Boligmarkedet nå

bolig Jun 29, 2020

Da Norge ble delvis stengt ned 12. mars falt omsetningen i boligmarkedet med 25 % de første to ukene. Hvordan ser det ut i boligmarkedet nå, og hva bør du gjøre dersom du skal kjøpe eller selge bolig?

Denne artikkelen er basert på Episode 64 av Pengesnakk podcast: Koronaeffekten på boligmarkedet

Gjesten i episoden er Carl O. Geving - administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hva har koronaeffekten å si for boligmarkedet nå?

Etter nedstengingen 12. mars ble det solgt 25 % færre boliger de to første ukene. Men allerede den tredje uken begynte omsetningen å ta seg opp.

Mars endte totalt 1 % ned prismessig, april endte flatt, mens prisutviklingen i mai ble +1,4 % korrigert for sesongvariasjoner.

Det vil si at markedet går bra. Boligmarkedet nå fungerer mer eller mindre som før, hevder Carl O. Geving. Det selges litt færre boliger, men det er også litt færre på kjøpersiden, så det er balanse. 

Hvorfor går boligmarkedet så bra nå?

Det er flere grunner til at koronakrisen ikke har hatt større innvirkning på boligmarkedet nå, mener Geving.

 1. Kjøpekraften har holdt seg oppe. De som har jobb og eier bolig har bedre kjøpekraft nå på grunn av lavere rente. De som er direkte rammet av krisen får lettere innvilget avdragsfrie lån, slik at de ikke tvinges til å selge.
 2. Bankene fungerer godt, og gir fortsatt lån til sine kunder på samme måte som før korona.
 3. Folks forventninger til egen økonomi og boligmarkedet er god. Optimismen er allerede tilbake.

Så prisene har ikke falt nok til at man kan gjøre et kupp i boligmarkedet nå?

Gjeving kan fortelle at det har vært en moderat prisvekst siden 2017. At veksten ikke er like høy som i 2016 er bra for førstegangskjøpere. 

I mars og april var det definitivt førstegangskjøpers marked, og det er fortsatt ikke et ugunstig tidspunkt å gå inn på, tror han.

Fordelene for førstegangskjøpere nå er flere:

 1. Lav rente
 2. Ofte lang horisont og ikke særlig sensitive for svingninger i boligprisene
 3. Noe mindre konkurranse på kjøpersiden kan gi lavere innstegspris
 4. De skal ikke selge noe, og vet hva de har i budsjett

Geving oppfordrer til å opptre mest mulig normalt, og ha langsiktig perspektiv i boligmarkedet. Kjøp for å bo, i minimum 3 år. Såfremt du bosetter deg et sted andre også vil bo, vil det over tid lønne seg å eie egen bolig.

Vi rakk også noen spørsmål fra dere:

 • Er dette et bra tidspunkt å kjøpe sin første leilighet på:

Det har sjeldent blitt bedre ved å vente, og det er ingen ting som tilsier at vi er på en topp. Boligmarkedet nå virker stabilt, men tenk mer på eget behov enn timing.

 • Jeg skal ha investeringsbolig. Hvor burde jeg kjøpe?

Finn et område det er grunn til å tro at folk vil klumpe seg sammen i, råder Geving. I Oslo er det et stort behov for leieboliger der fordi folk bor i Oslo i kortere tidsperioder. 

Det kan også være smart å se til kommunene rundt Oslo. Ski, Ås og Vestby kan være hotte tips på grunn av Follobanen som skal ferdigstilles i 2022.  

 • Vi flytter inn i nytt hus i 2022. Bør vi selge eneboligen nå og leie, eller vente med salg?

Snakk med en erfaren megler. Eiendomsmeglere har høy kompetanse på hvordan markedet fungerer og vet hvor lang tid det normalt tar å få solgt en bolig i et gitt marked. Det er stor variasjon!  

 • Vi kjøpte vår første bolig i dag! Vi tenkte å låse rente på lånet lengst mulig på grunn av lav rente. Er det lurt?

Rentene i Europa prises nå til ca. 0 % i 10 år fremover, kan Geving fortelle. Nordmenn har i stor grad flytene rente, og de siste 25 årene har vi profitert på det. Men ønsker du å sove godt om natten får du nå lave fastrenter. Det kan være gunstig alt i alt, men mest sannsynlig vil du ikke tjene på det. Bind renta om du vil forsikre deg mot en renteøkning som ikke ser ut til å komme på lang tid.

Trykk her for å høre podcastepisoden om boligmarkedet nå.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.