Kan man bli rik på et år?

Jan 06, 2020

Et år går fort, men er samtidig lang nok tid til at vi kan rekke ganske mye.

Men da må vi bestemme oss - og legge noen planer.

Det gjorde Marie Olaussen i januar i fjor, og jeg har vært så heldig å få besøk av henne i denne ukens podcastepisode.

Episoden er ute nå, og du kan høre den her.

Marie jobber som samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad og driver instagramkontoen @hvordan_bli_rik. For et år siden var hun sløsete, med et kredittkort som ble hyppig brukt. I januar 2020 er Maries økonomiske situasjon en helt annen, og hun har full kontroll på økonomien! Hun har kvittet seg med kredittkortgjelden, spart opp en bufferkonto og til og med betalt ferdig sommerens ferie.

Denne inspirerende dama deler sin økonomiske reise og beste sparetips med oss i intervjuet, og viser at et år er lenge nok til å endre mange vaner.

Penger inn

En viktig faktor for Maries sparesuksess er at hun klarte å tenke nytt for å få mer penger inn. Med fastlønn var det ingen ting å hente på å jobbe mer i fulltidsjobben. Hun startet året med å selge unna ting og fulgte opp med å bli Airbnb-vert. Gjennom sommeren og høsten har Marie leid ut både hytte og hjem for å få inn mer penger. 

Heiv penger rett i matavfallet

Marie har kuttet kraftig ned på pengebruken, og forteller at det er mat og klær hun har fått mest igjen for å tenke smartere rundt.

Hun handlet usystematisk og var ofte på butikken, gjerne sulten. Det resulterte i at familien på 3 handlet matvarer som ikke ble spist. Nå er hun dronningen av restemat og handler med handleliste.

Klesshopping gjorde Marie på nett, og forteller at hun ble fristet av nyhetsbrev og pushvarsler fra favorittbutikkene. Hennes tips er å melde deg av nyhetsbrev som får deg til å kjøpe ting du ikke trenger. 

Familieprosjekt

Barna på 7 og 12 har vært involvert i spareprosjektet, og har stort sett syntes det har vært gøy med spareprater, budsjettmøter, snakk om utgifter og til og med pensjon.

Familien brukte også spareballongene(les mer og last ned dine her).

Finn din egen måte

Å føre budsjett og forbruksliste har ikke vært de viktigste verktøyene for å snu Maries økonomiske trend. Men å gjøre det i to måneder mener hun var veldig bevisstgjørende!

Et av Maries beste tips er å logge inn i nettbanken hver eneste dag. Det gir kontroll og en god følelse.

Enkle grep kan gi stort overskudd

Marie delte i fjor over 100 sparetips på sin Instagramkonto @hvordan_bli_rik. JEg vil anbefale deg å ta en titt!

Tipsene inkluderer å ta vare på fløteskvetter ved å fryse dem ned i isbitterninger, klippe håret selv, bruke brune bananer i milkshake, lage ryddesuppe og egen tørrsjampo, oppussingstips og mye mye mer. 

"Det er mulig å spare penger overalt - så må folk velge selv hva som passer for sin hverdag"

Episoden finner du her! 

 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.