Slik får du en god familieøkonomi

familie Apr 17, 2020

En god familieøkonomi er en økonomi der alle voksne er involverte og deler på både ansvar og goder. Disse 7 spørsmålene kan hjelpe dere til en enda bedre familieøkonomi!

Hvordan Tom og jeg styrer våre penger forteller vi om i denne episoden av Pengesnakk podcast. Hvordan organiserer vi familieøkonomien vår, og hvorfor gjør vi det på den måten?

Første steg mot en god familieøkonomi er å prate sammen

Men hvor skal man starte? Hva skal vi egentlig snakke om? Disse spørsmålene gir forhåpentligvis samtaler som gjør familieøkonomien til et felles prosjekt:

  1. Hva er en god familieøkonomi for oss?
  2. Hva vil vi at pengene vi tjener skal gi oss?
  3. Sparer vi til noe? Burde vi sette opp en spareplan? Skal vi spare til barna?
  4. Føles det riktig for oss å dele alle utgifter 50:50 eller skal vi for eksempel dele prosentvis ut i fra inntekt?

En plan for praktisk gjennomføring

Det er mange måter å organisere pengeflyten på praktisk sett, og det eneste viktige er at dere finner et system som passer for dere, som faktisk blir gjennomført.

  1. Hvordan skal kontostrukturen vår se ut? Hver vår lønnskonto og en felles konto?
  2. Skal vi ha et budsjett og føre regnskap en gang i måneden?
  3. Hvem er ansvarlig for hva i vår økonomi? Skal én ha ansvar for regningene?

Systemet dere velger nå er ikke skrevet i stein, og kan endres etterhvert. Mange par synes det er praktisk å ha en felles konto hvor felles utgifter betales fra. Med to kort kan begge handle mat og andre felles utfigter fra denne kontoen.

Tom og jeg har valgt å heller ha felles kredittkort til mat og andre felles ting vi handler inn. Kredittkortregningen betaler vi i sin helhet når den forfaller, så det ikke påløper renter. Vi bruker kort som gir oss prosenter tilbake istedenfor å betale gebyr for å ha kort fra egen bank. Det funker for oss, men lønner seg ikke lenger med en gang du har en saldo på kortet som ikke betales tilbake ved første forfall. Skal dere velge "vårt" system, må dere vite at dere kommer til å betale hele regningene ved forfall.

Uansett hva dere velger, vil dere bare ved å ha et system på plass, være mye nærmere å ha en god familieøkonomi. Tom og jeg krangler aldri om penger. Noe av det handler om at vi er heldige og har mye av de samme prioriteringene og verdiene, men også om at vi er enige om hvordan vi synes det er rettferdig å styre familieøkonomien vår. Vi regner ut hvem som har betalt hvor mye for felles ting, slik at vi slipper å føle på om en av oss har betalt mer enn den andre.

Podcasten hvor vi snakker om disse temaene finner du her.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.