Slik takler du renteoppgang på boliglån

bolig Jun 26, 2019
I forrige uke ble styringsrenten hevet. Fra 1 % til 1,25 %. Hva betyr det egentlig for oss?

At renten økes er et tegn på at Norge går bra. Det er økonomisk vekst og lav arbeidsledighet. Lønnsveksten er litt sterkere enn tidligere og kronen er veldig svak. Det går faktisk så bra nå at sentralbanksjefen forbereder seg på å øke styringsrenten igjen allerede i september.

Det er ikke godt nytt for de av oss som har boliglån. Økt styringsrente betyr som oftest renteoppgang på boliglån også. Dårlig timing for meg som skal ta opp lån i sommer!

Flere banker, blant annet Nordea, DNB og Danske Bank har allerede varslet at det blir dyrere å låne penger fra august. Ca. 0,25 % dyrere.

Blir det ny renteoppgang i høst kan renten på boliglånet ditt ende opp med å være 50 % høyere enn den var i fjor.

I et historisk perspektiv er rentene fortsatt lave. Vi trenger ikke å gå lenger enn 11 år tilbake for å finne styringsrente på 5,75 %. I 2002 var styringsrenten 7%. Den har også vært 11 %.

Så styringsrente på 1,25 % er absolutt ikke høyt. Det er lavt. Men vi har hatt veldig lave renter lenge nå, og kanskje også regnet med lave renter fremover. Renteøkningen vil derfor kunne påvirke hverdagsøkonomien din om du har et stort lån.

Slik forbereder du økonomien din på økte renter:
  1. Sjekk hvilken rente du har nå, og om du har fått varsel om renteoppgang. Disse bankene har allerede varslet.
  2. Sjekk Finansportalen for å sammenligne din rente med hva du kan få i andre banker.
  3. Ta kontakt med banken din. Fortell hva du ser du kan få andre steder, og spør om tilsvarende.
  4. Får du ikke bedre betingelser i dagens bank, og forskjellen er betydelig kan du bytte bank.
  5. Forbered deg på at renten skal øke flere ganger. Et fint triks er å allerede nå late som om renten er høyere enn den er. Regn ut hva den månedlige kostnaden ville vært om renten var 2 eller 3 % høyere enn den er i dag. Differansen mellom det du betaler nå og det du må ut med ved høyere rente spares på sparekonto. Fordelen er både at du justerer forbruket ditt ned, og at du får spart opp penger som du kan bruke om renten blir veldig høy.
  6. Det er også et alternativ å binde renten. Det blir en forsikring mot store renteøkninger. Kanskje bør du bytte bank for bedre betingelser på fastrentelån, om du lander på at det er det beste valget for deg å binde renten.
  7. Bla deg noen måneder tilbake i nettbanken og se om du betaler for noe du ikke bruker. Avbestill abonnementer du ikke lenger har glede av.
  8. Spar inn på store poster i hverdagen. Å planlegge ukemeny gjør mye for matbudsjettet!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.