Denne artikkelen er basert på Episode 64 av Pengesnakk podcast: Koronaeffekten på boligmarkedet.
Gjesten i episoden er Carl O. Geving - administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Etter nedstengingen 12. mars ble det solgt 25 % færre boliger de to første ukene. Men allerede den tredje uken begynte omsetningen å ta seg opp.
Mars endte totalt 1 % ned prismessig, april endte flatt, mens prisutviklingen i mai ble +1,4 % korrigert for sesongvariasjoner.
Det vil si at markedet går bra. Boligmarkedet nå fungerer mer eller mindre som før, hevder Carl O. Geving. Det selges litt færre boliger, men det er også litt færre på kjøpersiden, så det er balanse.
Det er flere grunner til at koronakrisen ikke har hatt større innvirkning på boligmarkedet nå, mener Geving.
Gjeving kan fortelle at det har vært en moderat prisvekst siden 2017. At veksten ikke er like høy som i 2016 er bra for førstegangskjøpere.
I mars og april var det definitivt førstegangskjøpers marked, og det er fortsatt ikke et ugunstig tidspunkt å gå inn på, tror han.
Fordelene for førstegangskjøpere nå er flere:
Geving oppfordrer til å opptre mest mulig normalt, og ha langsiktig perspektiv i boligmarkedet. Kjøp for å bo, i minimum 3 år. Såfremt du bosetter deg et sted andre også vil bo, vil det over tid lønne seg å eie egen bolig.
Vi rakk også noen spørsmål fra dere:
Det har sjeldent blitt bedre ved å vente, og det er ingen ting som tilsier at vi er på en topp. Boligmarkedet nå virker stabilt, men tenk mer på eget behov enn timing.
Finn et område det er grunn til å tro at folk vil klumpe seg sammen i, råder Geving. I Oslo er det et stort behov for leieboliger der fordi folk bor i Oslo i kortere tidsperioder.
Det kan også være smart å se til kommunene rundt Oslo. Ski, Ås og Vestby kan være hotte tips på grunn av Follobanen som skal ferdigstilles i 2022.
Snakk med en erfaren megler. Eiendomsmeglere har høy kompetanse på hvordan markedet fungerer og vet hvor lang tid det normalt tar å få solgt en bolig i et gitt marked. Det er stor variasjon!
Rentene i Europa prises nå til ca. 0 % i 10 år fremover, kan Geving fortelle. Nordmenn har i stor grad flytene rente, og de siste 25 årene har vi profitert på det. Men ønsker du å sove godt om natten får du nå lave fastrenter. Det kan være gunstig alt i alt, men mest sannsynlig vil du ikke tjene på det. Bind renta om du vil forsikre deg mot en renteøkning som ikke ser ut til å komme på lang tid.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.