9 sparegrep fra min ekstremsparemåned

sparetips Mar 06, 2023

Frossen Februar, ekstremsparemåneden vi har hatt 3 år på rad nå har et enkelt konsept: Bruk så lite penger som mulig i en måned, og se hva som skjer.

Nå er årets utfordring over, så her kommer en oppsummering av erfaringene vi har gjort oss og hvor mye jeg faktisk sparte på dette. Men først..

9 av sparegrepene vi har tatt for å spare ca 10 000 på en måned

Disse grepene kan du også ta. Kanskje sparer du ikke like mye som oss(du har et lavere budsjett i utganspunktet), kanskje sparer du mer(du har et høyere budsjett i utgangspunktet). 

1. Ikke kjøp noe

Det beste sparetipset i verden ;-) Vi kjørte shoppestopp i en måned, men en dag, en uke, et år eller alltid er også muligheter her. Så klart er det umulig å ikke kjøpe noe slik de fleste av oss lever, så vi snakker om unødvendige kjøp her. En periode uten unødvendig kjøp er også en god mulighet til å definere og fundere på hva som er nødvendig og hva som er unødvendig. Tør å utfordre deg selv!

Jeg merket at min luksuskaffe ikke var så nødvendig som jeg trodde da jeg gikk tom for kaffebønner. Da sparte jeg noen slanter ekstra på å utsette kaffekjøp, og bruke mindre H-melk.

2. Ta med det du trenger hjemmefra.

  • Handlenett
  • Vann på flaske
  • Kaffe på termos eller termokopp
  • Matpakke

Her kan man spare 22 000 hvis man erstatter 2 vannflasker i uka, matpakker på jobb og i helgene for 1 person, kaffe 5 ganger i uka og 4 plastposer i uka.

Hvilke andre ting kan du ta med hjemmefra? Solkrem, bok og mobillader så du slipper å kjøpe alt på flyplassen?

3. Frys eller avslutt abonnementer

Ikke akkurat et nytt og spennende sparetips, men her har de fleste av oss penger å spare, om vi har lyst.

Det kan være en streamingtjeneste du ikke bruker, overaskelsesboks med produkter du sjeldent trenger, digitale produkter du glemmer å bruke, en app du ikke trenger, en bokklubb, treningssenter, magasin eller hva som helst av små (eller store) månedlige trekk.

Avslutter du 2 abonnementer som koster deg 200 kr i måneden er det nesten 5 000 kr spart i løpet av et år.

Men hvordan vet man om noe er verdt det eller ikke? Du kan teste! Frys abonnementet en måned, eller meld deg ut selv om du vet du skal melde deg inn igjen etter en måned. Enten finner du ut at du savner tjenesten og starter igjen, eller du finner ut at du klarer deg fint uten og sparer penger. 

BONUS: Mange selvskaper vil gi deg et godt tilbud når de ser du er på vei til å avbestille tjenesten. Verdt å gå gjennom abonnementer fra tid til annen!

4. Gjør det vanskeligere å kjøpe ting du ikke trenger

Jeg frøs ned bankkortet i en isblokk de første dagene av utfordringen, som et rituale for å markere at ekstremsparemåneden var i gang - nå skal forbruket fryses! Selv om jeg ikke kan anbefale deg det, kan jeg anbefale deg å gjøre ting som gjør det litt mindre enkelt å bruke penger. For eksempel:

  • Slett bankkortet ditt fra nettleseren
  • Ikke ta med lommebok hver gang du forlater hjemmet ditt
  • Legg om gåturen din, slik at du ikke går fordi favorittbutikker og andre fristelser
  • Unsunscribe/Avmeld deg fra reklame-e-poster 
  • Meld deg ut av kundeklubber som sender deg SMS om salg "du ikke kan gå glipp av!"
  • Slett shoppingapper fra telefonen din

5. Spis opp maten du har hjemme

Her gjelder det å ta alt ut av kjøleskapet (ta en runde med kluten mens du er inni der), og legg en plan for hver eneste ting så det blir spist før det blir dårlig.

Hva har du på kjøkkenbenken, i matskap og i matboden? Vi skal alle ha litt mat i beredskap, men det betyr ikke at fryseboksen skal være fylt til randen. Det kan bli dyrt om strømmen skulle gå eller noe annet skulle skje. Så skriv en liste med alt som finnes i fryseren, slik at når kjøleskapsmaten er under kontroll (det som har kortest holdbarhet settes på menyen først) spiser du mat fra fryser og tørrvarelager.

Det er skikkelig digg å ha en liste med hva vi skal ha til middag og ingrediensene i hus!

6. Bruk opp ting og vær kreativ når det går tomt

Denne er litt bred, for det kommer jo an på hva som går tomt, hva du bruker og hva du har hjemme. Men her er noen eksempler fra min frossen februar:

  • Tannkrem. Går det tomt for tannkrem har jeg ingen plan B. En ny tube må kjøpes. Men det gamle klippe-over-tuben trikset og bruke den delen du klippet av som lokk funker bra. Da får du et par dager ekstra ut av tannkremen din.
  • Det er ikke tomt før det er tomt gjelder også kremer på tube, pålegg og alt annet på tube.
  • Flytende produkter på flaske som skurekrem, shampoo eller oppvasksåpe forlenges litt ved å riste inn litt vann når det først virker tomt. Da får du med deg alt og produktet varer litt lenger.
  • Jeg gikk tom for balsam i februar og fant frem en hårkur jeg fikk i gave i januar 2020. Den var ikke åpnet og har fungert som balsam for meg nå.
  • Kjøkkensåpen gikk tom, så da fant jeg frem en såpe jeg lagde selv i 2018. Funker fint.

7. Gjør det selv

I februar klippet jeg håret til mannen min så vi sparte litt penger på frisør. Hvilke ting er du villig til å gjøre selv for å spare penger?

Skifte bildekk? Lakke neglene selv? Sparkle og male selv? Farge bryn selv? Lag mat selv?

8. Let gjennom huset på jakt etter verdier

Trodde du jeg skulle skrive om #selge100 her? I do not blame you! Men her mener jeg gavekort, tilgodelapper, mynter og sedler, pant eller pantelappen du glemte å levere i kassa sist gang du pantet. Når du bruker disse tingene bruker du ikke penger fra kortet ditt, og beholder saldoen din større lengre.

Du unngår også at tingene går ut på dato. Selv hadde jeg en tilgodelapp på bokbutikk, som jeg ville bruke i romjula. Da skulle vi bytte en gave og bruke et gavekort sønnen min fikk til jul. Jeg fant ikke lappen før vi dro Vi endte med å bruke litt over beløpet, og jeg kjøpte meg en pocketbok. Betalte 147 kroner. Når jeg i februar fant den utgåtte tilgodelappen ser jeg at beløpet på den var 147 kroner. 

9. Ha det gøy med gratis aktiviteter

Det må ikke være dyrt for å være gøy! Vi har gått på skøyter, spilt spill, fotball, tegnet og lest bøker fra biblioteket. Det finnes mye gratis moro man kan gjøre. Følgerne mine på Instagram hjalp meg å lage denne listen.

Hvor mye har jeg spart denne måneden?

Litt usikker på hvordan det blir mest riktig å regne dette. Jeg har en liste over ting jeg har droppet å kjøpe denne måneden fordi det var frossen februar, og hvor mye jeg sparte på å avbestille ting, klippe Tom selv istedenfor å gå til frisør etc. Men så er jo Frossen februar mer enn “nesten-kjøp og tjenester vi ikke benyttet” så jeg velger å heller ta utgangspunkt i budsjettet mitt.

Postene barn, bolig, hytte brukte vi ca som budsjettert. Det er mest regninger, og lite aktivt forbruk i de kategoriene. 

Mat, Lise eget og "annet felles" er postene vi sparte inn på denne måneden. Matbudsjettet vårt er på 8 000 kr, og i februar brukte vi 3 245 kr.

"Lise eget" der har jeg et budsjett på 3000 kr til min shopping og alt mitt forbruk som ikke deles med Tom. Der er studielånet min den største delen, en del helseutgifter frem til jeg får frikort. Klokka mi gikk i stykker denne måneden og jeg endte med å bruke 568 kr på en erstatning. Endte ca 200 kr under budsjett.

"Annet felles" er den siste budsjettkategorien vår. Der går bil, forsikring på bil og litt andre forsikringer, veldedighet og gaver og ferie og familieaktiviteter. Stolt av at den siste “ferie og familieaktiviteter" er 0 for februar, fordi det var vinterferie. Vi kjøpte dog alpinski og støvler brukt for 200 kr (selger det nok for samme sum neste vinter), men det er i kategorien "barn" i budsjettet og vi var ikke strenge på hva som havnet i handlekurven den siste helgen så matbudsjettet økte også litt på grunn av feriekos, men på aktiviteter og ferie ble summen 0. Vi har budsjettert med 7 760 for hele denne “annet felles” kategorien, og brukte 3 042 i februar.

Så der var vi 4 718 under budsjett + 4 755 under budsjett på mat. Familien har altså spart 9 473 kroner denne måneden!

Halvparten av det er min personlige besparelse. Der legger jeg også til de 200 jeg sparte på mitt eget forbruk og ender meg å ha spart 5 000 kr på Frossen Februar når jeg regner opp imot budsjett. 

Ting jeg har lært av å ha Frossen Februar

  • Jeg klarer meg uten nye sko
  • Jeg hadde klart meg uten ny klokke og kunne spart 500 kr til
  • Det var deilig å spise ut av frys + kjøkken
  • Men det blir deilig og mindre planleggingstid med matkasse igjen også
  • Det går helt fint å ikke kjøpe take away
  • Barna trenger ikke dyre aktiviteter
  • Det ble hyggelig uten vin og blomster når Tom og jeg var hjemme alene
  • Det føltes dumt å fargelegge en dag rød for godteri
  • Jeg klarer meg overraskende bra uten kaffe
  • Deilig å spare 5 000 kr. Jeg har tjent lite så langt i år, og har et høyt sparemål. Så det kommer godt med. Hvis du vil vite hvorfor jeg har som mål å spare 500 000 kr i år, og 28 ting jeg skal gjøre for å få til det så kan du sjekke ut min nyeste YouTube-film, hvor jeg deler det:

Slik skal jeg spare 500 000 kroner på et år

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.