Hva bør vi gjøre med feriepengene?

familie planlegging Jun 07, 2021

Får du ekstra mye penger inn nå i juni og lurer på hvordan du skal prioritere dem? Da har jeg noen tips til deg.

Det er tid for feriepenger, og mange fikk også igjen på skatten. De pengene blir også utbetalt nå om dagen. Vet du hvor mye du får?

En ekstra stor utbetaling kan bli brukt opp uten at vi egentlig ser hva vi fikk igjen for pengene. Kanskje får vi lyst til å kjøpe oss noe når ekstra penger kommer inn og de "brenner i lomma", eller kanskje vi bare bruker til det er tomt uten å egentlig få noe kult igjen for pengebruken.

Jeg vil at du skal legge en plan for pengene, slik at du får mer ut av dem :)

Men aller først: Hva er feriepenger og hvorfor får ikke alle det?

Feriepenger er penger arbeidsgiver sparer for deg i løpet av året, for å sørge for at du har penger også når du tar ferie. 

Feriepengene er minimum 10,2 prosent av lønnen du tjente i fjor. Har du 5 ukers ferie er 12 prosent av lønnen din spart opp til deg.

Men det vil også si at om du ikke tjente penger hos nåværende arbeidsgiver i fjor har de ikke spart for deg, og du vil ikke få feriepenger. Du har rett på feriedager, men altså ikke feriepenger. Kanskje får du feriepenger fra tidligere arbeidsgiver nå, men de kan også ha blitt utbetalt da du sluttet i forrige jobb.

Er feriepenger skattefrie?

På lønnslippen kan det se ut som feriepengene er skattefrie. Men det fungerer akkurat som "halv skatt" på desemberlønninga. Det er ikke halv skatt, men halvt skattetrekk. Du betaler like mye skatt av pengene du tjener i desember og på feriepengene, det bare fordeles sånn at du heller trekkes mer i skatt resten av året for å kunne få større utbetalinger til sommer- og juleferie.

Derfor er utbetalingen større enn en vanlig månedslønn. Hva skal vi gjøre med de ekstra pengene?

Når kommer skattepengene?

Betalte du for mye skatt i fjor kan du allerede ha fått disse tilbake. Men mange må vente til 24.juni, og noen helt til høsten.

Tilbake til feriepengene og hvordan de bør prioriteres:

Jeg får ikke feriepenger(har enkeltpersonforetak), men dette er hva jeg ville gjort. Det er ikke en fasit på "riktig bruk av penger", for noen sånn fasit finnes ikke. Det som er riktig for noen er dårlig pengebruk for andre, og omvendt. Uansett, dette ville jeg gjort:

 1. Betale ned på dyr gjeld.

Grunnen til at jeg ville prioritert dette høyest er fordi det er dyrt å ha gjeld med høy rente lenge. I tillegg er den vanskelig å bli kvitt om den ikke prioriteres hardt, fordi den vokser. Når du får ekstra penger inn er det enklere å få betalt ned ekstra enn månedene med normal inntekt.

Jeg ville også satt av penger til å betale kredittkortet helt ned, og prioritert ubetalte regninger.

En ting er at det er dyrt når ting går til inkasso, og kredittkortrentene er høye. Men følelsen av å ha mindre ting som må betales er ubetalelig. Heller billig ferie og ingen økonomiske bekymringer enn sus og dus for lånte penger.

 2. Ferie

Ja! Det er klart vi vil bruke feriepengene på ferie. Nå åpner Norge opp igjen, og det finnes mye å bruke penger på i sommer. Finn ut hvor mye penger du vil bruke i ferien.

Noen av dere har allerede betalt mye av ferien. Kanskje er hotellrom og billetter booket for lenge siden og du kun trenger "lommepenger" fra denne utbetalingen. Finn ut hvor mye du vil bruke. Å sette opp et budsjett for ferien betyr ikke at du skal "snu på hver krone". Det betyr bare at du bestemmer deg på forhånd for hvor mye du synes det er verdt å bruke på kos i sommer.

 3. Fylle opp bufferkontoen

Ja, da. Alltid dette maset om bufferkonto fra meg. Å ha et økonomisk sikkerhetsnett er så deilig, så det unner jeg deg. Sett av noen penger til buffer om du kan.

Det kan også være lurt å sette penger til side til høstens kostnader, som fritidsaktiviteter og vintertøy.

 4. Spare til målene dine

Har du et sparemål som kunne trengt en boost? Nyere bil, hytte eller kanskje neste feriereise?

Er du ung og vil eie egen bolig i fremtiden er BSU en super ting å bruke noe av feriepengene på.

Skal pengene spares i mange år, ville jeg investert dem for å få avkastning på dem.

Er sparemålet nådd innen et par år ville jeg spart på konto. For å finne en konto med litt høyere rente enn du får i dagligbanken din kan du sjekke finansportalen

Moralen i dette innlegget er?

Det er nok av ting å bruke feriepengene på, og jeg synes du skal gjøre det du ønsker. Å planlegge og å være fornuftig er ikke det samme som å være kjedelig og lite impulsiv. Legger du en plan for pengene strekker de mye lengre og du får gjort mer av det du ønsker!

God sommer :)

 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.