Kapselgarderobe – prosjekt 333

minimalisme Oct 01, 2018

Å ha kapselgarderobe gjør at jeg har under 30 plagg i klesskapet, og alltid noe å ha på meg!

    22 av tingene i garderoben min

Jeg har hatt kapselgarderobe siden våren 2017, og elsker alt ved det. Men hva er det? En Capsule Wardrobe, som det heter der det kommer fra, er en garderobe som består av få plagg som kan kombineres på ulike måter. Jeg ble inspirert av dama bak bloggen Be More with Less, som startet project 333. Prosjektet går ut på å ha en garderobe med 33 plagg, inkludert yttertøy, sko og tilbehør. Hver 3. måned bytter man ut en del av plaggene til å passe årstiden.

Du kan lese om min første kapselgarderobe her.

Jeg blogget også om prosjekt 333 her. og har en podcastepisode om kapselgarderobe, hvor jeg snakker om hvordan du kan lage din egen.

Kun fordeler med færre plagg fremme

Å ha få plagg i garderoben gir meg mange fordeler. Det er ryddig, oversiktlig og jeg vet at alle klærne passer. Jeg blir veldig bevisst på at jeg har nok, jeg tar bedre vare på plaggene mine og reparerer dem om nødvendig. Jeg bruker mindre tid på å henge opp og brette tøy, og jeg sparer penger på å ikke kjøpe mye nytt.

Selv om jeg var 100 % fornøyd med klessystemet mitt, skjedde det noe i sommer som skulle stikke kjepper i hjulene for prosjekt 333. Vi tømte boden, pusset opp hele rommet og innredet det til å bli et garderoberom. Et rom ingen med kapselgarderobe trenger. Men rommet ble skikkelig fint, og det er egentlig helt supert å ha klærne der inne. Men eskene med klær som til enhver tid ikke var en del av garderoben min hadde fast plass i boden. Boden som ikke lenger er en bod, men et garderoberom. Og med masse plass i garderoben virket det greit å bare legge alle klærne jeg eier fint på plass. Ut av esker, og inn i det nye garderoberommet. Etter flere runder med prosjekt 333 har jeg kvittet meg med masse, så garderoben min har blitt ganske slank.

Garderoberommet ble på ingen måte proppfullt og uoversiktlig, men fornøyd ble jeg allikevel ikke. Jeg brukte nå mer tid på å bestemme meg for hva jeg skulle ha på meg om morgenen. Jeg rotet mer, og tenkte til og med at jeg trenger noe nytt. Det var bare en ting å gjøre, og det var å gå tilbake til kapselgarderobe!

3 måneder med 33 plagg

Prosjekt 333 er delt inn i 3-månedersperiodene januar-mars, april-juni, juli-september og oktober-desember. I dag er det første oktober, og jeg står klar med min 5. kapselgarderobe:

Min del av garderoberommet er fylt med favoritter

Det som ikke er i bruk akkurat nå har fått plass i esker på topphyllene i garderoben. Jeg har også fire små skuffer med ting man ikke teller; undertøy, treningstøy og nattøy.

Lyst på din egen kapselgarderobe?

Har du lyst til å prøve, men synes at 33 høres lite ut? Det beste med prosjekt 333 er at du ikke trenger å kaste noe som helt! Du pakker bare bort alt utenom dine første 33, og tar det frem etter 3 måneder. DA skal jeg love deg at du har fått et annet syn på klærne dine, og det blir lettere å kvitte seg med noe, om du trenger å minimere. Jeg råder de som vil forenkle garderoben sin til å fokusere på hva som blir igjen i skapet, ikke på hva du tar ut. Tenk deg at du pakker til en ferie, eller et 3 måneders jobb-opphold i en annen by. Jeg lover deg at du ikke trenger mer enn 33!

Det er deilig med færre plagg i skapet. Bare ting som passer, og som jeg trives i. Plagg som er enkle å kombinere med hverandre, slik at jeg ikke trenger å bruke så mye tid på klær i hverdagen. Jeg har hyggeligere ting å finne på enn å planlegge antrekk og rydde i garderoben. Det gjør jeg 4 ganger i året.

Sengetøy har god plass når jeg ikke har fylt klesrommet med klær.Klærne som ikke henger fremme denne sesongen ligger i bokser på topphyllen.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.