Ukesbudsjett - Slik planlegger du!

sparetips May 02, 2022

For 6 uker siden startet jeg med ukesbudsjett på mat for familien min.

Årsaken var alle mislykkede forsøk med månedsbudsjett. En hel måned er lenge når det kommer til planlegging av måltider og det er mange handleturer. Et budsjett fungerer kun hvis man følger med på det, og det må jo være enklere å ha oversikt over hvor mange kroner som er brukt på mat på en uke? Og med oversikt er det mulig å gjøre tiltak før man er langt over budsjett.

Vi hører og snakker gjerne om ukeshandel og planlegger meny for uka. Da er det jo egentlig rart at budsjettet er månedlig?

Det krever litt prøving og feiling å få til et nytt system for handling og nye summer å forholde seg til, men etter 5 uker må jeg si at dette går bra og at det er gøy!

I filmen under ser du at jeg i uke 1 av prosjektet handler alt vi skal spise, og forbyr meg selv å bruke mat vi har hjemme. Dette har jeg ikke fortsatt med, og baserer menyene i stor grad på det som ligger igjen i kjøleskapet fra forrige uke.

I filmen ser du de 2 første ukene av prosjektet, mens vi i podkastepisoden har holdt på i 5 uker, og der fokuserer jeg mer på å anbefale deg det samme (oppsummert punktvis under).

Vårt budsjett satt jeg til 1 000 kroner, og da det gikk fint etter de to første test-ukene, er det den summen vi har fortsatt med.

 Hvordan komme i gang med ukesbudsjett for mat

Finn riktig sum for deg

Vi satt 1 000 kroner fordi vi har brukt mellom 4 000 og 9 000 kroner på mat i måneden det siste halvåret og jeg visste at vi hadde noe å gå på når det gjelder å bruke mindre penger på mat. Vi har blant annet hatt matkasse gjennom vinteren, og selv om vi har kost oss med det, koster det mer penger enn å kjøpe inn mat selv(for oss som liker enkel mat). I løpet av prosjektet har vi dog hatt 1 uke med matkasse igjen. Du kan jo gjette hvilken uke det var:

Uke 1: 1 011 kr

Uke 2: 942 kr

Uke 3: 1 901 kr

Uke 4: 1 168 kr

Uke 5: 584 kr

Så uten matkasser passer 1 000 kroner for oss. Vi er 2 voksne, en ettåring og en femåring. Vi voksne har ganske ulike krav til middagene. Tom sine hovedkriterier er rask og godt, mine er sunt og billig. Jeg spiser ikke kjøtt, og jeg liker å bestemme hva vi skal spise. Så jeg må passe på å inkludere nok kjøtt i middagsplaner til at jeg ikke mister jobben som ansvarlig for maten her hjemme ;)

Budsjettet inkluderer restaurantbesøk, men jeg merket i uke 4 at det egentlig ikke er rom for det. Endte med å gå over budsjett.

Vi inkluderer også alt som kjøpes i dagligvarebutikk. Uke 1 kjøpte jeg kun mat, men nå bruker vi av samme tusenlapp til såpe, dopapir etc, 

Hvis du ikke aner hva ditt ukesbudsjett skal være på har jeg to forslag til metoder:

  1. Ta utgangspunkt i referansebudsjettet til SIFO
  2. Se tilbake på de 17 ukene du har handlet mat i så langt i år, og regn ut gjennomsnittet.

Gjør du begge deler har du et godt utgangspunkt for å velge sum. Husk at budsjett ikke er det samme som lavbudsjett og at du kan prioritere å bruke mer penger på mat enn summene SIFO bruker i referansebudsjettet.

 Involver familien

En ting som er helt nødvendig for å få dette med ukebudsjett og planlegging av mat til å fungere er å involvere familien. Gjerne barna, men spesielt de andre som handler mat. Fordi da funker det bedre. Nesten umulig å holde et budsjett når noen andre driver å handler synes jeg, så vi må gjøre det sammen.

Jeg liker også å spørre mann og barn om hvilke middagsretter og pålegg de vil ha den kommende uken. Er de med på planen, og også tilberedningen, blir de mer fornøyde med rettene.

 Start planleggingen på kjøkkenet

For å gjøre måltidsuken så billig som mulig starter jeg planleggingen på kjøkkenet. Der ser jeg hva jeg har av tørrvarer, fryst mat, rester og andre matvarer i kjøleskapet. Hva trenger jeg til frokost, matpakker, lunsj, snacking(frukt) og kveldsmat?

Har jeg noe som må brukes opp som kan inkluderes i middager?

På bakgrunn av hva jeg finner planlegger jeg retter, inkluderer ønsker fra familien og teller opp. Skal vi bort trenger vi færre middager, skal vi ha gjester sørger jeg for at det er nok mat, og dager med trening planlegger jeg å ha mat som tar kortere tid å tilberede. Er det noen måltider som gir mye rester? Planlegg om det skal fryses ned eller serveres 2 ganger samme uke.

Har du ikke nok middager planlagt kan du sjekke hva som er på tilbud denne uka og basere middager på det eller let i disken med nedsatte varer på butikken og lag matredder-middag.

Etter å ha drevet med budsjett en stund blir du bedre kjent med priser på ulike varer og vet hvilke middager du kan inkludere som koster lite, og hvilke du kan servere når du har mer rom i budsjettet.

Planlegg handlingen

Handleliste høres kjedelig ut, men er gull når du har et budsjett du skal holde. Handleturen blir mer effektiv, du husker alt du må ha så du slipper dyre ekstraturer på butikken og du blir mindre fristet til å kjøpe andre ting, fordi du vet hva du leter etter.

Første uka handlet jeg inn 1 gang, men fant ut at for min familie er det bedre å ikke bruke opp hele ukesbudsjettet på en handel, og heller la det være rom for en ekstra handletur for innkjøp av frukt og melk f.eks. Det fine med det er at vi vet akkurat hvor mye som er igjen av budsjettet og kan forholde oss til den summen når det blir ekstra handleturer.

Så må du velge om du skal bestille eller dra i butikken. Det er fordeler med begge to. Jeg tror folk flest merker seg prisene bedre når de handler på nett. Selv om prisene står i butikken også. Det kan være enklere å sammenligne priser på varer på netthandel, og du ser handlekurven fyller seg opp, og du kan stoppe på 1000 eller 2000 eller hva budsjettet ditt nå blir. Det er kanskje også enklere å unngå fristelser hjemmefra? Og du kan handle mat selv om du er alene hjemme med barn som sover, sparer tid eller andre grunner. Jeg handler i butikk, fordi der slipper jeg å betale for frakt, jeg kan kjøpe ting som er nedsatt på grunn av dårlig dato og andre kupp jeg ikke kommer over på nett. 

Er du helt blank på hva ting koster kan du fylle opp handlekurven på nett for å se prisene, og om planen din er gjennomførbar innenfor budsjettet du satt. før du handler inn fysisk i butikk. Da ser du også hvor mye du sparer på å handle selv (differansen mellom kassalapp og beløpet du så på internettt).

 Matbok

Vi har nå en bok liggende på kjøkkenet hvor ukas middagsplan står skrevet opp. Handlelisten skrives også der, og jeg tar bilde av den med telefonen, som jeg kan se på under handleturen.

Vi skriver også opp hva handleturene har kostet, så alle i husstanden vet hva vi har brukt og dermed hvor mye det er igjen av budsjettet.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.