Slik sparte jeg 700 000 kroner i 2021 (og 12 tips til deg)

mine tall sparetips tjene penger Jan 24, 2022

Reklame / Innlegget inneholder en affiliatelink

La meg starte med å si at jeg tjente veldig mange penger i fjor. Det er den største grunnen til at jeg i fjor kunne spare mer enn jeg tidligere hadde i årslønn.

Men det er flere faktorer, og tips du kan ta med deg om du vil spare mye penger i 2022:

1. Koble inntekt og forbruk fra hverandre

Enklere å si, og enklere å gjennomføre jo høyere inntekten er, MEN uansett noe å tenke på. Hvorfor bruker du den summen du bruker hver måned, uke eller år. Fordi du kan? Inntekt er nok det som styrer størrelsen på forbruket mest, men må det være sånn? 

Skal du spare mye penger må du ha et forhold til penger der du bruker de pengene du må eller vil bruke, helt uavhengig av inntekten din. Andre ting må styre forbruket ditt enn inntekten.

2. Tjene mye penger

Ja, vi må rett tilbake hit. Det er enkelt å spare mye når man tjener mye, hvis du har klart punkt 1. De første kronene man tjener må gå til bolig, mat, transport, strøm og andre nødvendige ting, men etterhvert som inntekten øker er valget mellom forbruk/økte livskostnader og sparing. 

Men hvordan tjene mye penger? Eller mer penger enn i dag? Det er mange metoder, og det gjelder å være kreativ her. Kan du noe som noen er villig til å betale deg for å gjøre? Kan du tjene mer på å gjøre det samme du gjør i dag? Er du villig til å bytte arbeidsgiver eller arbeidsoppgaver? Kan du jobbe flere timer, eller smartere - så du får til mer på færre timer?

Inntekten min i fjor besto av flere inntektsstrømmer, og i tillegg til at det gir meg mer penger, gir deg meg også en trygghet, Som nå, når foredrag igjen avlyses, er jeg glad jeg har flere enn ett bein å stå på inntektsmessig.

Jeg liker å tjene penger. Det har jeg alltid gjort. Jeg liker å jobbe, lære nye ting og å se innsatsen i tall. Fjoråret ble et rekordår for meg inntektsmessig, med resultat på over 1 500 000 kr i firmaet. Jeg fikk også 235 948 kr (før skatt) i foreldrepenger, fordi jeg store deler av året var hjemme med baby tre dager i uka og jobbet kun to. Jeg hadde også noen investeringer som gjorde at jeg fikk utbetalt 37 000 kr i fjor.

3. Holde forbruket nede

Det hadde vært enkelt å bruke mer penger. Med den høye inntekten kunne jeg jo kjøpt og gjort nesten hva som helst. Men jeg valgte å ikke fokusere på det. Når store summer kom inn tenkte jeg ikke på hva jeg skulle bruke dem på. Jeg vet at jeg trives med min livsstil med lavt forbruk, så da er det ingen grunn til å endre på det. Jeg beholdt mine vaner, og holdt forbruket nede. 

4. Finne en glede i å spare penger.

Jeg har skjønt at mange finner en glede i forbruk, som jeg finner i sparing. En tilfredstillelse. I stedenfor å kjøpe masse ting liker jeg å vite at jeg kan kjøpe masse ting. Jeg liker å vite at jeg kan jobbe mindre om jeg må eller trenger. Jeg liker å se pengene på konto øke, min trygghet og min frihet.

For deg kan det være noe så enkelt som et sparemål. Et mer konkret sparemål som hus, bil eller ferie. Noe du ønsker deg så mye at sparing blir lett. For sparing er måten du kan virkeliggjøre dine drømmer. Og sparingen er ikke gjort på en dag. Det er litt + litt + litt + litt. Så du må ha en motivasjon, en lyst, en glede. 

Mange liker å følge med på tallene fra måned til måned. Det er motivasjon i å se gjeld synke, eller spart beløp øke. Å fargelegge sparetrackere etterhvert som man investerer eller sender penger til sparekonto er også ting som gjør sparing gøy.

             Hvordan jeg sparte i 2021 / Hva jeg regner som sparing

Det jeg regner som sparing nå er investeringer i fond, aksjer, crowdfunding og kryptovaluta samt avdrag på huslånet og sparing på konto.

I 2021 har jeg ikke spart noe på konto, men har spart:

TOTALT SPARING OG INVESTERING: 701 785 kr

Bildet er fra denne videoen der jeg oppsummerer økonomien min for 2021, med inntekt, sparing/investering og forbruk.

5.Gjør sparingen automatisk

Du skal slippe å være topp motivert for sparing hele året. Legg heller opp til spare-suksess som skjer uansett! Mitt beste sparetips er å gjøre hele sparingen automatisk. Sett opp et trekk i nettbanken som skjer hver måned. F.eks at 500 kroner skal investeres i fond og 500 kroner skal spares på feriekontoen. Sett trekket med en gang lønningen har kommet inn, så merker du kanskje ikke sparingen en gang ;)

6. Gjør bevisste prioriteringer

Hva kan du velge bort i år for å få spart mer? Det er enkelt å si at du ikke har noe å kutte, men er det egentlig sant? Hvis du ser på forbruket ditt forrige måned, er det ingen ting der du hadde vært like lykkelig uten? 

Nå sier ikke jeg at du skal kutte all glede. Heller det motsatte. Kutt alt som ikke betyr noe for deg, og behold det som gjør deg lykkelig.

7. Selg unna ting

Vi kommer ikke unna dette tipset. Selv solgte vi unna for 45 000 kroner i fjor. Stort sett småting jeg ikke merker at er borte. Et fint tilskudd til familieøkonomien, men også en mentalitet som er nyttig for den som vil kutte unødvendig forbruk.

Det føles helt feil å shoppe nytt samtidig som man jobber med å kvitte seg med eiendeler. Du kan lese mer om #selge100-utfordringen her.

8. Ha fokus på de små tingene

Selv om strømregningen for de fleste er stor for tiden, består den av veldig mange små valg. Og de valgene betyr bare mer nå som kostnaden er høy.

Vi kan si det samme om mat. Selv om det totalt er en stor utgiftspost hver måned, består matposten av mange små valg. Ta noen små valg som gir store utslag på sikt!

9. Ta noen store grep

Skal du virkelig spare mye penger, må du også ta store grep, og gjøre ting som utgjør mye. Det kan for eksempel være å droppe fancy bil, ha billigere ferier eller kutte ut andre ting som du tidligere har brukt mye penger på.

10. Ha de beste avtalene

Følg jevnlig med på at du har best betingelser på boliglån og andre lån, innskuddsrente, forsikringer, alarm og andre avtaler og abonnementer du har.

11. Lei ut ting du ikke bruker daglig for "passive inntekter"

Det kan være en god kilde til ekstra inntekt å leie ut et rom (på fulltid eller i perioder), fritidsbolig, bil eller småting som reisebarnevogn og verktøy. 

Du får også passiv inntekt gjennom investeringer som crowdfunding og utbytteaksjer.

12. Stadig utforske måter og metoder 

Man kan si det handler om disiplin. Skal du spare mye må du klare å avstå fra fristelser. Du kan være kreativ. Både med tanke på nye inntektskilder, og finne ut hvordan du kan ha det vel så bra uten å bruke masse penger. For meg hjelper det å være opptatt av miljø og minimalisme. Så mange grunner til å holde forbruket nede, og så få til å øke det.

Mye handler om vaner, og blir derfor lettere etterhvert. Og husk på grunnen din. Din grunn til å ville spare mer, tjene mye og bruke lite.  

Denne filmen er til deg som vil ha enda flere tips å reflektere over:

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.