Hvordan bli økonomisk uavhengig

fire Jan 01, 2019

En ny pocastepisode er ute! Og denne gangen handler det om å bli økonomisk uavhengig

Trykk på bildet for å lese artikkelen

Etter dette avisoppslaget forrige uke, fikk jeg lyst til å dele litt mer om økonomisk uavhengighet med dere. Jeg planlegger ikke å slutte å jobbe når jeg blir 40, men jeg sparer nok til at jeg kan slutte å jobbe når jeg blir 40. Kanskje tidligere til og med!

Hvis du vil høre alt om hvordan og hvorfor finner du podcasten her:

iTunes Spotify Google podcasts

Man er økonomisk uavhengig når man ikke lenger er avhengig av lønnet arbeid for å finansiere det livet man ønsker å leve.

Hvorfor man skal bli økonomisk uavhengig er et spørsmål med utrolig mange svar. For min del kan det oppsummeres i to ord: Trygghet og muligheter. Jeg er sparsommelig av natur, så man kan nesten si at den høye spareraten min er en konsekvens av livsstil. Jeg hadde aldri spart så mye som jeg gjør hvis jeg synes det var kjedelig!

Når man har blitt økonomisk uavhengig kan man si opp jobben. Det er mange som ønsker seg ut av tidsklemma, og mange av oss er alt for ofte stresset. Om jobb ikke lenger beslaglegger mye av hverdagen har man tid til å følge drømmene sine, reise, drive med frivillig arbeid eller kanskje starte noe eget. Det er en stor missforståelse at større forbruk gir et lykkeligere liv. Jeg velger å bruke lite penger, og heller fokusere på å være tilstede i hverdagen min.

Regneeksempel fra Radical Personal Finance:

La oss anta at vi ønsker å ta en måned ubetalt ferie. Hvor lenge må vi spare for å få råd til det?

Sparer vi 10 % av lønnen (og lever på 90 %) må det 9 måneder med sparing til, for å få råd til 1 måned med fri.

Øker vi sparingen til 20 % av lønnen vår, senker vi samtidig forbruket vårt til 80 % av inntekten. Da vil det ta oss 4 måneder å spare opp til en måned fri.

Grunnen til at dette regnestykket er så kult, er at det er er to faktorer som endres når sparingen økes. Når andel sparing går opp, går det månedlige forbruket samtidig ned. Vi trenger mindre. La oss dra det enda lenger:

Sparer vi 50 % av inntekten, er forbruket også 50 %. Da trenger vi kun å spare i 1 måned for å kunne ta 1 måned fri.

Sparer vi 75 % av inntekten, og bruker kun 25 % av den hver måned vil 1 måned med jobb kunne finansiere 3 mnd fri. Da kan vi altså jobbe 3 mnd i året, og gjøre hva vi vil de andre 9!

Disse ideene er ikke nye, og det finnes mange blogger og forum om temaet. Det kalles gjerne FI/RE – som står for Financial Independence/Retire Early. Her har jeg samlet et knippe blogger til dere. Også noen norske! Jeg er sjelden inne på blogger og leser, så dette har jeg kost meg med i dag. Mange interessante og motiverende innlegg!

Norske:

Hvordan kan man bli økonomisk uavhengig? Det enkleste svaret er å bruke så lite som mulig, tjene så mye som mulig og investere differansen mellom inntekt og forbruk.

Mr. Money Mustache har et populært blogginnlegg som viser korrelasjonen mellom sparerate og antall år til økonomisk uavhengighet. Sjekk det ut via denne linken:

The Shockingly Simple Math Behind Early Retirement

 

Der viser han at 10 % sparerate gir 51 år til pensjon, 20 % sparerate gir 37 år til pensjon, 50 % sparerate gir 17 år til pensjon og 75 % sparerate gir 7 år til pensjon.

75 % er mye, men det er absolutt mulig! Selv er jeg bare i startgropen når det gjelder sparing til økonomisk uavhengighet. Hadde jeg ikke trengt noe sted å bo hadde jeg vært økonomisk uavhengig allerede, men så lenge jeg skal bo her, eller i noe tilsvarende dyrt må jeg spare veldig mye fremover for å kunne bli økonomisk uavhengig når jeg fyller 40. Men at jeg nå er gjeldfri hjelper mye på. Da kan jeg spare mye mer enn de som også har et boliglån å betale ned på.

Pengene som settes av til økonomisk uavhengighet må investeres i noe som gir avkastning. For det er ikke det oppsparte beløpet man skal bruke av som øknomisk uavhengig, men avkastningen av de investerte pengene. Investeringen kan være for eksempel en utleiebolig eller aksjer. Det er vanlig å ta utgangspunkt i 4 % regelen når man ser på hvor mye man kan ta ut av en investering i aksjemarkedet hvert år.

Med utgangspunkt i 4 %-regelen kan du finne svaret på hvor mye du må spare for å bli økonomisk uavhengig:

  1. Finn ut hvor mye penger du trenger i året etter du har blitt økonomisk uavhengig.
  2. Gang beløpet ditt med 25. Da har du beløpet du må investere(i noe som gir 5 % eller høyere avkastning)
  3. Start sparingen. Selv om det ikke blir så mye de første årene, gjelder det å komme i gang. Alle monner drar!

Skal du virkelig si opp jobben må du finregne på tallene etterhvert, men om du, som meg, er i startgropen, holder dette lenge som et estimat.

Podcasten finner du blant annet på iTunesSpotify og Stitcher. Gleder meg til å høre om dere liker den!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.