Triksene som holder matbudsjettet nede

sparetips Apr 30, 2020

2020 er året jeg skal ta ordentlig grep om matbudsjettet. Tidligere år har vi ikke hatt et budsjett, men det har vi startet med nå.

Vi tok utgangspunkt i hva vi har brukt tidligere, men tok også en titt på SIFOs referansebudsjett for å finne riktig sum for vår familie.

Jeg landet på at vi kan spise bra mat for 4 000 kroner i måneden, men ønsket å kickstarte matbudsjettåret med kun 3 000 kroner i budsjett for januar

Triksene som holder matkostnadene våre nede er:

 1. Planlegge middager med utgangspunkt i det vi allerede har hjemme
 2. Ha et budsjett og følge med på det i løpet av måneden
 3. Gå sjeldent på restaurant og kjøpe lite take away-mat

Det hjelper også på å:

 1. Bake brød 
 2. Følge med på priser i butikken. Vet du egentlig hva varene du kjøper koster?
 3. Benytte medlemstilbud og rabatter
 4. Handle etter handleliste

Flere matsparetips har jeg delt her: 72 måter å spare penger på mat

Slik har det gått så langt i år

I januar hadde vi et budsjett på 3 000 kroner. Det er mindre enn vi skal ha til vanlig, men jeg ville starte året med en stram måned med fullt fokus på å spise opp ting vi allerede hadde hjemme. Jeg trodde vi gikk over budsjett med kun 49 kroner, men etter å ha summert felleskort og privat forbruk endre vi på 3503 kroner. Godt over det stramme budsjettet, men godt under det egentlige budsjettet.

I februar la jeg opp til et budsjett på 4 000 kroner. Planlegging av middagene var fortsatt i fokus og vi endte med å bruke 4 400 kroner uten at jeg hadde en følelse av at vi sløste spesielt mye mer enn i januar.

I mars skled alt ut. Jeg hadde planlagt at vi skulle bruke 4 000 kroner på mat denne måneden også. Faktisk litt under, for å "gjøre opp for" at vi gikk litt over budsjett i februar. Jeg har vært gravid siden januar, og i starten av mars meldte kvalmen seg for alvor. I tillegg følte jeg meg sliten omtrent døgnet rundt. Det eneste som hjalp mot kvalmen var å spise, og jeg hadde stadig lyst på mat vi ikke hadde hjemme. Det ble mange turer på butikken, og også en del take away. Middagsplanleggingen skled også ut.

Så kom korona. Vi isolerte oss i flere uker, og hadde venner og familie til å handle for oss. Det ble ganske dyrt. Og siden vi aldri visste når vi kunne handle igjen neste gang ble handlelistene ganske lange. I tillegg unnet vi oss masse godt - Tom med sine koronasymptomer og jeg med mine gravidsymptomer. Når vi alle tre var hjemme absolutt hele tiden ble det laget masse god mat, og vi koste oss.

Prislappen for mars ble 8 253 kroner.

Auch!

Strategi for å holde matbudsjettet i april:

For å sørge for at vi ikke fortsatte i samme spor, måtte vi ta noen grep. Det viktige første grepet var å godta. Godta at vi brukte massevis av penger på mat i mars. Spist er spist - sånn ble det!

Steg 2 ble å gjeninnføre de tingene jeg vet funker:

 • Følge med på utgiftene underveis i måneden
 • Planlegge måltidene på forhånd
 • Bake brød
 • Lage maten vi har planlagt å lage og ikke kjøpe dyr hentemat

I tillegg bestemte vi oss for å øke budsjettet til 4 500 kr. Da vi satt matbudsjettet til 4 000 kr var jeg ikke gravid, og Tom spiste lunsj på jobb. Jeg sjekket SIFO-budsjettet igjen, og de regner med økte matutgifter for gravide på 400 kroner.

Det var også fint å øke grensen nå for å gi oss muligheten til å klare å holde budsjettet. Det høres kanskje dumt ut å øke budsjettet for å bruke mindre penger på mat i 2020, men en plan som er vanskelig å gjennomføre blir ikke gjennomført. En april og en mai innenfor budsjett vil gi oss bevis på at vi kan holde oss til en plan, selv om mars viste det omvendte. Hadde vi handlet over budsjett igjen kunne det tatt livet av motivasjonen. 

Slik gikk det i april

Jeg planla hver enste middag på forhånd. Vi handlet litt flere ganger enn det jeg har som mål, men klarte å holde oss innenfor de 4 500 kr vi hadde planlagt å bruke på mat. Jippi!

Hvordan jeg planlegger ukemeny for familien kan du lese om her

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.