Et barn er født

Sep 13, 2016

Og fra oktober vil jeg, moren hans, få utbetalt en barnetrygd på 970 kroner måneden.

Mange mener ordningen er gammeldags, og flere foreslår å erstatte dagens ordning med gratis barnehage og SFO, og/eller behovsprøve barnetrygden. VG trekker i dag frem en undersøkelse fra 2012, som viste at nesten halvparten av norske foreldre sparer hele eller deler av barnetrygden slik at barna kan bruke pengene når de blir voksne. Slik bidrar barnetrygden til å skape et klasseskille mellom de som har foreldre som sparer pengene og de som har foreldre som bruker dem.

image

En fremtidig aksjesparer på trilletur

Jeg har grublet litt på hvordan vi skal bruke pengene i vår familie. «Barnetrygden skal bidra til å dekke utgifter til forsørgelse av barn.» heter det i barnetrygdloven. Foreløpig har ikke babyen kostet så mye. Siden han ble født for tre uker siden har jeg kjøpt en salve, to amme-BHer og et laken til vognen hans. Han kommer til å koste oss mer etterhvert, men vi tilhører de som ikke trenger barnetrygden for å få familieøkonomien til å gå rundt, og velger derfor å spare barnetrygdbeløpet hver måned.

Pengene sparer vi til barnet, men i mitt navn. Det gjør vi for å unngå at fylkesmannen tar over forvaltningen av pengene om/når beløpet overstiger 2 ganger folketrygdens grunnbeløp og for at vi voksne skal kunne bestemme hva pengene skal brukes til. Det kan være at noe blir brukt til konfirmasjon/bunad, utvekslingsopphold, dyre fritidsaktiviteter/sportsutstyr og sertifikat. Eller kanskje alt spares til poden skal kjøpe sin første bolig?

Vi velger å investere pengene i aksjemarkedet, for å få litt avkasting på dem. De 970 kronene vil bli overført til et fond hver måned. Når vi sparer et fast beløp hver måned i så mange år slipper vi også å tenke på om vi investerer på «feil» tidspunkt, og trenger ikke å bekymre oss mye for svingninger i markedet. Selv om sparehorisonten er på over 15 år, ønsker vi ikke å ta for stor risiko med pengene. Vi velger et indeksfond på grunn av lave forvaltningskostnader og ingen risiko for at vi velger en dårlig fondsforvalter.

Dere som har barn, hva bruker dere barnetrygden til? Burde barnetrygd for alle erstattes med gratis barnehage og SFO, og barnetrygd til de som trenger det mest?

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.