Slik mestrer du økonomien med Lene Drange

planlegging Aug 23, 2021

Lene Drange driver @snaponomi på Instagram, Verdistiftelsen, jobber i Luksusfellen, lager en app som gjør det enklere å få oversikt over inkassogjeld og har skrevet 2 bøker om privatøkonomi.

Hva må være på plass?

Skal du mestre økonomien din kan det være vanskelig å vite hvor du skal starte, og usikkerheten kan gjøre at du ikke riktig kommer i gang. Derfor var det godt å ha besøk av Lene i studio, som er helt klar på hva vi bør begynne med.

1. Forsikringer

2. Bufferkonto

3. Papirarbeid (avtaler og kontrakter)

Vil du høre podcastepisoden kan du trykke her:

De tre tingene Lene foreslår å begynne med er kanskje kjedelige, men la tryggheten ved å ha disse tingene på plass motivere deg.

Ha en ordentlig kontrakt med arbeidsgiver, et papir og en avtale på hvem som eier hva dersom det blir samlivsbrudd. En konto med penger til uforutsette utgifter, er også viktig. Da vet du at du ikke vil havne i større økonomiske problemer når det skjer noe du plutselig må betale for.

Se på hvilke forsikringer du har i dag, og hvilke du bør vurdere å legge til. Kanskje er du også dobbeltforsikret om arbeidsgiver har f.eks reiseforsikring for deg?

Skal du ha budsjett?

Lene, er i likhet med meg, ikke veldig begeistret for sirlig føring av budsjett og regnskap. Men mener det er helt nødvendig med en Pengeplan! Tenk igjennom hva pengene dine skal gå til, og sett opp rammer for f.eks hvor mye penger du skal bruke på mat hver måned og hvor mye som skal spares.

Har du slettet en e-faktura?

I podcastepisoden spør jeg Lene hvordan vi kan unngå å havne i Luksusfellen, og hva som kan være et tegn på at vi må gjøre noe. Om du vet at du ikke kan betale alt som kommer(f.eks kredittkortet), utsetter regninger og later som de ikke finnes da er det fare på ferde, mener Lene.

Heldigvis trenger ikke krisen blir særlig stor, om du klarer å gjøre noe med situasjonen akkurat her på vippepunktet.

Da kan det holde å stramme inn forbruket helt i en måned eller to for å få betalt unna ting. Noen kan jobbe ekstra for å komme i null, eller ha noen måneder med avdragsfrihet på boliglånet for å sørge for at det ikke ender opp med inkassokrav og dyr gjeld.

Kalkulert sløsing

Fordelen med en ryddig og oversiktlig privatøkonomi er i tillegg til tryggheten det gir, muligheten til det Lene kaller kalkulert sløsing. Har du betalt det du skal, og har orden - ja, da kan du gjøre det du vil med de pengene som er igjen. Kalkulert sløsing er å kose seg med god samvittighet. Nyte de pengene vi har jobbet for, og det de kan gjøre for oss!

I episoden snakker vi også om:

  • Hvordan kjøpe bolig sammen når man har ulik egenkapital?
  • Hva er den halvårlige sjekken, og når skal vi gjøre den?

Det er også temaer hun går grundig gjennom i sin nyeste bok Pengeplanen.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.