Hvordan bruke tøybleier

familie May 13, 2021

Vi har valgt å bruke tøybleier til begge våre gutter. Det er mange gode grunner til å gjøre det, noe jeg oppsummerte i dette blogginnlegget.

Men hvordan bruker man tøybleier?

Jeg skjønner at du lurer. Dette var ikke noe jeg kunne mye om for 5 år siden heller. Men fordi vi hadde bestemt oss for å bruke det leste jeg om, og testet ut, ulike typer.

Det var mindre komplisert enn jeg hadde trodd :)

 I denne videoen viser jeg bleietypene vi har og hvordan de brukes.

Finnes det ulike typer bleier?

 Jepp, ganske mange ulike også. Men prinsippet er det samme for alle typer bleier:

Du trenger noe som suger opp væske, og noe som holder fuktigheten inne.

Brettebleier

3 brettebleier og en klemme til å feste bleien på barnet

Vi startet med brettebleier denne gangen. Det er store "gulpekluter" som brettes rundt barnet. Utenpå må du ha et sperrelag i ull eller PUL (viser dette i filmen). Fordelen med brettebleier er at de er billige og de tørker fort på klessnora. De er også enkle å tilpasse barnet. Ulempen med brettebleiene er at de ikke holder på mye væske. Det kan du løse ved å bruke ekstra innlegg i bleien. Vi sluttet med brettebleier når baby var et par måneder gammelt.

Formsydde

4 formsydde bleier med knapper

Da fortsatte vi med de formsydde bleiene vi også brukte på storebror første året. De er formet som en bleie. Bleietypen vi bruker har knapper i siden, men det finnes også typer som festes med borrelås. Disse bleiene må også ha et sperrelag i ull eller PUL utenpå.

PUL-sperrelag og hjemmestrikkede ull-sperrelag

Fordelen med disse formsydde bleiene er at de holder på mer fuktighet og er enklere å feste på barnet enn brettebleier. Det kan også legges inn ekstra innlegg i disse for å suge opp mer, eller til nattbruk. Vi bruker engangsbleier på natta, så vi har ikke innlegg i bleiene nå. Ulempen med formsydde er at bruker lang tid på å tørke etter vask, men det er ikke noe problem om du har mange nok.

Alt-i-ett

I filmen viser jeg også en bleietype vi ikke har tatt så mye i bruk enda, men som var det vi brukte mesteparten av bleieperioden med storebror. Det finnes ulike typer av denne type bleie også, men likheten er at alt henger sammen. Altså trenger man ikke to lag slik som med brettebleier og formsydde.

Akkurat den typen vi har kan faktisk skilles fra hverandre(se der jeg holder hånda er det en knapp). Det gjør at de tørker litt raskere enn om alt var sydd sammen.

Det finnes også bleietyper hvor man legger innlegg inn i en lomme i bleien. De kalles for lommebleier.

Disse er fine til barnehagebruk også, da de er like enkle å sette på som en engangsbleie.

Hva må du ha for å starte?

Skal du starte med tøybleier trenger du noen bleier. Jeg ville kjøpt en pakke på finn.no eller tøybleietorg (facebookgruppe) med litt ulike typer. Da finner du ut om dere liker knapper eller borrelås og hvilken type bleier som passer barnets størrelse og deres preferanser. 

Antallet bleier man trenger avhenger av hvor ofte du har lyst til å vaske. Det er praktisk å ha flere enn 20 synes jeg. 

I tillegg til bleiene må du ha et sted å oppbevare dem når de er skitne. Jeg bruker en åpen plastboks på badet. Det lukter mindre enn om de ligger i en lukket beholder. Jeg har også 2 våtposer til bruk på tur. Disse koster litt, men er også geniale til f.eks som vått svømmetøy, så de er verdt pengene synes jeg.

Mer trenger du ikke. Hvis du starter med brettebleier kan du bruke en "snappy" (den gule greia på det øverste bildet). Noen bruker innleggspapir i bleia for å fange opp bæsj. De kjøpes på rull. Jeg rister bleiene det er bæsjet i over do, og skyller av dem før jeg legger dem til vask.

Vask av tøybleier

Det finnes flere teorier om hva som er det beste måten å vaske bleiene på. Jeg gjør dette:

  • Kjører et kaldt skylleprogram med de brukte bleiene for å få ut mest mulig tiss.
  • Legger inn håndklær og kluter som også skal vaskes.
  • Kjører et langt 60-graders-program. 

Ønsker du å lære mer om tøybleier er det enkleste å skaffe seg noen og prøve det ut! 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.