Billigere strøm! Tipsene for å unngå dyr strømregning

sparetips Sep 23, 2021

Strømprisene er rekordhøye om dagen. Derfor har jeg samlet de beste tipsene jeg har kommet over når det kommer til å få lavere strømregning.

Hvor dyr strømregningen din blir avgjøres av to ting:

  • Hvor mye strøm du bruker
  • Hvor mye du betaler for strømmen

Jeg skal først gå igjennom hva du kan gjøre for å bruke mindre strøm, og starter med det som utgjør mest under videoen.

Oppvarming

Vi bruker mest strøm på å varme opp boligene våre. Cirka halvparten av strømregningen i vinterhalvåret går til utgifter knyttet til oppvarming. Og siden det er den største forbruksposten er det også her det er mest å spare.

Grepene du kan gjøre for å bruke mindre strøm på oppvarming:

  1. Senk innetemperaturen om natten. Har du mulighet til å forhåndsinnstille panelovner og varmepumpe er det et smart grep du vil merke lite til
  2. Senk innetemperaturen om dagen. Dette vil du kanskje merke mer til, men skal strømregningen ned er det kanskje verdt å bruke ullsokker eller tøfler inne. Skru heller ned varmen og ta på deg en varm genser. For hver grad du reduserer temperaturen reduserer du strømforbruket til oppvarming med ca 5 %. Så klart skal du ikke fryse, og et godt inneklima er ca 20 grader i oppholdsrom og 15 grader på soverom.
  3. Har du solskjerming bør denne tas opp på dagtid, slik at solen kan hjelpe deg med å varme opp rommene.
  4. Om natten bør du heller trekke for gardiner etc, da de isolerer.
  5. Har du varmepumpe må du sjekke om filteret er fullt av lo. Da fungerer den mye dårligere enn om den er renset.
  6. Luft kort og effektivt, istedenfor å la vinduer stå på gløtt. Da slipper du å kjøle ned vegger og tak, som så må varmes opp igjen.
  7. Inndel boligen din i soner. For eksempel varmt på badet og stue/kjøkken. Kaldere i gang og soverom. Hold dørene lukket, så slipper du å bruke energi på å varme opp de kjølige sonene.
  8. Har du tilgang på rimelig ved lønner det seg å vedfyre fremfor å bruke panelovner.
  9. Finn ut om det trekker rundt vinduene dine (kan gjøres ved å føre et stearinlys sakte rundt vinduet og se om flammen blafrer). Bruk tetningslister for å hindre varmetap rundt vinduer og dører.
  10. En annen billig investering er tidsur til eldre panelovner, eller termostat som gjør at de skrur seg av når det er varmt nok. Sjekk f.eks ut denne, som kobles til nettet og gjør at du kan styre panelovnene via en app.
  11. Når du tiner frossen mat, gjør det i kjøleskapet slik at du hjelper til med å holde kjøleskapet kaldt og slipper å få kulden ut i et rom du vil holde varmt.
  12. Vær rask i kjøleskapsdør og når du åpner fryseboksen.
  13. Har du tatt deg et varmt bad eller har varmt vann i oppvaskkummen bør du vente til det er kjølt ned før du tapper det ut. Da bidrar det varme vannet til oppvarming av rommet.

Større tiltak/investeringer:

  • Etterisolere i veggene, taket, bytte luker med stort varmetap opp til loft f.eks
  • Installere varmepumpe. Den bruker også strøm, men du får ca 3 ganger varmen.

 Varmtvann

Etter oppvarming, er varmtvann det vi bruker mest strøm på. Dette kan du gjøre for å redusere bruken:

  1. Dusje kortere, kaldere og eller sjeldnere.
  2. Installere sparedusj. Det kan redusere antall liter vann per minutt fra 16 liter til 8 liter, som betyr at du da kan enten dusje dobbelt så lenge eller spare penger!
  3. Vit at å vaske opp med varmt vann for hånd er dyrere enn å vaske i oppmaskinen, så ikke vask opp for hånd i troen om at du senker strømutgiftene dine.
  4. Sjekk temperaturen på varmtvannsberederen din. Den må ikke være så lav at legionellabakterien trives der, men det holder at det er over 60-65 grader.

Elektriske apparater

  1. Ved innkjøp, velg A+++ om det er mulig. Nye apparater bruker mindre strøm enn gamle.
  2. Vask med full maskin. Både klesvask, men også oppvaskmaskin. Bruk strømspareprogram om det finnes på din maskin.
  3. Sett ned temperaturen på klesvasken. Mye blir rent på 30 grader. Lavere temperatur gir også mindre slitasje på klærne.
  4. Heng ut klesvasken hele året, eller tørk på snor inne istedenfor å bruke tørketrommel. Har du det kaldt i boligen for å spare strøm kan det lønne seg å bruke tørketrommel allikevel pga fuktigheten. En klesvask blir omtrent 2 liter vann og sånt blir det fukt og muggsopp av etter hvert.
  5. Når du lager mat i kjele, ha på lokk for å bruke mindre strøm.
  6. Dra ut ledninger. Mange apparater har stand-by-modus, og bruker strøm også når de er "skrudd av". Det er også lurt med tanke på  brannsikkerhet.
  7. Tilpass strømforbruket etter prisen på strøm. Etter det ble satt inn nye målere for noen år siden betaler du, hvis du har spotavtale og ikke fastpris(mer om det under), for det strømmen koster akkurat når du bruker strøm. Strømmen er gjerne dyrest på de tidspunktene mange bruker strøm; når vi står opp og lager frokost, og på ettermiddagen når vi lager middag, vasker klær og lader bil. Natten er den billigste tiden å bruke strøm på, men det er også billigere perioder på formiddag og kveld. Prisene for neste dag kan du se her.

 Belysning

  1. Kjøp LED- og sparepærer istedenfor halogen- og glødepærer . LED-pærer koster mer, men skal vare i årevis, så blir ikke dyrere på sikt. Glødepærer er allerede forbudt og selges ikke mer.
  2. Slå av lyset i rom du ikke er i.
  3. Bruk dimmer på de av lysene dine som har det. Da slipper du at de bruker full kraft når du ikke trenger full belysning.

Hvordan finne billig strømavtale  

Strømselskapene har gjort det komplisert, og gir gjerne like avtaler ulikt navn for å gjøre det vanskelig for deg å sammenligne. Så det er ikke rart du er forvirra!

Spot

De fleste vil anbefale deg å velge en spotpris-avtale. Da betaler du det strømselskapet betaler for strømmen + et påslag og en fast månedspris.

Variabel

Du kan også velge variabel. Da setter strømselskapet en pris per kWh. Denne kan de endre igjen annen hver uke, så variabel strøm er en avtale som er mellom spotpris og fastpris.

Fast

Fastpris er en satt kostnad per kilowattime. Det lønner seg ofte ikke, men har du inngått en slik avtale for en stund siden betaler du nok mindre for strømmen enn vi som har spotpris gjør. Fastpris blir et veddemål mot noen som sitter på mer info enn deg, men har du behov for tryggheten det er å vite akkurat hva strømmen koster deg kan fastpris være strømavtalen som passer for deg. Vær obs på lange bindingstider!

Utnytt lokketilbud

For å få deg som kunde driver de fleste strømselskap med lokketilbud. Det kan f.eks handle om avtaler med negativt påslag(prisen du betaler til strømselskapet per kWt). Du må gjerne benytte deg av disse avtalene, men sørg for at du vet hvor lenge avtalen er god, og hva som skjer når lokketilbudet er over etter for eksempel 1, 3 eller 6 måneder.

Da gjelder det å finne en ny strømavtale, eller bytte til den billigste strømavtalen selskapet har.

Prismatch

Flere av strømselskapene, som Fjordkraft og NorgesEnergi gir deg prismatch. Det handler om at du kan sende ditt nåværende selskap tilbudene som stadig kommer om noen måneder rimelig strøm, og så matcher strømselskapet den prisen. Men vær obs! Da matcher de også at du settes over på en dyr avtale når den billige perioden er over.

Så uansett om du har tenkt til å prismatche på nytt med et nytt lokketilbud eller vil tilbake på billigste avtalen de har, må du sette en alarm på mobilen eller skrive det ned i almanakken din, så du husker å sjekke opp/prismatche på nytt. 

For å finne best mulig avtale å prismatche med tar du og sjekker en av de sidene som sammenligner strømpriser. For eksempel forbrukerrådet sine sider.

En god avtale

Ønsker du ikke å drive med prismatching eller hoppe fra selskap til selskap gjelder det å finne en avtale som ikke endrer seg etter en liten stund, slik lokketilbudene gjør. Er du medlem av en fagforening eller har andre medlemskap som har avtaler med et strømselskapet er dette gjerne gode avtaler. Se etter en spotprisavtale med lavt påslag og lav månedspris.

Se på fakturaen din

Ja, det er nok ikke det morsomste du gjør, men det kan være veldig lønnsomt. Du skal ikke betale fakturagebyr, så sørg for at du har eFaktura eller avtaleGiro. Når regningen kommer ser du etter produkter du ikke har bestilt/ikke ønsker. Det kan være "trippelgaranti" og andre forsikringsprodukter og garantier. Ring og avbestill, og hør samtidig om du er på den aller billigste avtalen strømselskapet ditt tilbyr.

Se også på hvor mye strøm du har brukt. Få et forhold til disse tallene. Vet du f.eks om 150 øre per kWt er mye eller lite?

 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.