Forbruk januar-april og hvorfor jeg endrer sparemålet
May 10, 2023Jeg startet året med å planlegge å spare 500 000 kr og satt opp 30 tiltak som skulle gjøre det mulig for meg å nå det målet.
I denne episoden går jeg gjennom dem:
Ukas podcast kan du også se som video med litt skrift og bilder, så det blir enklere å følge budsjettgjennomgangen og alle tall og tips jeg deler:
Hvorfor endrer jeg planen om å spare 500 000 kr i 2023?
Planen var 50 000 kroner i avdrag boliglån og 450 000 kroner investert i fond. Men plutselig var kjellerrenoveringen var i gang:
Og det koster helt vanvittig mye. Jeg hadde tenkt at vi ikke kom til å komme i gang med den faktiske jobbingen før i 2024, så derfor hadde jeg satt av "kun" 120 000 kr til oppussing i år. Jeg vet ikke hva vi kommer til å lande på her, og hvor mye vi blir ferdig med i år, men jeg vet jeg kommer til å bruke de 120 000, de 280 000 jeg hadde satt av til oppussing i fjor og flere hundre tusen til.
Derfor reduserer jeg målet på investering fra 450 000 til 80 000 kr. Pengene mine blir brukt på nytt inngangsparti, drenering, vaskerom, vinduer, pigging ++++ i år.
Følger vi budsjettet?
Jeg har budsjettert for å bruke 360 000 kr i år utenom oppussing. Hvordan ligger jeg an her? Jeg har sett på hele familiens forbruk de siste 4 månedene. Jeg summerte de fire månedene sammen i hver kategori og delte på 4 for å få gjennomsnitt per måned.
I tabellen sammenligner jeg gjennomsnittlig månedsforbruk for hele familien med budsjettet vi satt opp.
Barn
Budsjettet for hele familien er 8 500 kr. Vi har brukt i snitt 7 165 kr. Det er bra at vi ligger under, for til høsten skal fritidsaktiviteter betales og da blir summen over 8 500 i alle fall en måned. Det er også en måned uten barnehage og skolepenger/SFO i sommer, så da har vi litt rom til nytt regntøy eller sko eller hva de trenger etter hvert. Kanskje noe fra dette budsjettet kan brukes i sommerferien også.
Bolig
Dette er ting som internett, strøm, lån(renter og gebyr, ikke avdrag), forsikring, kommunale avgifter. Oppussingen går ikke under denne kategorien. Budsjettet vårt er på 22 150 kr for hele familien. Vi har brukt i snitt 22 126 kr, så det stemmer bra. Men med økte renter ser det ut til at vi må bruke mer enn budsjettert her utover i året.
Hytte
Hyttebudsjettet vårt er på 7 500 kr i måneden. Jeg synes vi satt den litt høyt. Vi har i alle fall ikke brukt mer enn 5 600 kr i snitt så langt i år. Men det er alltid greit å ha en buffer i budsjettet. I fjor røyk varmtvannstanken. Ting kan jo skje i år også. Vi har god forsikring på hytta. Vi leier ut, og målet er å leie ut så mye i år at det dekker alle disse utgiftene. Mer om det lengre ned.
Mat
Budsjettet sier 8 000 kr. Noe jeg synes er så mye(Selv om SIFOs referansebudsjett mener 12 000 kroner er mer realistisk for oss). Realiteten sier: 8 531. Og med tanke på at vi i februar var nede på 3 245 kroner i utgifter til mat og andre dagligvarer, så har vi brukt mye i januar, mars og april. Jeg skylder dette på travelhet, lathet, lite oversikt og et byggekaos som også har ført til noen dager uten vann i hjemmet vårt. Litt mer luksus, litt mindre oversikt. Jeg hadde jo en tanke om å tillate et høyere budsjett og derfor ikke følge så nøye med på akkurat mat i år. Men det får jeg gjøre, så det ikke tar helt av med utgiftene i denne kategorien.
Lise eget
Budsjettet jeg har satt for mine egne personlige kjøp er på 3 000 kr i måneden. Jeg har brukt i snitt 2 900 kr. Det er mest studielån og helserelaterte utgifter. Helse blir mindre utover året når jeg får frikort, men det kan jo hende det er noe jeg må eller vil kjøpe til meg selv så tenker budsjettet her passer bra.
Annet felles
Her inngår resten av alt som vi betaler for å leve vårt liv. Det er bilutgifter, litt forsikringer, gaver og veldedighet, og alt av annet felles ting. Husker ikke hvordan vi regnet oss frem til budsjettet her fordi det er 7 760 kr i denne kategorien. Fasiten etter 4 måneder sier at vi bruker 7 800. Så det var nærme. Bra anslag på kostnader der.
Men! I tillegg har jeg i januar kjøpt sommerferie. Reise og bosted, som kostet 22 000 kr og som ikke er med i de løpende utgiftene. Jeg trenger derfor at vi går under på denne “annet felles” kategorien for å ha nok til det ferien kommer til å koste i ferien. Holder kostnader til ferie utenfor regnskapet foreløpig, og legger kostnadene inn i juli hvor ferien faktisk skjer. Da er det jo ikke noe barnehage og skolebetaling, og om kan vi bruke mindre på “annet felles” og fortsette å ligge under på kategorien “barn”, så klarer jeg forhåpentligvis å få ferien inn i de 360 000 kronene jeg har planlagt å bruke i år (Tom bruker samme som meg på alle kategorier unntatt "Lise eget" som jeg betaler for selv).
Hvordan skal jeg tjene penger nok til dette?
Godt spørsmål. Skal jeg få råd til alt med kjelleren + forbruk + sparing uten å ta opp lån, ta avdragsfrihet eller utsette studielån må jeg tjene mye penger. Jeg må ha en lønn på nesten 1 million etter skatt. Det er et høyere inntektsmål enn jeg noen gang har hatt, og selv om det ser dårlig ut foreløpig med inntekter har jeg ikke gitt opp. Min måte å tjene penger på er rar. Den er uforutsigbar og det er ikke sånn at når jeg jobber hardt og publiserer mye tjener jeg mye, så derfor ganske umulig å planlegge inntekt. Jeg vil heller ikke inngå samarbeid med firmaer jeg ikke liker skikkelig godt.
Jeg fortsetter med mange inntektskilder, selv om det nok ikke blir like mange som i fjor:
Hva skal jeg gjøre for å ikke gå i minus i år?
- Holde budsjettet, som jeg skrev om over her.
- Tjene mye, som jeg også var inne på.
- Automatisk sparetrekk hver måned. Jeg satt opp et trekk til aksjefond på 10 000 kroner i måneden, men har nå redusert dette til 5 000 kr i måneden foreløpig.
- Velge rimelige og gratis aktiviteter både med venner og familien. Det har blitt både lekeland og svømming på regnværsdager. Svømming fortsetter vi med, men har klippekort, så det er betalt for allerede.
- Erstatte planlagt garasje med carport, eller ikke noe i det hele tatt. Vet ikke hvorfor jeg tok med dette punktet på lista. Sparetipset du heller kan ta med deg er: ikke bygg ut huset ditt i det hele tatt. Vi bruker så mye penger på det.
- Ikke kjøpe nye klær i hele år. Heller ikke brukt. Det går helt fint foreløpig. Barna får så klart det de trenger, og da skaffer jeg tingene som regel brukt.
- Alltid planlegge måltider. Litt hjelp får jeg fra matkasse. Vi har hatt og har et hektisk halvår i vår familie og matbudsjettet er ikke øverst på prioriteringslista. Rett og slett. Så her kan jeg bli mye flinkere, slik at de ukene vi ikke har matkasse blir rimeligere.
- Bruke penger på det som gjør meg lykkelig (og da IKKE bruke penger på alt som ikke gir meg lykkefølelse). Det er alltid gjeldene det. Jeg liker ikke å sløse ;)
- Reparere og bruke opp ting. Jeg har brukt opp et par sko. Har reparert sammen med mamma en hel bunke med klær. Spesielt barnebukser med hull på knærne. Så fra å ikke ha nok bukser, har eldste sønnen min nå mange.
- Fokus på minimering, ikke shopping. Den er relativt enkel. Jeg har jo ryddekurset mitt og deltagerne der. Så vi minimerer. Ikke noe shopping jeg tenker på eller savner.
- Kose meg med lavt forbruk og ikke misunne eller sammenligne meg med andre. Den er litt viktig og noe å tenke på når jeg ser hva andre gjør og har og får lyst til å gjøre det samme eller noe lignende. Jeg vil bygge ut kjelleren og investere i fond. Jeg vil heller ikke utsette studielånet eller ta avdragsfrihet på lånet. Eller låne mer. Så da må jeg jobbe mye og spare mye for å få det til. Det er min prioritering dette året.
- Følge med på boliglånsrenta og eventuelt bytte bank. Her er en guide jeg laget for et par år siden:
- Se verdien av småpenger. Det kan være vanskelig med de store fakturaene vi får med byggeprosessen nå å tenke at småtingene har noe å si, så heldigvis vet jeg det allerede. Det er ikke sånn at om man har betalt en regning på 140 000 en dag og 300 000 dagen etter, så har ikke pengene man bruker i hverdagen noe å si. “Bruker så mye penger nå uansett”. Kan ligsågodt bruke litt til ”Nei, fordi vi bruker mye på en ting vil jeg spare inn på andre ting".
- Ha med handlenett på butikken. Elsker dette lille tipset. Bruker du sekk og går til butikken kjøper du kanskje mindre ting også fordi du ikke ønsker å bære så tungt også ;)
- Se på prisen før jeg kjøper noe. Alltid. Den er lett for meg. Gjør du det?
- Billig bilhold. Ikke kjøpe ny bil. Det står absolutt ikke på ønskelista. Er bare glad sykkelsesongen er i gang igjen jeg.
- Sykle og gå mer var neste punkt. Sykkelen er funnet frem nå, så den sesongen er i gang.
- Ingen helgeturer/feriereiser utenom 1 uke Danmark i sommerferien. Det går bra. Har ingen andre planer enn Legoland med barna mine.
- Følge med på forbruket/føre regnskap. Det gjør jeg. Om du har et budsjett å se det opp i mot eller ikke er det veldig nyttig å vite akkurat hvor pengene har tatt veien.
- Eliminere impulskjøp. Hvis jeg tar vekk matbutikken her, så vil jeg si jeg er god. På dagligvare kan jeg bli bedre.
- Droppe abonnementer og medlemsskap. Vi har en tv-kanal og lydbok. Kan droppe TV-kanalen snart, men beholder lydbokabonnementet.
- Fokus på strømsparetiltak. Det er enklere når været er varmere. Prisen er lavere og vi bruker ikke bruker til oppvarming.Tenker jeg tar en ny runde i september, slik jeg gjorde i fjor med strømsparemåned, for å få ordentlig gode rutiner på plass før vinteren.
- Lage maten selv. Det gjør jeg da. Får hjelp til planlegging og levering av matkassa, men lagingen. Yes. Veldig lite restaurant og take away. Sjeldent.
- Leie ut hytta, så den koster meg 0 kr i år. I 2022 hadde vi utgifter på 67 584 kroner på hytta og inntekter på 37 300 (før skatt). I år er målet å få like mye inn som det går ut, og det kan gå fint. Vi har leid ut for 76 000 før skatt til nå, ca 66 000 etter skatt ligger det an til å bli nå. Og dette er planlagt i sommer og sånn. Ikke gjennomført enda, så avlysninger og sånn kan skje, men så kan det også komme inn mer. Så her er jeg på track.
- Bytte kredittkort for å få mer bonus på dagligvarehandel i 2023. Det har jeg gjort. Bruker nå flere forskjellige.
- Investere pengene fra Trumfbonus og Coop-medlemsskap(har glemt å ta den ut på noen år, så her står det nesten 10 000 kr når jeg tar det ut). ok
- Avslutte alle små bankkontoer jeg har opprettet rundt omkring av diverse grunner, og sette de hundrelappene som eventuelt finnes der inn på sparing. Det har jeg gjort. Fant en fondskonto jeg hadde glemt. Og med den summen passerer jeg faktisk 2 000 000 kr investert.
- Ha Frossenfebruar for å dempe livsstilsinflasjonen min. Jeg vet ikke om jeg dempet livsstilsinflasjonen min, men det er en fin øvelse å kutte ned så mye som mulig en periode.
- Flytte personlig buffer til en konto med høyere rente. Det har jeg gjort. Får 3,5 prosent rente der. Jeg låste også penger fra firmakontoen i 6 måneder for høyere rente på dem. Det har jeg gjort. De skal brukes i kjelleren når de 6 månedene er over. Så jeg får bygge opp en ny firmabuffer. Jeg fant ut at jeg måtte redusere forskuddsskatt fordi jeg vet ikke om jeg kommer til å tjene nok til å skatte så mye som forhåndsberegningen tilsier. Vil heller betale skatt på etterskudd og opptjene renter på dem i mellomtiden. Det har jeg også gjort. Den første skatteregningen min i år var på mer enn jeg hadde tjent, så måtte skru ned den litt.
- Reinvestere crowdfundingutbetalinger så fort som mulig for å opprettholde størrelsen på renteutbetalinger og få mer ut enn forventet. Den har jeg gjort og ikke gjort. Tenker nå at 100 000 kr i prosjekter samtidig er det jeg skal ha. Så har tatt ut noe fra de pengene jeg har pleid å reinvestere. Var rett og slett litt tomt på brukskontoen min på starten av året.
Kanskje fikk du lyst til å gjøre en ting eller 30 for å nå ditt sparemål også. Lykke til!
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.