Høyere rente på boliglånet. Slik forbereder du deg!

bolig Sep 23, 2021

I dag ble styringsrenten hevet for første gang etter koronapandemien. Sentralbanksjefen meldte at renten går fra de historisk lave 0 % til 0,25 %.

Hva betyr det egentlig for deg og meg?

Renteøkning betyr at det går bedre i norsk økonomi

At renten økes er et tegn på at Norge går bra. Lave renter settes for å stimulere til økt vekst. Når det igjen går bedre, kan renten økes. Hadde renten fortsatt å være null hadde vi manglet et verktøy i verktøykassa neste gang det er vanskeligere tider økonomisk.

Men høyere rente er ikke godt nytt for de av oss som har boliglån. Økt styringsrente betyr som oftest renteoppgang på boliglån også. Dårlig timing for deg som nettopp har tatt opp høyt lån!

Men selv med den økte styringsrenta er nivået historisk lavt. Vi trenger ikke å gå lenger enn 13 år tilbake for å finne styringsrente på 5,75 %. I 2002 var styringsrenten 7%. Den har også vært 11 %.

Så styringsrente på 0,25 % er absolutt ikke høyt. Det er veldig lavt. Men vi har hatt veldig lave renter lenge nå, og kanskje hadde du også regnet med lave renter fremover. Renteøkningen vil derfor kunne påvirke hverdagsøkonomien din om du har et stort lån.

Slik kan du forberede økonomien din på økt boliglånsrente:

  1. Sjekk hvilken rente du har nå, og ta en titt på Finansportalen for å sammenligne din rente med hva du kan få i andre banker. Hent gjerne inn et tilbud fra en annen bank, så du har noe å vise til når din bank vil øke din rente. Får du ikke tilsvarende er kanskje tiden inne for å bytte bank? Mer om det i videoen nederst!
  2. Forbered deg på at renten skal øke flere ganger. Det er allerede varslet ny renteheving i desember. Hvordan kan du forberede deg på økte utgifter til boliglånet? Et bra triks er å allerede nå late som om renten er høyere enn den er. Regn ut hva den månedlige kostnaden ville vært om renten var kanskje 2 % høyere enn den er i dag. Differansen mellom det du betaler nå og det du må ut med ved høyere rente sparer du på sparekonto. Fordelen er tosidig.  Du justerer forbruket ditt ned til å passe med fremtidens rentenivåer, og du får spart opp penger som du kan bruke om renten blir veldig høy.
  3. Det er også et alternativ å binde renten. Det blir en forsikring mot store renteøkninger. Kanskje bør du bytte bank for bedre betingelser på fastrentelån, om du lander på at det er det beste valget for deg å binde renten. Men husk at det er et veddemål mot banken, som mest sannsynlig sitter på mer kunnskap enn deg. Det har nesten alltid lønt seg å ha flytende rente.
  4. Blir det trangt fremover med høyere renteutgifter, kan du sjekke noen av disse sparetipsene.
  5. Bla deg noen måneder tilbake i nettbanken og se om du betaler for noe du ikke bruker. Avbestill abonnementer du ikke lenger har glede av.
  6. Spar inn på store poster i hverdagen. Å planlegge ukemeny gjør mye for matbudsjettet!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.