I 2016 var jeg 1 661 kroner unna å nå sparemålene jeg hadde satt meg. l år skal jeg derfor finregne måned for måned for å sørge for at jeg kommer i mål med målene jeg setter meg.

I fjor delte jeg inn sparingen i fondssparing, nedbetaling av boliglån, nedbetaling av studielån og kortsiktig sparing. I år kommer jeg til å gjøre det litt annerledes. Jeg setter et totalmål uten å bestemme spareform enda. Mye av det jeg sparer i år, kanskje alt, kommer til å gå til de siste oppussingsprosjektene vi har her hjemme. Gangen skal få en trapp med oppbevaringsløsning under og vårt bad nummer 2 skal få toalett og dusj slik at det kan brukes mer. I dag blir det kun brukt som vaskerom. To dyre prosjekter, uten at jeg har eksakte tall.

Det virker kanskje rart å kalle penger som skal brukes for sparing. Det er to grunner til at jeg allikevel gjør dette. 1. Det kan ses på som investeringer. Når denne leiligheten en dag skal selges er den oppgradert i forhold til i dag. Den har et fresht bad med et ekstra toalett og en praktisk gang med adgang til leilighetens andre etasje. 2. Jeg skal ikke ta opp lån. Jeg kunne gjort det enkelt og tatt opp boliglån igjen for å pusse opp badet. Det er det vel ganske vanlig å gjøre. Jeg sparer heller så mye jeg kan, for å betale kontant for disse større prosjektene.

All annen oppussing vi gjør, som listing og maling, går fra felleskort og forbrukskonto.

Fordi 2017-sparingen kommer til å brukes i løpet av året eller neste år sparer jeg nesten alt på buffersparekontoen, så pengene skal være lett tilgjengelige. I tillegg sparer jeg noen hundrelapper i fond hver måned og betaler ned på studielånet.

Mål: Spare 300 000 kroner i 2017

Målet er høyt. 25 000 kroner i måneden. Og jeg får utbetalt ca. 30 000 kroner i lønn. Kan det gå?

Foreløpig ser det bra ut. I januar sparte jeg 31 675 kroner. Omtrent samme beløp som lønnen jeg fikk inn. At jeg klarte å spare så mye kom av at jeg tok tak i flere ting.

Det første var at ny eier tok over leiligheten første uken i desember, og at jeg hadde betalt fellesutgiftene til borettslaget for hele desember. Det ble jo ikke riktig! Jeg tok derfor en telefon til megler som sa at dette skulle vi ha gjort opp på overtagelsesdagen. Heldigvis godtok den nye eieren å vippse over husleien for de dagene han hadde bodd i leiligheten.

Mens jeg var i gang tok jeg også kontakt med forretningsfører til borettslaget. Året før førte nemlig en avregning de gjør på slutten av året til at jeg hadde noen tusentapper til gode. Skulle det samme være tilfelle i år ville jeg at de pengene skulle sendes til meg og ikke til den nye eieren. I år ble beløpet 169 kroner, som jeg satt rett i fond. Penger er penger, og da slipper jeg i alle fall å lure på om jeg egentlig skulle hatt mer tilbake.

I tillegg solgte jeg noen småting på finn.no og tise-appen. De kronene overførte jeg rett til sparekontoen sammen med noen penger jeg fikk i julegave.

Nå er februar i gang, og målet er å spare 25 000. En ny oppdatering på sparingen vil publiseres når måneden er over.