Matbudsjettoppdatering

mine tall Sep 18, 2020

På bildet ser du blå og oransje søyler. Det blå er matbudsjettet for familien vår på 3, og det oransje er forbruket vårt per måned. NB - summen for september er estimert. Frem til nå er det brukt 2 939 kroner. Vi har mat til over helgen i hus. Regner med at vi bruker halvparten av det vi bruker på 20 dager på 10 dager, så summen i diagrammet er derfor: 2939 + 1500 = 4 439

Og med matbudsjett på 4 500 kr er jo det helt perfekt!

Hvorfor er det så store variasjoner?

Først og fremst fordi jeg ikke er perfekt. Så har budsjettet kanskje vært for stramt noen måneder. Jeg fant ut at gravide trenger mer mat(og er mer impulsive og handler rare ting). Hjemmekontor økte også matutgiftene, og vi liker å kose oss litt mer med mat i sommermånedene.

Jeg startet året med en skikkelig sparemåned for å kickstarte matbudsjettåret. 3 000 kroner var målet for januar, men det gikk ikke helt. Budsjettet for månedene fremover satt vi til 4 000 kroner. Det gikk nesten bra i februar før alt gikk rett vest i mars. Hva som skjedde har jeg skrevet om her sammen med triks som holder matbudsjettet nede.

April ble en god måned matbudsjettemessig, og jeg slo fast at 4 500 kr var riktig sum å budsjettere med for oss.

Men så kom mai. Den måneden ble det brukt masse penger på mat. Det var en hektisk måned hvor det ble planlagt lite. Vi hadde overnattingsgjester en periode, og vi hadde et lite selskap på 17.mai.

Juni ble faktisk ikke stort bedre, men da hadde vi innsett at vi ønsker å bruke penger på grilling med venner etc, og økte matbudsjettet for juni og juli med 1 000 kr. Vi trodde kanskje det skulle utgjøre mer å ha økt matbudsjettet til 5 500, og hadde ikke stort kostnadsfokus den måneden. Det resulterte i at vi gikk over budsjett. Igjen!

Juli er jeg fornøyd med. Jeg tok med meg matplanlegging til hytta og holdt neesten budsjett, selv med mye besøk og kos.

I august har jeg hatt kontroll hele veien, og virkelig likt å sitte med budsjett og matplanlegging. Fornøyd med å bruke kun 4 500 på mat, selv med både familieselskap og barnebursdag.

I september har jeg fortsatt de gode vanene. Jeg er kanskje litt oftere på butikken enn jeg helst vil, men holder meg til handlelisten med unntak av varer som er nedsatt på grunn av dato. Jeg sjekker hva som er på tilbud og hva jeg har hjemme før jeg planlegger måltider og skriver handleliste. 

Jeg fyller opp fryseren med middagsposjoner og hjemmebakt brød.

Denne måneden har jeg har startet på prosjekt "fyll-opp-fryseren".  Vanligvis råder jeg jo til å spise ut av fryser og tørrvareskap, men nå rett før vi ønsker velkommen til et nytt familiemedlem har jeg lyst til å ha fryseren full av brød og enkle middager. Tenker at jeg sparer penger på det, da jeg slipper å ty til take away når vi vil ha noe raskt. I tillegg er det ikke sikkert det blir like lett å komme seg på butikken med en nyfødt baby i hus, så alt av mat vi allerede har hjemme er bra.

Hvordan jeg planlegger middager kan du lese om her.

72 måter å spare penger på mat finner du her.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.