Vil du også redde verden litt?

Jan 19, 2020

I denne ukens podcastepisode snakker jeg med Andrea Hegdal Tiltnes, dama bak instagramkontoen @andrea_redder_verden_litt.

Hør episoden her!

Hun ble for noen år siden opptatt av hvilke vaneendringer vi kan gjøre for å bidra til å redde verden litt.

Andrea råder oss til å starte i det små. Det går an å erstatte engangskopper med flerbrukskopp og spise mindre kjøtt uten å alltid ta det mest miljøvennlige valget på alle områder. Begynn med en ting, så baller det fort på seg. Du må ikke være miljøvennlig på alle områder fra dag én. Alt hjelper! Du vil også få økt din egen bevissthet etter hvert som du starter å endre på ting.

Tingene Andrea forteller meg om i episoden er:

  1. 5 for hvalen. Andrea plukker opp minst 5 biter søppel fra bakken daglig. Gjør det du også! Til sammen blir det mye.
  2. Hun har med egen kopp, og dropper plastlokket de gangene hun har glemt kopp når hun kjøper take away-kaffe.
  3. Andrea startet sin miljøvennlige reise med å erstatte engangs bomullspads med gjenbrukbare og tipser om å klippe små kluter av en utslitt t-skjorte.
  4. Kjøper klærne brukt. Andrea bruker 'tise hyppig, og kjøper brukt både til seg selv og barna.
  5. Bruker bilen minst mulig, og klarte i løpet av fjoråret å spare opp til 2 el-sykler(en til mannen hennes og en til seg selv).
  6. Andrea følger @spisoppmaten på Instagram, og er ikke lenger så nøye med datoen på matvarer. Familien på fire spiser rester og improviserer med det som finnes i kjøleskapet. Hun har inspirert meg til å lage krutonger av gammelt brød og til å samle diverse grønnsaksrester i supper.
  7. Andrea forsøker å reparere klær og ting som går i stykker, istedenfor å kjøpe nytt med en gang.
  8. Hun har også begynt å gi brukte gaver.

 

 Andrea mener at miljøvennlige vaner også er økonomisk gunstig. Endringene hun har gjort har også vært lystbetonte. Gjennom sin instagramkonto viser hun oss andre hvilke små vaner vi kan endre for å bli mer miljøvennlige i hverdagen.

La deg inspirere av Andrea, som jeg var så heldig å få spille inn podcast sammen med.

Episoden finner du her.

 

Vil du ha enda flere tips kan du scrolle deg ned til episode 11 av Pengesnakk podcast, eller trykke på denne linken.

Tipsene fra forrige podcastepisode med ting vi alle kan gjøre for å minske klimabelastningen vår har jeg også oppsummert under bildet.

 

Gå fra engangs til flergangs

Miljøgevinsten av å bruke flaske, ordentlig kaffekopp, menskopp, tøybind, kluter (ikke våtservietter), tøybleier, sekk eller handlenett og flergangsgrill og ordentlig bestikk istedenfor engangsgrill og engangsbestikk blir mindre søppel, mindre produksjon av nye engangsartikler, og mindre sending av billige plastgreier over hele verden.

Her kan du lese mer om hvorfor vi valgte tøybleier.

Kjøpe brukt

Både klær, møbler og ting som babyutstyr er topp å kjøpe brukt. Bøker, planter(!) og helt unike ting kan du også finne brukt.

Bruke mindre

Rett og slett shoppe mindre. Vi driver med overforbruk av fysiske ting. Kanskje du også kan sløse mindre med vann, energi og ta bedre vare på ting du allerede har, som klær og utstyr. Mye kan repareres og vedlikeholdes.

Senke matsvinnet

Det er så dumt å kaste mat! Mat som har blitt produsert, pakket, sendt – kanskje lang, for så å bli kastet i butikken eller hjemme hos deg.

5 for hvalen

Det er litt kjipt å plukke opp søppel etter andre. Men det blir mye hyggeligere ute, du får god miljøsamvittighet og er et bra forbilde for andre. Plukk med deg noe neste gang du går på gata!

Grønne reiser

Der hver og en av oss kan senke CO2-avtrykket vårt aller mest er ved å fly mindre! Vi kan også gå mer, og kjøre mer kollektivt.

Speak up!

Delta gjerne på klimastreik, men det finnes også flere måter å bruke stemmen din for klimasaken på. Si ifra til andre om ting du har lest. Få de rundt deg til å bli med å bry seg. Snakk med andre hva du tenker på, og hvordan du jobber for å fly mindre, kaste mindre og forbruke mindre.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.