Slik setter du opp mål for 2021
Dec 21, 2020Det er tiden for nyttårsforsetter!
Men hvordan setter du opp et mål som blir med deg gjennom hele 2021, og som du faktisk når?
Her er mine beste tips:
- Du trenger ikke å sette deg mål for året om du er fornøyd med hvordan tingene er nå. Men vil du oppnå noe? Bli bedre, sterkere, rikere - hva som helst - vil et definert mål øke sannsynligheten for at det skjer!
- Start med å tenke ordentlig igjennom hva det er du har lyst til å oppnå dette året. Skrell vekk alle lag med hva andre forventer av deg, eller hva du tenker er det neste på lista for deg fordi folk rundt deg gjør det. Hva vil du? Hva kan bli bedre? Hva kan du gjøre bedre?
- Målet ditt må være noe du har skikkelig lyst til å nå!
- Når du setter opp målet må du også ha tenke igjennom hvordan har du tenkt til å gjøre det!
- Ikke sett opp mål du ikke kan nå om du gjør 1 liten feil. La oss si målet ditt er å trene hver dag. Da må du i det minste ha en plan for hva du gjør dersom du ikke trener en dag. Og hva du gjøre videre i shoppestoppen om du kjøpte en ny bukse i mars.
- I fjor hadde jeg altfor mange mål og lærte at det beste er å ha færre mål. Få og definerte mål med en plan er det jeg tenker funker.
- Lag positive mål! Det er mye lettere for oss å legge til en god vane enn å slutte med en dårlig en. Hvis målet ditt er å spise sunnere er det en god idé å bytte ut "godtestopp" med f.eks. "spise 5 om dagen". Da må du tenke gjennom og planlegge måltidene. Det vil føre til en sunnere diett enn om fokuset kun er på hva du ikke skal spise.
Forslag til mål (beløpene må du finne ut av selv):
- Betale ned på dyr gjeld. Dette kan høres kjedelig ut, men har du denne type gjeld må du finne motivasjon. Denne type gjeld ødelegger for resten av økonomien din. Den er alt for dyr. Den ødelegger friheten din, den ødelegger mulighetene dine. Så ikke spar til noe annet, ikke invester, selv om det høres gøyere ut. Du får faktisk bedre avkastning ved å være så snill mot deg selv ved at du betaler ned gjeld med høy rente.
- Sparing på konto. 2020 har vist mange av oss hvor lurt det er med bufferkonto. Å ha penger stående på konto som et økonomisk sikkerhetsnett gir deg trygghet. Definer hvor mye du vil spare på sparekonto i løpet av året. Hva skal du gjøre for å få det til?
- Investering. Du vil kanskje la 2021-målet ditt være et investeringsmål? Målet kan være å investere for første gang, investere i noe nytt, investere fast hver måned eller investere for en viss sum i løpet av året.
- #selge100 kan være ditt økonomiske mål for 2021. Selv om #selge100 også handler om minimalisme, gjenbruk og opprydding er dette en måte å få inn penger til dine andre mål på.
- Inntektsmål. Sett deg et mål for årets lønnsforhandling eller antall ekstra timer du skal jobbe. Målet er spesielt relevant for frilansere og selvstendig næringsdrivende. Hvem skal betale deg? Når skal du gjøre det som kreves?
- Øke formue. For å øke din totale formue kan du gjøre alle tingene ovenfor. Kanskje målet ditt skal være et totalmål på økning av formue det neste året? Kanskje å komme over på positiv side? Alt du eier minus gjelda di er din totale formue. For å øke formuen kan du betale ned gjeld, spare penger på konto, investere og øke inntekten.
A goal without a plan is just a dream
Når du legger planen, tenk på hvordan året ditt kommer til å se ut økonomisk. Hver måned er ikke lik og sparepotensialet vårt varierer gjennom året.
Hvor mye ser det ut til at du kan spare/investere eller betale ned på lån hver måned? Kan du gjøre noen grep for å øke de månedlige beløpene? Kan du gjøre noen grep for å få inn penger et annet sted for å nå målet ditt (eks. selge en bil, ta sommerjobb/deltidsarbeid)
Så gå virkelig inn i det og tenk: Hvor mye kan jeg få til å betale ned/eller spare nå i januar. Hva med i februar? Når du får feriepenger - er det penger du kan bruke til sparing/gjeldsnedbetaling eller investering? Halv skatteinnbetaling i november eller desember gjør at noen av dere har mer å spare enn vanlig i desember. Andre bruker mye penger på høytiden, og bør derfor ikke regne med å spare mye i desember.
Eksempel:
Målet ditt er å spare 100 000 kroner.
Deler du det på 12 blir dert 8 333 kr hver måned.
Men vet du at det mest sannsynlig ikke blir noe sparing i juli og desember, må det spares 10 000 kr i måneden de andre månedene.
Eller har du sommerjobb og skal spare 15 000 kroner i juli, og har ikke høyere forbruk i jula? Da kan du nå det høye målet med å spare 7 727 kr i måneden (bortsett fra i juli, hvor du sparer det dobbelte).
Oppsummering:
- Du trenger ikke et mål for året. Verken økonomisk eller annet - men har du noe du har lyst til å oppnå, så er det større sannsynlighet for at du klarer det om du har definert det som et mål.
- Målet ditt må være noe du liker og har skikkelig lyst til - formuler det positivt. Ikke ha for mange mål.
- Sett opp en plan for å nå målet. En detaljert en - bryt det ned. Hvor mye skal du spare i januar?
Da gjenstår det bare å starte på planen da! Jeg ønsker deg et riktig godt nytt år!
Mer om dette temaet kan du høre i denne episoden av Pengesnakk podcast.
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.