Hva har styringsrenten å si for din økonomi?

bolig May 07, 2020

Styringsrenten fastsettes av Komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet. Den består av blant annet sentralbanksjefen(Norges Bank).  

I dag satt de styringsrenten ned til 0 %.

Renten var allerede historisk lav. Etter de to rentenedsettelsene i mars har den vært 0,25 %. Så på kun noen uker har renten blitt redusert med totalt 1,5 prosentpoeng.

Er det bra? Er det dårlig?

At Norges Bank ser seg nødt til å kutte renten enda mer etter de to kraftige kuttene i mars er dårlig nytt. Eller rettere sagt: Det er en reaksjon på dårlig nytt. Norsk økonomi sliter. Arbeidsledigheten er høyere enn på veldig lenge. Produktiviteten er lav på grunn av koronarestriksjoner. Oljeprisen er lav. Det er ikke bra for norsk økonomi. Derfor settes styringsrenten ned.

Rentenedsettelsen svekker den allerede svake norske krona. Det er godt nytt for eksportbedriftene i landet vårt, men dårlig nytt for deg som kjøper varer og tjenester i utlandet. 

Hvorfor settes styringsrenten ned?

Renten settes ned for å stimulere norsk økonomi. Med lavere renter er det enklere for både bedrifter og private å betjene gjelden sin, og også å ta opp mer lån.

Når det brukes mer penger kan arbeidsgivere holde flere arbeidstakere i jobb. Når renten nå settes ned er det for å bidra til å holde hjulene i gang.

Men hva vil det si for meg og min økonomi?

Lavere styringsrente betyr lavere bankrenter. Det gjelder for både innskudd og utlån. Har du penger på sparekonto er det dårlig nytt. Bankene er heller ikke forpliktet til å sette ned boliglånsrentene når styringsrenten går ned. Vi så ved rentenedsettelsene i mars at de fleste bankene satt ned boliglånsrenten med inntil 0,85 prosentpoeng til sine kunder da styringsrentene ble satt ned 1,25 prosentpoeng. 

Grunnen til at vi forbrukere ikke så hele rentekuttet på våre boliglån var, i følge bankene, både høye pengemarkedsrenter og stor usikkerhet i rentemarkedet.

Men etter rentemøtene i mars har også pengemarkedsrentene falt og bankenes argumenter er ikke lenger like sterke. Derfor skulle man egentlig kunne forvente lavere utlånsrente også om Norges Bank ikke hadde satt ned renten ytterligere i dag.

Signaler fra storbankene

Jeg legger merke til at flere av storbankene snakker om avdragsfrihet som det de først og fremst kan hjelpe oss forbrukere med om dagen. Det kan være til god hjelp en periode, for de av oss som har en økonomi som ikke lenger går rundt. Men er det tilfeldig at bankene helst snakker om det de tjener penger på?

Andre banker har allerede varslet at de setter ned renten til sine kunder. Det blir spennende å se hvor lav utlånsrenten kan bli nå som styringsrenten er 0 %. Vil vi se boliglånsrenter på 1,5 %?

Skal du ta rentepraten med din bank, finner du de beste argumentene her.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.