Mitt forbruk årets første 6 måneder

mine tall Jun 30, 2021

På bildet over ser du en prosentvis fordeling av mitt forbruk halve 2021. Jeg har brukt totalt 106 652 kr hittil i år. 

På bildet under ser du fordelingen fra jeg skrev dette blogginnlegget om forbruket mitt i årets fire første måneder:

Hva har endret seg?

En stor forskjell er hytte. På grunn av utleie av hytta har utgiftsposten hytte gått fra i snitt 3 054 kr per måned til 1 363 kr per måned. Vi har leid ut 4 ganger nå i juni og et par netter i påskeferien.

Felles forbruk har gått litt ned, blant annet fordi vi fikk utbytte fra forsikringsselskapet denne måneden.

Ellers har vi brukt litt mer på mat og bolig. Bolig har gått opp på grunn av kjøp av ny gressklipper og at vi har betalt mer i renter på boliglånet (Det ble en måned uten avdrag, renter og gebyrer da vi flyttet lånet på starten av året).

Totalt har jeg brukt 17 775 kroner hver måned i snitt.

Jeg føler ikke jeg bruker så mye penger,  men disse summene virker høye. Så la meg finne noe å sammenligne med.

Er summene mine høye eller lave?

Jeg tok en titt på SIFOs referansebudsjett for å ha noe å sammenligne med. Det inkluderer ikke boligutgifter som renter på boliglån og strøm.

For vår familie på 2 voksne, et barnehagebarn og en baby er referansebudsjettets total: 29 403 per måned.

Trekker jeg fra bolig i vårt forbruk bruker vi som familie i snitt 28 223 per måned. Da har jeg trukket fra boliglånsutgifter og strøm for å kunne sammenligne med SIFO-budsjettet. Det som står igjen i den gule delen av sirkelen(bolig) er oppussing, ting til hagen(ny gressklipper i år), internett, kommunale avgifter og forsikring hus og innbo(altså fortsatt nesten 3 000 kr per måned i min kategori "bolig" når jeg har trukket fra strøm og renter og gebyr boliglån).

Ting endrer seg

Så ting endrer seg. Forbruket mitt er visst ikke så lavt lenger. Jeg tenker det er greit. Det er ikke alt man kan styre selv, og jeg ser ikke helt hva jeg ville droppet. Vi er heldige som kan kjøpe ny gressklipper når vi trenger det og kan sende eldste sønnen vår på fotballtrening når han fikk lyst til å starte med det. Matbudsjettet er høyere enn før, men der kan jeg kanskje skylde på at prisene faktisk har økt?

Bolig er den største utgiften min, og vår. Der ligger vi nok høyere enn mange på grunn av interesse. På klær, mediebruk, fritid, personlig pleie og bil bruker vi mindre enn mange. Vi bruker også under SIFO-budsjett på mat selv om jeg synes summene våre er høye nå. På helse har vi brukt en del dette halvåret. Jeg har frikort nå, men det er fortsatt noen utgifter forbundet med sykdommen min. I tillegg har Tom hatt en runde med sykehusinnleggelse, men han er heldigvis også bedre nå :)

Dette inngår i kategoriene mine + eksakt forbruk på hver post

Bolig

Det er oppussing(har ikke vært så mye av det i år), ting og tang til hus og hage, renter og gebyr på lånet(avdragene regner jeg som sparing), strøm, internett, forsikring(hus og innbo) pluss kommunale avgifter.

Min andel per måned i år: 6 551 kr (gjennomsnitt)

Hytte

Utgiftene på hytta er strøm, renovasjon, fellesutgifter i sameiet og forsikring. Vi har også inntekter på hytta, fordi vi leier ut. Det trekker jeg fra hytteutgiftene istedenfor å regne det som inntekt.

Månedskostnad hytte min andel: 1 363 kr

Mat

Inkluderer alt vi kjøper i dagligvarebutikk, kiosk, restaurant og take away.

Min andel per måned: 3 188 kr

Felles forbruk

I denne kategorien har jeg samlet reise og livs-forsikring, gaver, medlemskap vi har, bil og alt annet felles ting som ikke er mat.

Min andel pr måned: 2 153 kr

Barn

Denne kategorien består av barnehage + innkjøp av ting de trenger/vi har lyst på.

Min andel pr måned: 2 391 kr i snitt

Eget forbruk

Til sist er det eget forbruk. Dette er ting jeg kjøper til meg som ikke er felles, som for eksempel vin til en jentekveld eller sminke. Studielånsnedbetalingen min er også med her.

Forbruk i snitt pr måned: 2 129 kr

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.