5 ting du kan gjøre for å kickstarte høsten

planlegging sparetips Aug 10, 2020

Velkommen hverdag!

Her er 5 oppgaver du kan gjøre for å komme bra i gang.

Jeg snakker mer om disse oppgavene i ukens podcast, som du kan høre på Spotify eller iTunes.

 1. Finn ut hva sommerferien kostet deg

Hvorfor? For å finne ut om magefølelsen vår når det gjelder pengebruk stemmer. Har du brukt mer eller mindre enn du trodde? Og for å kunne ha et realistisk bilde av kostnader når vi skal i gang med å spare til neste års ferie.

Gå inn i nettbanken og sett opp et ordentlig regnestykke. Inkluder både billetter og ting som ble betalt for lenge siden og faktisk bruk i sommerferien.

Dette kostet vår ferie:

6 885 kr

Jeg har inkludert badebassenget vi kjøpte før sommeren og alt utstyr til det, aktiviteter vi har vært med på (dinosaurdag, reptilpark, kinobilletter og familiepark) og tusenlappen vi har hatt ekstra i matbudsjettet til sommerkos i juni og juli.

 2.Sett opp et automatisk sparetrekk.

Min favorittmåte å spare penger på er gjennom automatiske trekk. Sett opp et månedlig trekk til neste års ferie, til investeringer i fond, til bufferkontoen eller til drømmer du enda ikke har

Du gjør det i nettbanken eller via en spareapp eller investeringsapp. Velg beløp og dato. Jeg anbefaler lønningsdag som sparedag, og å starte med et beløp som ikke er så høyt at du blir blakk på slutten av måneden fordi du har spart for mye. Det er mer motivasjon i å se at sparebeløp vokser uten at du merker det så mye i hverdagen. Så kan du heller øke sparebeløpene etter hvert.

Ingen ting er som å ha en full sparekonto den dagen du finner noe dyrt du har lyst til å gjøre eller kjøpe. Og sparer du gjennom automatiske trekk trenger du ikke å huske på å spare engang!

Dette har jeg gjort:

Mitt sparemål er å investere 100 000 kroner i 2020. Jeg må investere mer de siste månedene av året enn jeg gjorde de første for å komme i mål. Har derfor oppdatert det faste trekket fra 6 000 kr i måneden til 8 000 kr i måneden

 3. Lag matbudsjett for august 

Nå er vi godt inne i måneden allerede, men det gjør ikke noe. Faktisk er det lettere å starte budsjett litt inn i måneden:

  • Når måneden allerede er i gang vet vi mer om hvilket utgifter som kommer. Regningene som forfaller i august har du allerede mottatt.
  • Vi har allerede brukt litt, som vi kan se tilbake på.
  • Det er færre dager å budsjettere for og det blir dermed lettere å anslå riktig beløp enn om vi skulle startet med en hel måned.

Så finn ut hvor mye du skal bruke på mat i august, og legg en plan for å holde budsjettet.

Dette gjør vi:

I juni og juli har vi hatt 1 000 kr ekstra i matbudsjett til sommerkos. Fra august er vi tilbake på 4 500 kr. Jeg tror det skal gå fint, så lenge jeg holder meg til å handle på matbutikk og ikke faller for fristelsen til å kjøpe enkel(men dyr) take away.

4. Sett deg mål for høsten

Start med å se tilbake på målene du satt deg i januar. Er de realistiske å oppnå? Er du godt i gang eller må du starte på nytt? 

Hva vil du oppnå denne høsten?

For meg:

Alle målene jeg satt meg i januar er ikke lenger like relevante. Nå er jeg mest opptatt av jobbmål, og å få gjort alt jeg vil med Pengesnakk før jeg går ut i permisjon. Jeg merker også at jeg må ta det mer med ro nå i graviditeten, så da presser jeg meg ikke så mye.

Jeg har også mål om å holde matbudsjettet og fortsette med å planlegge ukemeny.

 5. Forenkle morgenen din

Kanskje elsker du å stå opp tidlig og har alt på stell? Eller er det litt morgenstress hos deg også?

Finn ut hva som skaper ubalanse i dine morgener og velg ut en ting eller to du kan gjøre for å få en bedre start på dagen. Stille vekkerklokka litt tidligere? Legge deg tidligere? Smøre matpakke kvelden før eller lage klart kjøleskapsgrøt til frokost? Planlegge antrekket ditt eller pakke barnehagesekken før du legger deg?

Dette gjør jeg:

Nå som jeg ikke har fast arbeidstid lengre har jeg en mye bedre start på dagen, men det er allikevel ikke fritt for morgenstress her hos oss. En ting jeg er dårlig på er å finne alt det jeg trenger på vei ut døra. Hvor er mobilen? Lommeboka? Og nøklene?

Vi har ryddet og organisert en plass i gangen slik at nøkler nå har en fast plass. Det eneste som gjenstår nå er å legge nøkkelen jeg bruker her når jeg kommer hjem, så slipper jeg å lete gjennom vesker/lommer og jakker på vei ut.

Velkommen høst, og nye vaner!

Podkastepisoden hvor jeg snakker om disse 5 oppgavene finner du her.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.