På tide å tenke på pensjon?

investering Feb 26, 2021
Stine Mellevold Danica Danske Bank pensjon

- annonse - skrevet i samarbeid med  Danica pensjon/Danske Bank -

Det er enklest å ikke bry seg om temaet pensjon. Men er det lurt?

Nei, det er det ikke. Det kan være veldig lønnsomt å sette seg inn i sin egen pensjon. Heldigvis trenger det ikke å ta så veldig lang tid.

Det er heller ikke sånn at du er for ung til å tenke på og lære om pensjon. Det er faktisk ekstra smart å forstå seg på pensjon om du er ung.

I dette innlegget skal jeg forklare pensjon så enkelt som mulig, for så mange som mulig. Ønsker du rådgivning knyttet til deg og ditt tilfelle kan du snakke med en rådgiver. Har du din pensjon i Danica kan du starte her.

Pensjonsordningen i Norge er tredelt. Folketrygden sparer et beløp tilsvarende 18,1 prosent av alt du tjener( inntil 7,1 G). Arbeidsgiveren din sparer også for deg(denne prosentsatsen varierer). De fleste av oss må spare selv i tillegg for å kunne leve slik vi ønsker som pensjonister.

Hvor skal du starte?

  1. Logg inn med BankID på Norsk Pensjon og se hva du per i dag ligger an til å få utbetalt den dagen du pensjonerer deg.
  2. Tenk i gjennom hvordan du vil leve som pensjonist. Ser du for deg å reise mye, bygge hytte eller spille golf?
  3. Finn ut hvor mye du vil ha utbetalt per måned når du når pensjonsalder. Kanskje kan du planlegge å ha betalt ned alle lån før du pensjonerer deg, slik at du trenger mindre penger inn per måned enn du gjør i dag.
  4. Sammenlign forventet pensjonsutbetaling med det du ønsker. Er det stor forskjell her må du finne ut om du kan begynne sparingen nå, eller legge en plan for når du kan begynne å sette av noen penger til pensjonisttilværelsen din.

Hva er den nye pensjonskontoen?

Den nye pensjonskontoen er en konto hvor alle dine innskuddspensjonsordninger samles. Dette er bra fordi

  1. Det blir mer oversiktlig. Spesielt om du har hatt mange jobber i det private. Du får et bedre bilde av pensjonen din, og for å endre profil må du kun logge inn ett sted. Mer om det lengre ned.
  2. Du sparer penger. Pensjonstilbyderne har gebyrer og forvaltningshonorarer. Har du penger flere steder betaler du også flere gebyrer.

Hva kan du gjøre?

  • Jobber du i det private og har en aktiv innskuddspensjon, vil innskuddspensjon fra tidligere arbeidsgivere bli flyttet til dagens leverandør automatisk. Du trenger altså ikke å foreta deg noe.
  • Du kan også selv velge hvor både din aktive og dine eldre innskuddspensjonsordninger skal forvaltes. Sjekk ut hva de ulike tilbyderne har av fond du kan velge mellom, og hvilke priser de opererer med. Her kan du se valgene du har hos Danica. Er du kunde i Danske Bank får lavere gebyrer og oversikt over pensjonen din i mobilbanken.
  • Har du ingen aktiv innskuddspensjon(om du er selvstendig næringsdrivende f.eks), skjer ikke samlingen av din pensjon automatisk. Du velger selv om du vil samle dine gamle avtaler, og hvilken leverandør du vil samle dem hos.
  • Er du offentlig ansatt, og ikke har noen arbeidsforhold bak deg med privat innskuddspensjon, trenger du ikke pensjonskonto.

Vil du gjøre en lønnsom ting for fremtidens deg i dag?

Logg inn der du har pensjonen din og se hvor mye av pengene dine som er investert i aksjemarkedet. Er det 10-15 år, eller mer, til pensjonsalder mener Danicas eksperter at du tåler at 100 % av pengene dine er i aksjer. Det gjør at forventet avkastning øker, og du sitter igjen med mer penger den dagen du pensjonerer deg.

Lær enda mer om din pensjon og smarte grep!

I denne episoden av Pengesnakk podcast spør jeg Stine B. Mellevold (bildet) om alt jeg og dere lurer på om pensjon og egen pensjonskonto. Stine er autorisert finansiell rådgiver og jobber i Danica/Danske Bank. 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.