Hvordan jeg har spart mye penger, og hvordan du kan gjøre det samme

planlegging sparetips tjene penger Mar 22, 2021

Hør denne episoden av Pengesnakk podcast(iTunes) der jeg svarer på hvordan jeg har kunnet investere over 700 000 kroner i aksjemarkedet.

Hvordan kan man spare mye penger?

Svaret er ikke kjapt, enkelt og morsomt. Det handler om langsiktighet og gode vaner. Du kommer ikke en dag hjem til en full bankkonto med mindre du bestemmer deg for det. Du må selv spare alle de små summene som til sammen blir en stor sum. Skippertak funker ikke om du skal ende opp med 1 million kroner i oppsparte midler. Det er i hverdagen jobben må gjøres.

Har du en rik mann? Har du arvet masse penger? Har du en skyhøy lønn?

Nei, men det er greit at du spør. Kanskje leter du etter en forklaring. Kanskje leter du etter en unnskyldning til hvorfor det er mulig for meg, men ikke for deg. Uansett har det ingen hensikt å sammenligne. Du må gjøre jobben selv. Med dine penger.

I perioden jeg har spart har jeg hatt god, men normal, lønn på rundt 600 000 kr. Jeg har ikke arvet og mannen min har også normal lønn*

De viktigste grunnene til at jeg har spart mye penger

Unngå livsstilsinflasjon

Livsstilsinflasjon er at forbruket øker når inntekten øker. Uten at det er noe vi merker på livskvaliteten. Det rare med livsstilsinflasjon er at det skjer helt umerkelig av seg selv, vi gjør ikke noe aktivt for å begynne å bruke mer. Skal vi unngå det må vi gjøre noe aktivt for å forhindre at det skjer.

Les mer om livsstilsinflasjon og hvordan det kan unngås her.

2 år av livet mitt hjalp meg med å unngå livsstilsinflasjon. Det første bodde jeg i utlandet med lite penger inn. Det lærte meg at jeg kan ha det veldig bra for lite penger. Året etter hadde jeg min første ordentlige jobb, men fordi jeg skulle være student igjen året etter, og de fleste vennene mine fortsatt var studenter og hadde studentbudsjett, holdt jeg mitt forbruk nede uten å tenke spesielt mye på det.

Å skille eget forbruk fra inntekt er en utrolig bra forutsetning for å kunne spare mye år etter år.

Tenk igjennom alle kjøp (og dropp de fleste)

Som sagt er livsstilsinflasjon noe som skjer med de fleste. Får vi flere penger mellom henda er det enkelt å finne noe å bruke dem på. Etter hvert blir det en vane å finne bruksområder for alle pengene som kommer inn i livet, og livet ditt har blitt mye dyrere uten at du har tenkt noe over det.

Det kan være vanskelig å si stopp, og å vite hva du skal si stopp til. Her er et forslag til hvordan du kan resette:

Ha 30 dager uten å kjøpe unødvendige ting. Dere som var med på #frossenfebruar vet hvor lærerikt det kan være. Å gjøre dette kan vise deg hvor ditt fremtidige overskudd skal komme fra. Når du kutter til beinet en periode vil du merke hva du savner, og hva det faktisk var helt ukomplisert å kutte ut. Lykke til med å vise deg selv at du er rågod på å spare når du vil!

Etter de 30 dagene kan du fortsette med en mellomting. Du må ikke ha evig shoppestopp for å kunne spare mye. Men å ha det en periode lærer deg å ta mer bevisste avgjørelser rundt hva du skal kjøpe.

Jeg vil at pengebruken din reflekterer hva du liker og hva du er opptatt av! Og for å få til det må vi tenke gjennom hvert enkelt kjøp. Vil dette kjøpet gjøre meg lykkelig? Å tenke gjennom hvert kjøp nøye er en megajobb om du handler mye. Men om du handler lite, så vurderer du etter hvert færre ting og derfor bruker mindre tid på det. Da har du tid til å ta mer bevisste avgjørelser rundt hva du skal kjøpe, og hvordan du skal kjøpe det. 

Like å jobbe

Skal man spare mye penger, må det komme mye penger inn. Og det er enklere å få til med stå på vilje og god arbeidsmoral. Jeg har alltid likt å jobbe, lære nye ting, utvikle meg og tjene egne penger.

Ja, jeg har brukt mye tid på diverse jobber, men mange av mine jobber kan man kalle "hobbyer med inntekt". Jeg har kost meg i de aller fleste jobber jeg har hatt.

At jeg startet å jobbe tidlig, og også startet å spare tidlig, har gitt en god snøballeffekt. Det har vært enklere for meg å få jobber, siden jeg opparbeidet meg en CV, og referanser tidlig. Det har også gjort at formuen min startet å vokse allerede da jeg var 16 år. At jeg hadde jobb og sparte gjorde at jeg kunne kjøpe leilighet da jeg var 21 år gammel. Verdiveksten på bolig 1, og senere bolig 2 gjorde at jeg ganske raskt etter å ha flyttet sammen med mannen min i bolig 3 var gjeldfri. Det å ikke ha lån gjorde igjen at jeg kunne investere store summer i aksjemarkedet.

Må man tjene mye for å spare mye?

Jeg mener nei.

I utgangspunktet skal det være enklere for noen med høy lønn å spare enn for noen med lav lønn. Men på grunn av livsstilsinflasjon og dyre vaner er det mange med høye inntekter som ikke sparer i det hele tatt.

Det er fint å finne måter å øke inntekten på, men husk på dette:

Det er ikke noe poeng i å tjene mer om du ikke merker at du har mer

Det blir som å åpne krana når du ligger i badekaret. Du får ikke mer badevann om du ikke har satt i proppen først.

Så ta første steg først. Finn ut hva som er unødvendig forbruk for deg, og stopp det. Lær deg å sette pris på penger. Finn ut hva du skal bruke pengene dine til. Når du har planen klar for sparing er det et bra tidspunkt å finne ut hvordan du skal tjene mer.

 Jeg var heldig som fikk interessen for å spare tidlig, men det betyr ikke at det er for sent for deg om du først nå har sett verdien i å spare.

Hør podcastepisoden for mer om disse temaene her(Spotify)

*Når jeg snakker om sparte beløp er dette penger jeg har spart, ikke husholdningen. Tom sparer også penger, men det er ikke en del av beløpene jeg snakker om i podkasten eller her på bloggen. 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.