Målsetting - tips til å sette mål du vil nå

planlegging Aug 09, 2021
Mål du vil nå

Hvorfor sette mål nå?

Jeg pleier å snakke om mål og målsetting rundt nyttår. Nytt år og nye muligheter, liksom! Men sannheten er jo at mål kan man sette når som helst - og nå når som helst! Det gjelder uansett om målene dine handler om økonomi, helse eller noe helt annet.

Vi setter mål fordi vi ønsker å oppnå noe. 

Du må ikke sette deg mål bare for å ha noen. Livet kan være bra uten! Men skal du sette deg mål, har jeg noen tips til deg.

Slik setter du opp ditt mål!

La du merke til at overskriften her er ditt mål og ikke dine mål? Har du ett stort mål er det enklere å holde fokus på enn om du har 17 mindre. Jeg snakker av erfaring her..

Skal du greie å holde fokus over tid er det få, eller helst bare et, mål som gjelder.

Hva ønsker du å oppnå? Hva har du skikkelig lyst til å få til? Det bør være utgangspunktet for målet ditt!

Det er du som må gjøre jobben, og det er du som skal være fornøyd når målet er oppnådd. Derfor er det veldig viktig at du er interessert i å nå målet ditt.

 1. Lag 1, eller få mål
 2. Lag et mål du har skikkelig lyst til å nå.
 3. Ha et positivt mål (hvordan du formulerer kan påvirke motivasjonen din)
 4. Gjør målet konkret. La det gjerne innhold tall, eller følg prinsippene i SMART målsetting:

 SMARTe mål er:

1. Spesifikke. Målet skal si noe om eksakt hva det er du ønsker å oppnå.

2. Målbare. Du må kunne si om målene er oppnådd eller ikke. Kanskje også halvveis oppnådd, eller 80 % oppnådd. Da er det en fordel at målet inneholder tall.

3. Oppnåelige (A kommer fra Attainable). Målet du setter opp må være mulig å nå med de ressursene du har tilgjengelig.

4.Relevante. Målet må bety noe for deg som skal nå det. Ikke sett mål andre har. Det skal være relevant for deg og det du ønsker å gjøre.

5.Tidsbestemte. Når skal du ha nådd målet ditt? Innen året er omme? Innen 2 måneder? Innen neste sommer?

Hva er ditt mål?

Mange jeg snakker med har som mål å bruke mindre, eller å spare mer. 

Mer enn hva? Mindre enn hva? Lurer jeg på da. Hvor mye har du som mål å spare? Er det et månedlig mål eller totalt på et halvår eller år?

Når vi skal være i mål gir mange føringer for hvordan vi kan jobbe mot målet. Det er også viktig å ha en tidsfrist for å gi oss litt press.

I tillegg til at målet følger retningslinjene i SMART, tenker jeg at du gjøre målet ditt litt ambisiøst også. Det gjør at det blir kulere å nå det, og at du presser deg litt mer enn om målet ditt var ganske enkelt. "Du klarer mer enn du tror" har sønnen min lært i barnehagen. Og det gjelder deg også!

Jeg er enig i at målet du setter deg skal være mulig å nå, men det må samtidig ikke være noe som skjer av seg selv. Da er det ikke nødvendig å definere det som et mål. Det skal være noe du må jobbe med for å få til å skje.

Vi setter opp mål for å kunne jobbe mot noe større vi ønsker oss. Derfor må det være et strekk-mål synes jeg. Mulig å oppnå, men ikke altfor enkelt. 

Så starter jobbingen!

Nesten viktigere enn å sette seg et mål er det å sette seg en plan for å nå målet.

Hva kan du gjøre denne måneden for å komme nærmere målet ditt?

Hva kan du gjøre denne uka for å komme nærmere målet ditt?

Hva kan du gjøre i dag for å komme nærmere målet ditt?

Hva kan du gjøre akkurat nå for å komme nærmere målet ditt?

If you fail to plan, you plan to fail

Samtidig må vi lage en plan for når vi failer. Enten det er vi som ikke har fulgt opp som vi skal eller noe uforutsett skjer. 

Hvordan skal det da jobbes videre?

Mitt mål for 2021

I sommer bestemte jeg meg for at målet mitt for høsten blir å øke inntekten min til at jeg tjener totalt 2 millioner kroner i år. Det har jeg definert som penger inn til meg/Pengesnakk, før utgifter i selskapet mitt og skatt er trukket fra. Lønn på 2 millioner får bli et eller annet år inn i fremtiden ;) Dette er hårete nok for meg.

Jeg er allerede halvveis på målet, men våren var spesiell(inntektsmessig), og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å oppnå dette i løpet av høsten/vinteren.

Hvorfor har jeg lyst til å ha det som mål?

Det er et par, tre grunner til at jeg vil ha penger inn som mål.

 1. Jo mer jeg tjener, jo raskere oppnår jeg sparemålet mitt(økonomisk uavhengig 2027)
 2. Jo mer jeg tjener, jo mer hjelp kan jeg hente inn for å få Pengesnakk ut til folket. Jeg drømmer om å få enda flere til å forstå at de kan bli gode på egen økonomi. Penger og forvaltning av egen økonomi er ikke bare for rikfolk, men for oss alle. Vi kan få så mye mer ut av livene våre når vi bruker penger som et verktøy for å få til det vi ønsker oss.
 3. Fordi jeg snakker til dere, og oppmuntrer dere til å bli rike - bruke mindre, spare mer, tjene mer, investere mer. Og da må jeg jo også gjøre det selv :-)

Slik skal jeg nå målet mitt

Jeg aner ikke.

Inntekten min så langt i år kommer fra samarbeid i sosiale medier, royalties på bøker, jobber jeg gjør for samarbeidspartnere, foredrag/kurs, mammapermisjonspenger og litt andre småting.

Hvor mye av det kan jeg styre 100 % selv? Ingen ting.

Men det jeg kan jobbe med er å lage Pengesnakk enda bedre, slik at flere vil booke meg til foredrag, flere vil kjøpe min almanakk for neste år og flere samarbeid som er relevante for deg som følger meg dukker opp.

Så derfor er planen min for å nå målet å dele mer/fortsette å dele i alle kanaler:

 • 50 000 følgere på instagram innen nyttår er et mål jeg har satt meg for å motivere meg til å dele mer godt innhold med dere som allerede følger meg der
 • Være daglig tilstede i facebookgruppa mi Pengesnakkerne. Enten dele noe selv, eller delta i diskusjonene. Snakke mer om penger med dere.
 • Lage 20 episoder av Pengesnakk podcast i høst
 • Lage minst 30 YouTube-videoer(totalt i år)
 • Skrive minst 50 bloggposter(totalt i år)
 • Sende ut minst 20 nyhetsbrev i høst

Alt det handler om å fortsette å bygge Pengesnakk, og dermed gjøre det til noe å tjene mer på. Så kommer forhåpentligvis inntektene også.

Jeg har også #selge100 som mål i år. Solgte 3 ting i helgen, så jeg er på vei. Planen for å nå dette målet er å legge ut masse annonser nå i august og september. 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.