Slik sparer du smart til barna

familie sparetips Sep 25, 2019

Har du lyst til å spare til barna, men er usikker på hvordan du bør gjøre det?

Vi startet sparingen til vår sønn da han var to måneder gammel. Da fikk jeg for første gang utbetalt barnetrygd, og valgte å la dette beløpet gå til sparing. Selv små summer blir store summer over tid.

Spar i ditt navn

Jeg sparer til sønnen min i mitt navn. Det er det tre grunner til:

  1. Hvis barnet etterhvert får en formue på 2 G (ca. 200 000 kroner i 2019) vil fylkesmannen ha ansvar for forvaltningen av formuen. Det kan da f.eks bestemmes at pengene ikke skal investeres i aksjer, men spares på vanlig konto.
  2. Lånekassen har en grense på ca. 400 000 kroner før de reduserer antall stipendkroner studenten kan få.
  3. Du har kontroll på hva pengene går til. Har du spart i barnets navn er pengene barnets den dagen de fyller 18, og kan bruke pengene som de vil. Har du lyst til å beholde retten til velge at pengene ikke skal gå til en russebuss eller sydenferie, men til f.eks utenlandsstudier og bolig – hold sparingen i ditt eget navn.

Det negative med å spare i en voksens navn er at barnets sparepenger inngår i boet ved foreldrenes skilsmisse eller død. Tidligere var også arveavgiften et argument for å spare i barnets navn, men den ble fjernet i 2014. Nå kan du overføre penger spart til barna i ditt navn uten at det utløser arveavgift.

Langsiktig sparing til barn

Når vi skal spare til barn har vi lang horisont. Det gjør at fondssparing er et smart valg. Sparepengene til sønnen vår skal stå urørt i et par tiår, så vi sparer derfor 100 % i aksjefond. Den beste renten man kan få på sparekonto nå er 2,3 %. I fond kan man forvente en avkastning på over 5 % på sikt. Over mange år blir forskjellen stor.

Fast sparing er lurt

Fordi aksjefond svinger i verdi over tid vil det være smart å investere små summer ved mange ulike tidspunkt. Da risikerer du ikke å sette inn en stor sum på et dårlig tidspunkt. For det er gode og dårlige tidspunkt i aksjemarkedet. Men selv om det svinger, svinger det over tid oppover. Det har det gjort historisk sett, og så lenge man tror på en økonomisk vekst vil plassering av penger i aksjemarkedet være riktig. Fordi børsen svinger, vil du i perioder oppleve røde tall. Det er det viktig å vite at du ikke er avhengig av å ta ut sparepengene før det igjen har svingt oppover.

Enda viktigere enn sparing til barn

Selv om jeg sparer til sønnen min, og anbefaler fondssparing til de som ønsker å spare til barna sine, er det noe jeg anbefaler foreldre enda mer enn investering.

Og det er å lære barna om penger. La barna få en forståelse av økonomi. Gi dem muligheten til å forstå når man skal bruke og når man skal spare. Gi dem konkrete muligheter til å lære seg å prioritere bort noe for å kunne prioritere noe annet.

En god holdning til penger er mye viktigere å ha med seg inn i voksenlivet enn penger på en konto.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.