Slik sparte jeg 300 000 kroner i 2019

mine tall sparetips Jan 27, 2020

Sparemålet mitt for 2019 var 350 000 kroner. Det nådde jeg ikke.

Allikevel er jeg ikke veldig skuffet. 300 000 kroner er mye penger. Og jeg fikk ikke til å spare mer enn det. Da jeg satt målet hadde jeg verken planlagt å si opp fast jobb eller kjøpe hus. Jeg gjorde begge deler. Det ble, med lavere inntekt og høyere utgifter, litt mer utfordrende å spare enn jeg hadde regnet med.

I podcasten denne uken forteller jeg om summene jeg sparte, hva som endret seg og hva jeg gjorde med de sparte pengene. Jeg hadde planlagt å spare nesten alt i aksjefond, men valgte å spare mer på sparekonto.

Hør episoden Slik sparte jeg 300 000 kroner i 2019 her.

I episoden har jeg valgt å ikke fokusere på hva jeg ikke klarte, men på hva jeg klarte. Hvordan fikk jeg til å spare mye i fjor, og hva kan du gjøre i 2020 for å spare mer?

 Jeg hadde aldri spart 307 000 kroner på et år, om jeg ikke hadde satt opp et mål for meg selv. Jeg hadde også en delvis plan. 

Mine tips til deg, når du setter opp ditt sparemål for 2020:

  1. Uansett om målet ditt er lavere eller høyere enn mitt vil jeg anbefale å starte med å sette opp et mål. Hvor mye skal du spare i år? Og skal pengene settes på en bufferkonto, investeres, brukes til å nedbetale ekstra på gjelden din eller kanskje litt av hvert?
  2. Neste steg blir å sette opp en plan for å nå sparemålet du har satt deg. Start med å se hvor mye du kan spare fast hver måned, og sett opp et automatisk trekk i nettbanken. Mesteparten av det jeg sparte i fjor var gjennom det faste månedlige trekket. Selv om jeg justerte ned mitt faste trekk flere ganger gjennom året er det den faste sparingen som har gitt størst resultater. Er målet ditt 60 000 sparte kroner blir det 5 000 kroner i måneden. Men du ser kanskje at trekket ditt ikke kan settes høyere enn 4 000 kroner? Å spare 4 000 kroner 12 ganger blir "bare" 48 000 kr. Det betyr ikke nødvendigvis at målet om 60 000 kr var for høyt.
  3. Steg 3 blir å planlegge sparing av andre penger enn din vanlige inntekt. Skal du eller dere ha dyr ferie i år, eller er det mulig å spare en del av feriepengene? Trenger du å bruke mye penger i julen, eller kan du spare litt ekstra den måneden du har halvt skattetrekk?
  4. Ekstra inntekter er en måte å nå et høyt sparemål på. Jobber du mer i eksisterende jobb eller klarer å ha en ekstra jobb i tillegg har du inntekt du kan spare 100 % av. Det kan hjelpe deg til å nå ditt høye sparemål.
  5. Utleie og salg er også måter å få inn ekstra penger til sparingen på. Sjekk ut #selge100, lei ut et rom mens du er hjemme eller hele boligen mens du selv er på ferie. Jeg skrev om hvor mye vi tjente på airbnb i fjor og hvor mye vi sitter igjen med etter de nye skattereglene for korttidsutleie her. Vi har også leid ut bilen og reisebarnevogna.
  6. Øke sparetrekket etter hvert. I løpet av året kan du utfordre deg til å gjøre færre småkjøp, bli flinkere til å ta med egen mat og drikke, redusere matbudsjettet og handle mindre klær og andre ting. Du kan også kutte ut abonnementer på streamingtjenester eller andre ting. Disse tingene til sammen gjør at du kanskje kan øke det faste sparetrekket etter sommeren. Du får kanskje en lønnsforhøyelse på et par prosent også? Det er et fint tidspunkt å øke det faste trekket, og sørge for at summen spart ved årets slutt er den du satt som mål.

Da jeg erstattet min vanlige jobb med Pengesnakk som jobb, ble det ikke mye ekstra inntekt på meg i 2019. Vi fikk inn penger på å selge ting og leie ut ting, og jeg sparte feriepengene som planlagt. Det faste trekket gikk derimot motsatt vei for meg i år, og måtte senkes flere ganger i løpet av året. Allikevel var det gjennom automatisk sparetrekk jeg har spart mest i år.

Da året var omme hadde jeg investert 138 677 i fond og aksjer. I løpet av høsten investerte jeg også 43 000 i ulike crowdfundingprosjekter. I bankinnskudd hadde jeg fylt på min personlige buffer med 55 000 nye kroner og det sto ca 50 000 kroner på pengesnakkbufferen min ved årsskiftet. Den siste delen av sparingen min i 2019 ble nedbetaling av gjeld. Jeg regner kun avdragene på huslånet som sparing, ikke renteutgiftene eller noe av studielånet. Så av gjeldsnedbetaling er det 20 025 kroner jeg regner som sparing.

Til sammen: over 300 000 kroner sparte kroner.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.