: 182 177 kr
 • 2020: 237 641 kr
 • 2121: 572 778
 • Totalt investert: 1 361 261 kr
 • Dagens verdi(med avkastning): 1 605 375 kr

Kort oppsummert er jeg langt unna, og har investert for lite.

Setningen over skrev jeg for omtrent et år siden. Nå har jeg høyere inntekt og investere så mye jeg kan. Jeg ser også effekten av avkastning og rentesrente-effekten nå. Gøy!

Jeg er fortsatt langt unna målet mitt på 3 750 000 kr.

Når jeg tenker på at det viktigste for meg er å ha det bra samtidig som jeg sparer til uavhengighet har jeg da spart ganske mye?

I løpet av disse årene har jeg hatt store utgifter til andre ting, og investert det jeg kan ved siden av.

I 2015 og 2016 jobbet jeg med å nedbetale boliglånet mitt.

I 2017 kjøpte vi hytte.

I 2018 fylte jeg opp bufferkontoen som var liten etter året før, og sparte opp til å kjøpe bil kontant

I 2019 sa jeg opp fast jobb, og sparte mye på bufferkonto istedenfor i fond. Vi kjøpte også hus, og har et boliglån som må betales hver måned.

Kan jeg regne med boligen i de 3 750 000 kr?

Sammen med mannen min eier jeg et hus som vi betalte 14 000 000 for i 2019.

Jeg eier 40 %, og Tom eier 60 %. Vi har et felles lån på nesten 5 millioner. Halvparten av dette er mitt.

5 600 000 kr minus 2 500 000 kr er lik 3 100 000 kr. 

Jeg har altså 3 millioner i formue - i boligen. Omtrent det samme jeg mangler i investerte penger for å kunne bli økonomisk uavhengig..

Hjelper det meg på veien mot FIRE?

Nei. Egentlig ikke. Med mindre vi selger boligen og flytter til noe rimeligere hjelper det meg ikke, fordi "investeringen" ikke gir meg avkastning. 

Det kan jeg endre!

Huset vårt er passe stort for oss 3(snart 4). Vi elsker å bo her og har ingen planer om å flytte. Vi bor i første og andre etasje, og har en kjeller på ca. 100 m2 som i dag er bod og bod og mer bod. Hva skjer med FIRE-målet mitt om vi forvandler deler av underetasje/kjeller til hybel eller boenhet som kan leies ut?

Basert på utleiepriser i området vil vi kunne få inn over 10 000 kr i måned på å dele boligen vår med noen andre.

Det vil nok koste over en million å gjøre kjelleren om til noe som kan leies ut.

Et millionlån koster med dagens rente ca. 1 250 kr i måneden.

Det betyr at hvert år må inntekten av 1 - 2 utleiemåneder gå til rentekostnader. Resten er ren inntekt.

Det gjør at jeg ikke trenger 3 750 000 kroner investert for å nå FIRE-målet mitt, men kan bli økonomisk uavhengig basert på både avkastning i aksjemarkedet og utleieinntekter.

Planen fremover

Vi har fortsatt ikke bestemt oss for om det blir utleiedel i boligen, så jeg investerer fortsatt som om målet er 3 750 000 kr.

Uansett har vi nok av lån igjen som den eventuelle utleieenheten kan betjene både før og etter jeg har blitt økonomisk uavhengig.

Om jeg faktisk skulle sluttet å ha inntekt den dagen jeg når målet, må jeg også regne mer på det tallet. Kanskje bør det være høyere for å ta høyde for skatt, eller lavere avkastning i aksjemarkedet etter hvert som jeg skrur ned risikoen.

Akkurat nå investerer jeg ikke så mye. Jeg har lavere inntekt etter jeg startet for meg selv. Men det at jeg jobber selvstendig nå gjør også at det er litt mindre viktig for meg å bli økonomisk uavhengig raskt. Jeg har allerede en enorm frihet, og liker livet mitt slik det er akkurat nå. Jeg jobber allerede med de tingene jeg vil drive med om jeg allerede hadde vært økonomisk fri.

At vi flyttet til dette dyre huset "ødela" ganske mye når det gjelder hvor raskt jeg vil kunne bli økonomisk uavhengig. Ikke bare har jeg nå lån, som gjør at jeg får investert et lavere beløp hver måned, vi bruker også masse penger på å pusse opp her. 

Så jeg er helt komfortabel med at målet er lengre unna. Men det er fortsatt et mål jeg har, og jeg investerer penger hver eneste måned for å komme nærmere økonomisk frihet.

Veien videre mot FIRE

En måte jeg kan nå FIRE-målet mitt og bli økonomisk uavhengig når jeg fyller 40 er å begynne å tjene mye mer penger.

Satt opp denne planen nå, som viser et omtrentlig regnestykke, og hvordan jeg må investere mer og mer hvert år for å klare å nå målet om å bli økonomisk uavhengig når jeg fyller 40.

Ser ikke helt realistisk ut, men umulig å sette opp noe mer realistisk når jeg ikke aner hvor mye jeg vil tjene i årene fremover(derfor har jeg heller ikke regnet med avkastning i løpet av spareperioden i dette hypotetiske oppsettet).

Plan for å nå investeringsmålet innen 40-årsdagen min:

 • 2020: 60 000 kr til = totalt 100 000 investert i år
 • 2021: 200 000 (kanskje mer - tenker å investere alle inntekter fra boksalg)
 • 2022: 300 000
 • 2023: 400 000
 • 2024: 500 000
 • 2025: 600 000
 • 2026: 700 000
 • 2027: 300 000 (frem til 40-årsdagen min i slutten av mars)

 

Vil du lære mer om økonomisk uavhengighet?

Sjekk ut Pengesnakk podcast episode #3 Økonomisk uavhengig og #49 FIRE

Tidligere blogginnlegg hos meg:

Hvordan bli økonomisk uavhengig

Og her er innlegget hvor jeg satt meg målet for 5 år siden :)

Det er mye jeg deler her på pengesnakk.no som ikke handler om FIRE direkte, men alle måter å senke forbruket på handler faktisk om økonomisk uavhengighet.

For å nå er slikt mål må man være fornøyd med lavt forbruk, og stadig finne nye måter å få mest mulig ut av pengene vi velger å bruke.

Mer FIRE-inspirasjon:

Ønsker du å vite mer om å bli økonomisk uavhengig, finnes det mye info online. Her er tre gode ressurser:

Mr. Money Mustache

Peter Adeney er mannen bak nettsiden og diskusjonsforumet Mr. Money Mustache. Han er kjent for å gjøre FIRE kjent. Pensjonerte seg som 30-åring.

Playing with FIRE

Dokumentar utgitt i 2019. Følger en familie som oppdager FIRE-bevegelsen og bestemmer seg for å bli økonomisk uavhengige.

Choose FI

Podcast med mange gode samtaler fra og om Financial Independence-miljøet. Hvilke skritt kan du ta, og hvordan leve når målet er nådd?

Vil du ha mer Pengesnakk?

Legg igjen e-postadressen din her og få sparetips og oppdateringer fra Lise