Livsstilsinflasjon, hva er det og hvordan unngå det?

fire Mar 21, 2021
livsstilsinflasjon

Hvordan kan det ha seg at selv om du tjener mer nå enn tidligere har du fortsatt ikke penger til overs?

Livsstilsinflasjon er grunnen, og det skjer med de fleste. Mer penger inn = mer penger ut. Helt uten at vi tenker over det. 

Hva er livsstilsinflasjon?

Livsstilsinflasjon skjer når du øker husholdningsutgiftene når inntekten din vokser. Du får en lønnsøkning, bytter jobb eller jobber mer. Jo mer penger som kommer inn på konto, jo mer føler du at du har å rutte med. Og det stemmer jo det. Men må de pengene brukes med en gang?

Det er lett å glemme at sparing er et alternativ når det finnes så mye gøy å bruke penger på. Men du blir fort fanget i ditt nye forbruk. Du har råd til å kose deg litt ekstra når du tjener mer. Men det som i starten var "litt ekstra" er nå den nye normalen. Kanskje var det stas å kjøpe nye klær etter en periode du måtte holde kostnadene nede, eller kanskje en luksuskaffe fra bakeriet er noe du nå kan unne deg. Men før du aner det er de tingene som var luksus nå bare en vane. Og du glemmer å sette pris på de tingene som før var helt spesielle. Du har gjort livet ditt dyrere, uten at du har det noe bedre. Det er det som er livsstilsinflasjon, og det lønner det seg å unngå!

Forbruket fortsetter å øke

Du trenger ikke ta bevisste valg for at livsstilsinflasjon skal skje med deg. Det skjer med de fleste, og det skjer nesten av seg selv. Kanskje tok du et bevisst valg da du kjøpte dyrere og flere ting eller laget deg en kostbar vane, men etter hvert blir det også kostbart å ha tingene du unnet deg.

Flere ting krever mer oppbevaring. Mer klær gir behov for ny kommode, mer skap eller skal vi bare si walk in closet med en gang? Og får du plass til to biler i garasjen? Kanskje du bør bygge på. Det er mye annet som skal få plass i garasjen også. En sykkel til langtur og en til bysykling, sportsutstyr og alt du trenger til friluftsliv.

Et større hus krever mer vedlikehold enn en leilighet, men såpass må det være nå som du tjener mer. Og du må jo ha råd til ferie også. Det stressende livet med høyt forbruk trenger man en liten pause fra innimellom. Kanskje må du faktisk jobbe mer og tjene mer for å kunne holde tritt med din egen livsstilsinflasjon? 

Dette vil jeg ikke være med på!

Du synes kanskje jeg overdrev i forrige avsnitt? Det er i så fall bra. Målet mitt er at du skal være skeptisk til ditt eget forbruk og legge merke til om du lar deg rive med til å bruke penger på ting som ikke egentlig gjør deg lykkelig.

Det er vanskelig å ikke skulle gjøre som alle andre. Men du, økonomien din og din trivsel i eget liv er tjent med at du bestemmer selv hvor langt du har lyst til å øke forbruket ditt når inntekten tillater det.

Hvordan unngå livsstilsinflasjon?

Skal du unngå livsstilsinflasjon må du ta et bevisst valg med de nye pengene som kommer inn!

Det første trikset for å unngå livsstilsinflasjon er å gjøre noe med nye penger som kommer inn med en gang. Når du bytter jobb, øker stillingsprosenten eller får lønnsforhøyelse er et bra tidspunktet for å sette opp et automatisk sparetrekk eller øke det du allerede har.

Lønningsdag er den perfekte dagen for å overføre penger til fremtidens deg. Sett opp et automatisk trekk fra lønnskonto til sparekonto med en gang.

Er du student på vei ut i jobb har du en fantastisk mulighet til å spare mye penger. For hvor mye må forbruket ditt øke for at du skal ha det bra? Må det dobles? Eller holder det å unne seg litt mer? Jeg sier ikke at du må leve på studentbudsjett resten av livet, men at du skal være bevisst.

Selv er området jeg er mest rammet av livsstilsinflasjon på bolig. Jeg har alltid vært opptatt av å bo fint. Men hva som er fint har endret seg med årene. Nå bor jeg i et stort og dyrt hus, men jobber allikevel med å gjøre det enda finere. Det koster penger. 

På områder som klær, mat, kjøp på farten, shopping, spise ute og reising har jeg klart å holde tilbake og unngått livsstilsinflasjon etter hvert som jeg har begynt å tjene mer penger.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.