Jeg er ikke alene om å tenke at det blir mye gaver! Det kan bli en stor utgift, mye å tenke på og en belastning for miljøet.
Heldigvis er det ting vi kan gjøre for å senke gavepresset og bidra til mindre bruk og kast-gaver.
Første tips hvis du ønsker å gi færre gaver er å ønske deg færre selv. Da gjelder det å være tydelig på det. Si at du ikke ønsker gaver, foreslå pakkelek eller Secret Santa i vennegjengen og foreslå for familien å heller gi noen penger til veldedig formål, eller at dere kun kjøper gave til de dere er sammen med på julaften for eksempel.
Fortell også at du ønsker deg gaver som ikke koster masse, praktiske/enkle gaver og at du synes brukte gaver er best!
Disse tingene gjør forhåpentligvis at andre sier det samme, og dermed senkes både gavepress og miljøpåvirkning.
Ha et dokument på mobilen eller i almanakken din der du skriver opp hva venner og familie ønsker seg. Rett før jul kommer de ofte ikke på noe, men resten av året kan du plukke opp mange ting de gjerne skulle hatt. Skriv også opp ting du selv ønsker deg, så har du noen konkrete ting å si når du får spørsmålet.
Det høres rigid ut, men gavekonto og budsjett gir fleksibilitet. Du får muligheten til å kjøpe flere gaver når det er salg, eller når du finner den perfekte tingen brukt. Du vet også hva du har å bruke, og kan bli mer kreativ. Husk å ikke "legge til en liten ekstra gave" om du har kjøpt gave rimelig. Mottaker vet ikke hva du betalte, og du bidrar til å heve lista du helst vil senke.
Fast trekk til gave- og festkonto kan være en smart ting.
Denne er genial for deg med barn som blir bedt i barnebursdag ofte, eller ofte gir smågaver. Kjøp ting når det er på salg - f.eks legosett og bøker, og oppbevar på sin faste plass til anledningen byr seg. Utrolig deilig å ha gaver i hus, når det dukker opp en bursdag midt i en hektisk hverdag.
Gå sammen og spleis på noe fint! Tenk på å gjøre det rettferdig om du er i et par og spleiser med en som er alene. Blir det riktig at den som er alene betaler like mye som de som er to?
Har du barn på barneskolen er klassegave et flott konsept. Da ordner foreldrene gave til eget barn, og gjestene har med et hyggelig kort eller tegning.
Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage selv. Her er noen tips:
Å kunne oppleve ting sammen er kanskje den aller fineste gaven. En drømmedag for bursdagsbarnet ser ulik ut for alle, men det kan f.eks handle om en tur til en hytte ved vannet eller på fjellet. Mange elsker å spise ute, så restaurant er en god idé. Et gavetips kan også være at du kjøper ingredienser og lager mat hos mottaker, eller serverer hjemme hos deg.
Andre tips er eventyrskog for barna, yogatime sammen, kino eller andre forestillinger.
Tjenester kan være så mangt og det er ulikt hva gavemottaker vil ha hjelp med. Tips til tjenester:
Det er fint å gi gavekort eller kuponger når du skal gi tjenester, men husk på dette: Som giver av kupong/gavekort er du også ansvarlig for at tjenesten blir gitt. Det er ikke så enkelt for alle å spørre om hjelp, selv om du har gitt det i gave. Ta heller kontakt og hør når de trenger gressklipp eller hjelp med det du har gitt bort.
Brukte gaver blir heldigvis mer og mer vanlig. En ting mange setter pris på er bøker giver har lest selv, med en hilsen i boka eller beskrevet i kortet hvorfor du likte boka du vil gi bort eller hvorfor du tenker den du gir boka til vil like den.
Det er lov å gi bort ting du selv har fått i gave. Gjør ikke gaven nytte hos deg, bør den få nytt liv hos noen andre!
Du kan også kjøpe brukte gaver på nett, eller i bruktbutikk. På Fretex får du byttelapp, som kan gjøre det litt enklere å tørre og velge en brukt gave.
Mange av tipsene i denne artikkelen fikk jeg fra de som følger meg på instagram. Dere har også fine tips til nyinnkjøpte gaver:
Jo bedre du kjenner den du skal gi gave til, jo enklere er det, eller?
Lykke til!
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.