Sparetips som funker - Hvis du tar dem i bruk!

sparetips Dec 20, 2021
Sparetips pengesnakk

I denne videoen deler jeg 16 sparetips som virkelig funker:

1.Stol på deg selv

Det første tipset er å stole på deg selv og være trygg på at valgene du tar, og kjøpene du gjør er de rette for deg. Prioriteringene du gjør i din økonomi trenger ikke å virke fornuftige for noen andre. Du skal bruke pengene dine på det som er riktig for deg! Ikke noe annet. Klarer du å ikke bry deg om hva andre tenker om din pengebruk?

Synes du det er vanskelig å vite hva det er riktig for deg å bruke dine penger på, start med å fylle ut et verdikompass.

2.Gjør noe med de største utgiftene dine

Så gjelder det å fokusere på de store tingene. Jeg er veldig opptatt av verdien av småpenger, men det betyr ikke at vi skal glemme de største utgiftspostene. Det er for de fleste bolig, transport og mat.

Å flytte i kollektiv er åpenbart billigere enn å bo i en stor enebolig. Jeg sier ikke at billigst er best her, men tenk igjennom om noe ved boutgiftene dine koster mer enn det smaker. For meg personlig er det helt rett at bolig står for nær halvparten av utgiftene mine. Jeg både jobber og bor her, og setter veldig stor pris på huset. Kan du redusere bokostnadene dine med 2 000 kroner i måneden er det nesten 25 000 kroner i året. Tenk på om det er måter å bruke mindre på bolig enn å flytte.

Bilen er den andre store utgiftsposten. Klarer du deg uten? Du kan bruke ganske mye penger på kollektivtransport, leiebil og taxi hvis du ikke eier egen bil. Du slipper også uventede verkstedregninger, hjulskift og bilvask. Med småbarn ønsker vi å eie bil, men gjør det så rimelig som mulig med el-bil, som vi også leier ut av og til.

Så kommer vi til mat. Utgiften absolutt alle har. Vi trenger mat. Spørsmålet er bare hvor mye penger vi skal bruke på mat, og hvordan vi kan kutte i forbruket. Sparetips som går på mat finner du ca 3 og et halvt minutt inn i filmen øverst i saken.

 3.Planlegg

Hvorfor er planlegging et sparetips? Fordi planlegging både gjør at du kan fordele kostnader utover i tid og unngå å måtte kjøpe dyrt i siste liten. Skal du ut å reise er det kanskje lurt å vente med å kjøpe solkrem til du er på plass, men viktig å huske lader, øreplugger og andre ting du trenger på reisen. Å låne en bok på biblioteket før avreise er gratis, i motsetning til å kjøpe en på flyplassen.

Gjelder det gaver eller ting du trenger eller ønsker deg selv er det fint å vite at innskjøpet skal skje før du må gjøre det. Da har du tid til å finne ut hvor varen er billigst eller kjøpe den brukt. Du kan også planlegge å gjøre flere innkjøp på samme tur, så du kjører færre km og bruker totalt sett mindre tid.

Planlegging av mat er lurt fordi når du vet hva du skal ha kjøper du ikke ting som ikke blir spist og du reduserer antall handleturer(flere turer på butikken= flere unødvendige kjøp). Risikoen for "nød-take away" reduseres også når du har mat i kjøleskapet. 

4. Tenk igjennom alle kjøp

Jeg kjøper bare det som gjør meg lykkelig, og ved å sette lista så høyt sparer jeg helt klart penger. Og det uten at jeg føler jeg går glipp av noe. Det er ikke handling av ting som gjør meg glad. Faktisk er det omvendt. Når jeg bare kjøper ting som gjør meg lykkelig på et eller annet vis gjør det meg mer fornøyd med kjøpene jeg faktisk gjør, og jeg slipper å bruke tid og penger på ting som bare blir rot.

Å kjenne på hva vi tenker om hvert eneste kjøp kan ta litt tid, og virke merkelig i starten, men å bli mer bevisst dine egne kjøp er kanskje det som vil spare deg for aller mest penger i lengden. 

5. Bruk mindre strøm

Når jeg skriver dette er det igjen strømprisrekord. Vær sikker på at du vet hva som drar mest strøm, og hvordan du kan påvirke strømregninga di. Se denne filmen for masse tips!

6. Bruk mindre penger på underholdning og aktiviteter

Ikke et direkte sparetips kanskje, men tenk igjennom hvor mye du skal du bruke på underholding og aktiviteter. Hvor mye skal det koste å ha det gøy?

Lag en liste med ting du liker å gjøre som er gratis. 71 tips til gratis moro finner du her.

I helgene kan vi som småbarnsfamilie velge å dra på lekeland, pizzarestaurant, trampolinepark, svømmehall eller andre kostbare aktiviteter. Det er gøy å være med på. Men vi kan også gå på biblioteket, spise matpakke som piknik i en park, gå på lekeplassen etter det har blitt mørkt eller jobbe i hagen sammen. Helt gratis ting, som barna og vi voksne har det like bra med. Vi gjør begge deler, men det er fint å bli bevisst på at det er ikke nødvendigvis de dyreste aktivitetene som er de beste. 

Et annet sparetips på underholdning er å ikke ha alle TV-kanaler og streamingabonnementer på en gang. Se eller hør det du vil hos en aktør før du avbestiller abonnementet og kanskje heller tar en måned eller to hos en annen tilbyder.

7. Kjøp brukt 

Dette gjelder i aller høyeste grad aktiviteter og hobbyer. Trenger du et SUP-brett eller hengekøye som er helt nytt, eller er det vel så bra med en som noen har testet før deg?

Å kjøpe brukt er bra for både miljøet om lommeboka, og absolutt alt kan kjøpes brukt! Det finnes mange nettsteder og apper hvor du kan finne det du trenger.

8. Kjøp færre nye klær

Det er ikke noe galt i å være interessert i klær og mote, men kjøper du klær du ikke trenger og som heller ikke gir deg noe form for glede? Shopping kan være en gøy aktivitet. Men også hvis vi ser bort fra arbeidsforhold og klima: hvor bærekraftig er det for deg? Du kommer fort inn i en spiral der du stadig må ha noe nytt for å føle at du har noe å ha på deg og klær kjøpt forrige måned er kjedelige.

Min løsning på et uinspirerende klesskap ble å fjerne alt som ikke passet meg der og da. Med kun favoritter i skapet kjøpte jeg færre en 10 plagg på 4 år! I år har jeg skaffet meg noe nytt, men både mengden nytt og kjøpsprosessen er helt annerledes.

I videoen under viser jeg hvordan jeg skaffer meg klær, og hvordan jeg tenker når jeg setter sammen en "kapsel" av mine egne klær for hver sesong.

9. Prøv en ekstremsparemåned 

Hvis du ikke aner hva du vil kutte ned på, men du vet at du vil spare penger er mitt neste sparetips å prøve en ekstremsparemåned!

Venter du til februar kan vi gjøre #frossenfebruar sammen! Meld deg på nyhetsbrevet mitt så får du all info og daglige utfordringer.

I en ekstremsparemåned sparer du penger, finner ut hva du kan droppe også på sikt og ser hva du virkelig setter pris på å bruke penger på. Det kan være et fint startpunkt for en sparereise .

10. Ha et sparemål

Å ha et mål med sparingen er et sparetips fordi det gjør det enklere å prioritere sparingen. Å tenke at man "bør" eller "må" spare er ikke like motiverende som sparemålet du har laget deg. Å ha mål gir mening, så gjør det klart for deg selv hvorfor du klikket inn på denne siden med sparetips.

11. Ta kontroll over fristelsene 

Fristelser kan være så mangt, så sparetipset kommer ann på hva som er dine fristelser. Er det nettshopping kan du gjøre det til en vane å melde deg av alle nyhetsbrev når de kommer. Spesielt fra butikkene du gjerne handler i. De er tilbudene fra dem du kommer til å bli fristet av. Er det fysiske butikker, må du finne på noe annet å gjøre enn å gå i dem.

Blir du fristet til å bruke penger når kontoen din har begynt å vokse? Sett sparepengene i en annen bank eller velg "sjul konto" i nettbanken. Ute av syne blir du ikke like lett fristet.

12. Ta vare på det du eier og bruk opp ting

Å ta vare på tingene dine kan handle om reparasjon av klær, etterstramme skruer på møbler, vaske bilen for å forhindre rust eller drenere huset. Store og små tiltak med samme mål; slippe å erstatte ting før de er brukt opp. 

Vent til emballasjen er tom før du kjøper nytt av forbruksvarer. Bruk den "gamle" bilen et ekstra år for å spare et helt nybilkjøp og masse verditap gjennom livet ditt. Lapp en hullete olabukse. Sy i knappen som datt av istedenfor å kjøpe ny jakke. 

13. Ha med matpakke 

Ingen liste med sparetips uten matpakke-tipset. Det er innmari mye å spare på å ikke spise i kantine hver dag, og å droppe dyr mat på farta. Matpakke til lunsj i hverdagen og til turer både i naturen og i byen. Du kan lage ganske luksus matpakker og fortsatt spare penger. 

En annen ting er at lunsj-kjøp gjør det å dra kortet til en hverdagslig, vanlig ting. Kanskje fører det til at du drar kortet lettere i andre situasjoner også?

14. Dropp "kupp" du ikke trenger

Siste tips er dette med “kupp”. Når du skal begynne å spare penger, så tenker du kanskje også at du må bli flink på å gjøre gode kupp?

Ville du kjøpt til full pris? Tenk alltid på det når du vurderer å benytte deg av et tilbud.

Da håper jeg du sitter igjen med et tips eller to du vil ta med deg i din økonomi. Det er ikke alltid de største grepene som gir størst resultat. Det er de du faktisk gjør over tid.

Vil du ha mer spareinspirasjon? Lytt på en episode av Pengesnakk podcast:

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.