Dette må tenåringen vite om egen økonomi

Mar 31, 2020

Jeg har tatt en prat med Lene Drange om pengetemaer ungdom bør vite noe om. Podcastepisoden hører du her.

Lene Drange er kjent fra TV-programmet Luksusfellen der hun jobber som programleder. Lene driver også en snapchatkonto for unge med over 200 000 følgere. Kontoen heter Snaponomi, og ble i januar i år til en bok med samme navn. 

Skattemeldingen

I disse dager får vi skattemeldingen. Lene mener mange har et unødvendig anstrengt forhold til utfyllingen av den. Men skattemeldingen er forhåndsutfylt, og det eneste man skal gjøre er å sjekke om tallene som ligger inne stemmer med virkeligheten.

Lurer du på hvilke fradrag du har krav på, kan du sjekke fradragsveilederen.

Jobb

Det er mange muligheter til å tjene penger selv om du er ung, mener Lene. Er du under 16 år må foreldrene signere arbeidskontrakten. Vær kreativ om du har lyst på jobb! Kan du måke snø, klippe gress, bli trener eller dommer i idrettslaget ditt, selge aviser eller være ekstrahjelp i butikk?

Mange butikker søker ekstra hjelp nå, og er du litt eldre kan du søke jobb som pleieassistent på sykehjem. Der er det muligheter til å tjene gode penger på kveld- og helgevakter.

Spare eller bruke?

Når ungdommer begynner å tjene penger, råder Lene foreldrene til å være litt "på". Kanskje kan man avtale sammen hvor mye som skal spares og hvor mye som skal brukes?

Husk at selv om BSU er en bra spareordning for unge som etter hvert skal inn på boligmarkedet, bør man vente til ungdommen betaler skatt før man starter BSU-sparingen. Les mer om det her.

Det er ingen ting i veien for å starte fondssparing i ungdommen, forteller Lene. Rentes renteeffekten blir best når investeringene får god tid i markedet.

Kredittkort

Det er fristende for en 18-åring å ta i bruk sitt nye kredittkort hvis de ikke har lært om den negative siden av rentes rente, og hvor dyrt det blir å kjøpe på avbetaling og med kredittkort. 

Et tips til foreldre kan være å sette opp noen regnestykker for å vise. Det er bedre å ha kunnskapen på forhånd, så erfaringen slipper å bli så dyr.

Å skylde 20 000 med høye renter når du går på videregående er mye gjeld. Og blir det mange av dem er dette veien inn i Luksusfellen, kan Lene fortelle.

Kontantløst samfunn

Penger i dag er mye mer abstrakt enn tidligere. At vi kun bruker kort og nettbank gjør det vanskeligere å forstå verdien av penger. Et bankkort virker utømmelig.

Lene anbefaler å inkludere barn og ungdom i familieøkonomien. Fortell hvilke kostnader det innebærer å ha en bolig, husleie, boliglån, det koster penger med varmt vann. Vis dem nettbanken. Allerede når de begynner på skolen er det på tide å inkuldere barna, mener Lene. Ikke overveld de minste, men ha lav terskel for å snakke om penger hjemme. Start for eksempel i matbutikken med å gi barn og ungdom et budsjett for helgehandelen. Det øker bevisstheten på en litt artigere måte.

BankID-koden må holdes hemmelig

Lene snakker med mange unge som har fått tatt opp lån i deres navn. Det er enkelt å kjøpe ting med andres penger eller ta opp lån dersom du har deres BankID. Derfor råder Lene alle til å bruke en kode som du ikke bruker på noe annet, unngå å bruke bursdagsdatoen din, ikke dele koden med noen og bytte den ofte. Gjerne annenhver måned.

Har du vært uforsiktig med koden kan du ende opp med å betale dyrt for det.

Hør podcastepisoden her.

Lenes Snapchat kan du følge her:

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.