Alt du vil vite om flipping
Jan 25, 2021Hva er flipping?
Flipping er å skaffe til veie noe, for så å selge det med fortjeneste. Det kan f.eks være å kjøpe en kommode på finn.no for 50 kr og selge den for 500 kr.
Du har kanskje hørt om boligflipping? Det er det samme bare i større skala. Noen ganger pusses da leiligheten eller huset opp. Kanskje bygges det opp en vegg som gjør at en treroms får et ekstra soverom og derfor kan selges mye dyrere? Kanskje ble leiligheten solgt billig pga timing eller dårlig bilder, og kan selges dyrere ikke lenge etter.
Er det lov å selge noe dyrere enn man selv kjøpte det for?
Ja, det er lov. Med noen unntak og begrensninger:
- Fra sommeren 2007 kom det et forbud mot prispåslag ved videresalg av billetter til kultur- og idrettsarrangementer. Det vi kaller svartebørsen. Da handler det ikke om at du ikke fikk gått på en konsert selv og vil at andre skal få bruke billetten. Du kan selge den videre. Men da ikke for noe mer enn du kjøpte den for selv. Det er forbudt. Så ikke gjør det.
- Driver du mye med flipping over tid, og det generer overskudd- så er dette næring. Da kan du ikke si at du driver med dette som privatperson, det er business. Og med det kommer krav om moms og skatt. Så om du ønsker å flipppe mye, må du starte et selskap. Hør med skattekontoret hva som gjelder i ditt tilfelle.
- Det er også noe som heter brukthandelbevilgning. Er det sånn at du driver næring ved salg av brukte ting, så må du ha det. Det er det politiet som kan hjelpe deg med.
Så det er lov å flippe, men det kan kreves bevilgning og at du skatter og betaler moms.
Det er også helt lov å selge dine egne saker. Ting du har kjøpt til eget bruk, men ikke vil ha legger kan du selge videre uten å tenke på skatt etc.
Synes vi det er greit at noen tjener penger på det andre gir bort?
Her er det delte meninger. Veldig delte meninger. Noen av dere synes det er en genial måte å tjene litt ekstra på, mens andre synes flipping er helt forkastelig.
Det er tydelig at vi ser på det å gi bort/selge ting billig med to ulike utgangspunkt. Noen gir bort fordi de vil kvitte seg med ting raskt, andre gir bort med tanke om at de hjelper noen som ikke har penger til å kjøpe selv.
Noen av dere tenker at det er greit å flippe om man gjør betydelige oppgraderinger av tingen, ikke bare selger den videre med en gang.
Det virker også som inntrykket av flipping er ulikt avhengig av hvem som flipper. Er det en riking som vil bli rikere, eller er det en som har lav inntekt som har en hobby som kan gi noen ekstra tusenlapper i kassa.
Hvordan fungerer flipping
Sitter du litt som et spørsmåltegn og lurer på hvordan det i det hele tatt er mulig å kjøpe noe for så å selge det dyrere? Det er jo ikke sånn at alle kommoder på finn eller facebook marketplace kan kjøpes billig og selges dyrt.
- Du vet hva du kjøper. Enten det er en designting eller bruksting vet du hva det er du kjøper. Kanskje uten at det står i annonsen ser du hva det er, hvilket merke, modell osv.
- Ofte vet ikke selger verdien av det de gir bort/selger billig, men det vet du.
- Du kjenner nisjen. Enten det er designstoler, barnevogner eller teservice vet du hva lignende objekter selges for, du vet info om produkter og du vet hvor du kan selge sakene videre. Mange ting omsettes på finn og facebook marketplace, men det finnes også egne grupper for spesielle objekter.
- Du tar deg bryet med å reparere, olje, male eller bare vaske. Du tar fine bilder av gjenstanden i sitt rette element.
- Når du selger videre har du rett navn og beskrivelse av tingen, en pris du vet folk er villig til å gi for saken og bilder av den(en type flipping kan være å kjøpe en haug med klær eller annet, for så legge ut et og et plagg. Tidkrevende, men kan være lønnsomt.
- Flaks og tilfeldigheter, eller tidsbruk. Du kan være heldig og komme borti et kupp, eller du kan følge nøye med i din nisje.
- Timing er også et element her. Er varene i din nisje noe som brukes til en bestemt årstid kan det være en flippeidé å kjøpe når mange selger og selge når mange kjøper? I podcasten forteller jeg om en som bor på et studiested som tar over møbler når studenter flytter ut på våren, som han lagrer over sommeren og selger til nye studenter om høsten. Vinn vinn vinn vinn. Altså studentene blir kvitt saker de ikke vil ha fort, han tjener noen penger og de nye studentene får tak i rimelige møbler. Miljøet fryder seg også fordi tingene ikke havner på dynga og nye sofaer blir ikke produsert.
Hør min flippehistorie, og diskusjonen om flipping er greit eller ikke i ukens podcastepisode. Link til spotify her, og iTunes her.
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan nÄr som helst melde deg av lista.