Hvor er det billigst å kjøpe bleier?

Jeg har tatt en titt på bleiepriser i billigkjedene, og regnet ut pris per bleie med de ulike rabattsystemene kjedene har.

Se prisene her

Baby = Pengesluk?

At det er dyrt å få barn er en etablert sannhet. Det finnes mye å kjøpe til en liten baby. Men må det være så dyrt å skaffe alt babyen trenger?

Jeg mener nei. Du kan skaffe alt babyutstyret du trenger for bare noen få tusenlapper.

Men du må ha en plan, og investere litt mer tid enn om du går inn på en babyutstyrsbutikk og kjøper alt de anbefaler.

Jeg klarer ikke å bli enige med de som sier at en baby ikke trenger noen ting. Å ta vare på en baby krever litt utstyr. Men det finnes ting du må ha, ting som er kjekt og ha og ting som er helt unødvendig. Her er min mening:

Skriv ut din egen utstyrsliste

Lag budsjett, hold oversikt og vær sikker på at du har du trenger til babyen. 

 Må ha

Mat til babyen. For mange er det pupp. Morsmelk er gratis - hvis vi ikke er veldig nøye og regner med den ekstra maten(og sjokoladen) mor trenger i ammeperioden. Men litt utstyr krever det allikevel. Ammevennlige klær har du kanskje allerede(alt med knapper eller glidelås funker), amme-BHer og/eller amme-singlet og ammeinnlegg(finnes både flergangs og engangs) trenger du. Gulpekluter er nødvendig også om du har en baby som ikke gulper så mye. Det blir fort litt melkesøl i starten, og klutene er praktiske også når barnet skal spise selv.

Jeg var veldig glad for å ha en brystpumpe, slik at jeg etter hvert kunne være uten baby noen timer. For meg holdt det fint med en håndpumpe, men det finnes også elektriske pumper.

Tåteflasker trenger du også. Flere om babyen skal spise morsmelkerstatning.

 

Frakte babyen. Enten du skal gå tur bare for å gå tur, eller skal reise et sted må du ha en måte å frakte babyen på. For de fleste inkluderer dette både vogn, bilsete og kanskje også en bæresele.

Til vognen trenger du også sengetøy eller vognpose, innsektsnett og regntrekk.

 

Et sted å stelle babyen. Det er veldig kjekt å ha en stellematte. Den kan du legge på en benk, på gulvet eller på et stellebord. Babyen trenger ikke sine egne handklær, men et lass med små kluter er nødvendig til stellet.

Bading kan skje i et badekar dersom du har det, men når babyen er liten er det best med en badebalje.  

 

Et sted å sove. Skal dere samsove trenger ikke babyen egen seng før etter en stund. Da holder det med babydyne og dynetrekk. Skal babyen ha egen seng og kanskje også en vugge til dagsoving trenger dere også madrasser og laken.

 

Klær. I starten er bodyer med sideknepping, myke bukser, sokker og hele dresser/pysjer det mest praktiske å kle babyen i. Litt avhengig av sesong trenger babyen også lue, votter og en ulldress til utebruk. 

 

 Kjekt å ha

Dette er ting jeg var glad vi hadde eller vet andre har stor glede av, men som ikke er nødvendigheter:

  • Bæresele
  • Ammepute
  • Febertermometer
  • Olje og salver(kjøp først når du ser behovet for det)
  • Babycall
  • Solbeskyttelse til bilvindu
  • Brystsalve og kompresser
  • Reiseseng
  • Lekematte
  • Babygym
  • Bitering og rangle
  • Potte

Unødvendig

Det er så klart individuelt, men her er ting jeg enten hadde og ikke fikk bruk for med forrige baby, eller ting vi klarte oss helt fint uten:

  • Stelleveske
  • Babynest
  • Babysko
  • Så mye klær som vi hadde
  • Stellebord
  • Smokk
  • Engangskluter og våtservietter
  • Babyshampo og andre såper
  • Vippestol
  • Termometer til badebaljen.
  • Bleiebøtte og engangs bleieposer.

 

"Det finnes ingen øvre grense for hvor mye penger du kan bruke på en baby som ikke engang er født."

 Pengesnakk Podcast episode 62

Slik skaffer du alt du vil ha billig og gratis

Lag en liste over tingene du vil ha og start søket på finn.no.

Jeg la inn autosøk, slik at jeg fikk opp varsel når noen publiserte en annonse i kategorien "foreldre og barn" + "gis bort". Du må være rask når annonsene blir lagt ut. Slik var det i alle fall i 2016. Selv om det er flust av annonser for babyting, går de fine tingene raskt.

Ting som ikke blir gitt bort kan du legge til søk på under "til salgs".

Har du noen å arve fra er det topp, men ellers finner du det du trenger brukt. I alle fall om du bor sentralt.

Er det ting du ikke finner brukt, eller du ikke ønsker å handle brukt(bilstol og madrass f.eks) kan du følge med på tilbud og kampanjer.

Bruk listen som du vil

Et forslag er å budsjettere i de rosa feltene, og skrive faktisk sum i de grønne.

Du kan også bare krysse av etter hvert som du skaffer tingene, eller notere ned ting du må huske å kjøpe, hente eller låne.

Skriv ut din egen utstyrsliste

Lag budsjett, hold oversikt og vær sikker på at du har du trenger til babyen. 

Så mye penger brukte vi på babyutstyr

Vi valgte å kjøpe en veldig dyr vogn til vårt første barn i 2016, fordi vi synes den var fin og tenkte at det var viktig å ha en bra vogn til all trillingen. Muligens var det min erfaring fra jeg var Au pair med en barnevogn som alltid gikk mot høyre og måtte holdes igjen for å gå rett, som gjorde at jeg prioriterte å bruke hele 9 449 kroner på en barnevogn(Det var prisen med 25 % rabatt).

Etter vogninnkjøpet satt jeg meg selv i sparemodus og greide å få tak i resten av tingene på listen til  under 2 000 kroner.

Nesten alt er fått gratis via finn.no.

I den summen har jeg ikke regnet inn tøybleier. Det erstatter en løpende kostnad over de første årene. Jeg kjøpte ganske mye av det. Det er masse ulike typer og mange fine også så man kan få litt dilla. Jeg solgte videre det som jeg endte opp med å ikke bruke. Vi brukte under 1 500 på bleier. Oslo kommune gir 1 000 kroner i støtte til tøybleier, så det endte opp med å bli veldig billig.

Vi kommer til å bruke tøybleiene fra Emrik på nestemann også, så det blir kun 250 kr i bleiekostnad for 2 barn.

Det vi manglet til baby nr. 2:

  • Seng. Vi ga sprinkelsengen vi hadde videre før vi flyttet fra Oslo.
  • Vogn. Vi var fornøyde med Stokke-vogna, men valgte å selge den videre da han startet i en barnehage med vognsoving. Da erstattet vi den med en billig, brukt vogn som kunne stå i barnehagen hele tiden.
  • Babycall. Det hadde vi ikke sist, men ser behovet nå.
  • Badebalje. Den forrige ble ødelagt av solen etter mye terrassebading i fjor.

Seng fikk vi gratis via finn.no. Det fulgte med to madrasser. Bør kanskje kjøpe ny allikevel.

Ny vogn kjøpte jeg med en gang jeg ble gravid. Jeg visste akkurat hvilken jeg ville ha, og fulgte med på bruktprisene. Betalte 3 800 kr for en vogn som er i veldig god stand. Det er mindre enn vi solgte den forrige vogna for.

Babycall skal vi kjøpe brukt.

Badebalje henter jeg nok en gratis.

Hva med kostnader under graviditeten?

Det er mulig å gå igjennom graviditeten uten å bruke noen penger på det. Følger du vanlige svangerskapskontroller er det helt gratis. Men det er også mulig å bruke mye penger på å gå gravid. Her kan du se hvordan jeg gjorde det veldig billig første gangen, og litt dyrere andre gangen.

Kostnader i svangerskapet 2016:

Folat ca 150 kr

Kostnader i svangerskapet 2020:

Folat ca 500 kr

Graviditetstest 150 kr

Gravidtrening 840 kr 

Fødselsforberedende kurs 1603 kr 

Gravidpute 350 kr