Fornøyd med bleiene sine!

Men det er flere grunner enn avfallshåndtering til å bruke tøybleier fremfor engangsbleier!

  • Praktisk

Vi som bor i 5 etasje uten heis med en baby har mer en nok å bære på til en hver tid. Derfor er det supert å ikke måtte ha med bleier fra butikken. I tillegg er det fint å slippe å gå ut med søppel. Vi har også alltid bleier i hus. Det blir mer klesvask, men vi har jo vaskemaskin.

  • Økonomisk

Prisen på engangsbleier i Norge er lav pga kjedenes priskrig for å vinne småbarnsfamiliene. Det er derfor ikke store økonomiske incentiver til å bruke tøybleier. Jeg har allikevel funnet ut at vi kommer til å spare en del penger på å velge denne løsningen.

Før babyen var født hadde jeg allerede kjøpt bleier for over 2 000 kroner. Det høres kanskje mye ut, men det er slettes ikke ille. Dette er bleier for hele bleieperioden! Nå har jeg i ettertid kjøpt enda mer(fikk litt dilla, og ville prøve ut alle systemer), men har solgt det meste igjen. Nå har vi 11 bleier han bruker på dagtid og 3 nattbleier.

Mange av Norges kommuner gir tøybleietilskudd. Her i Oslo er tilskuddet på 1 000 kroner. På Romerike får de hele 2 500 kr. Det holder til en god bleiepark!

De fleste tøybleier koster mellom 100 og 300 kroner.  Alle bleiene våres er brukt og kostet derfor mindre. Det finnes en facebookgruppe for kjøp og salg av bleier, men jeg har kjøpt bleiene på min favoritt til alt: finn.no.

  • Miljøvennlig

Produksjon av en tøybleie gir høyere utslipp enn produksjon av en engangsbleie. Men tøybleien brukes mange ganger. Arveprinsen har 14 bleier. Siden de er kjøpt brukt, har de allerede spart miljøet for engangsbleier. Selv skal han kanskje bruke dem i to år til. Da har vi spart miljøet for produksjon, frakt og avhending av ca. 4 500 engangsbleier. Ingen tvil om hva miljøet selv ville valgt! Tøybleiene vil jeg ta vare på til en eventuell lillebror eller lillesøster. Da vil de spare miljøet igjen. Er det fortsatt mer bruk igjen kan de selges etterpå. Slitte bleier kan også repareres med nye strikker og nye borrelåser.

  • Holder bedre på innholdet.

Da vi var i Gøteborg før jul, tenkte jeg å gjøre det enkelt. Kjøpte derfor en pakke engangsbleier. Nesten hver bæsjebleie endte med lekkasje oppover ryggen. Ullklærne har fortsatt gule merker etter den turen. Enda en grunn til å bruke tøybleier som har strikk i ryggen! 

  • Enkelt

Dagens tøybleier skiller seg ikke veldig fra engangsbleier i bruk. De er enkle å sette på; enten borrelås eller knapper. Men istedenfor å kaste bleiene vaskes de.

  • Estetisk

De fargerike bleiene gjør stelleplassen vår så fin! Og bleieskift blir litt gøyere når man har tøybleier.

Til nyfrelste tøybleiefans kan jeg anbefale gruppen «tøybleiesnakk» på facebook. Der finner man svar på ALT om tøybleiebruk.