Forbruk første halvår 2018

mine tall Aug 17, 2018

I fjor delte jeg alltid månedens forbruk med dere. Det kommer jeg ikke til å fortsette med. Jeg ser at jeg bruker omtrent like mye penger hver måned, og vil derfor ikke bruke tid å gå så i detalj. I tillegg bli det ikke riktig måned for måned, når jeg betaler for felles forbruk på mat og lignende, mens Mannen betaler husleie, forsikringer etc.

Sammen med Mannen har jeg har økonomikveld et par ganger i året. Da skriver vi opp hvor mye hver av oss har brukt på innkjøp til familien, strøm og liknende og deler det 50:50. Nå har vi hatt en gjennomgang av årets første måneder. Jeg har delt summene på to og lagt til mitt private forbruk, for å finne ut hvor mye penger jeg har brukt det første halvåret i 2018.

 Jeg ønsket å finne ut hvor jeg har mulighet til å bruke enda mindre, slik at jeg kan spare enda mer. Derfor gikk jeg inn på Statens institutt for forbruksforskning sine nettsider. De setter hvert år opp et referansebudsjett. Budsjettet er kjent for å være stramt, så det passer fint for meg å sammenligne mine utgifter med postene i referansebudsjettet. Jeg har lenge vært nysgjerrig på hvordan mitt forbruk ser ut sammenlignet med det, og etter litt innledende regnearbeid har jeg svaret.

Jeg startet med å fordele forbruket mitt inn i de samme kategoriene SIFO bruker når de setter opp referansebudsjettet. Jeg slo sammen kategorien «mat og drikke» med «andre dagligvarer» og «husholdningsartikler». Alt dette kjøpes som oftest på matbutikk, og jeg skiller ikke på såpe og melk i regnskapet mitt. Jeg slo også sammen «lek og mediebruk» med «mediebruk og fritid» da jeg ikke forsto forskjellen. 

Så måtte jeg finne ut hva jeg skal sammenligne mitt forbruk med. I kalkulatoren legger man inn antall personer, med kjønn og alder, antall barn i barnehage og antall biler i husstanden. SIFO budsjettet for en kvinne på min alder er på 8 886 kroner for en uten bil og 11 226 kroner for en med bil. Siden bilutgiftene mine har vært på 375 kr hittil i år har jeg valgt å sammenligne meg med budsjettet for ei uten bil, og heller lagt de 375 kronene inn i kollektivreise-kolonnen.

Et barn på arveprinsens alder skal i følge SIFO-budsjettet koste 2 230 kr i mnd. Jeg la inn et halvt barn, da jeg deler alle slike utgifter med Mannen. Det ble da 535 kroner på mat og dagligvare, 225 kroner på klær,180 kroner på personlig pleie og 175 kroner på lek og mediebruk.

  SIFO jan feb mars april mai juni snitt
Mat og dagligvarer 3465 3806 3958 2358 3648 3464 2680 3319
Klær og sko 1005 146 1447 2360 1525 -945 6 757
Personlig pleie 910 567 2596 1599 4771 1007 237 1796
Lek, fritid og mediebruk 3525 3496 2474 714 1387 839 2021 1822
Reise (kollektivt) 736 808 728 1181 1118 736 1604 1029
Møbler 360 610 630 238 283 58 763 430
Sum 10001 9433 11833 8450 12732 5159 7311 9153

 

I den første kolonnen har jeg satt inn SIFO-budsjettet for en kvinne på min alder uten bil, men med et halvt barn. Summert månedsbudsjett er 10 001 kroner. I den siste kolonnen er snittet av mitt månedlige forbruk de siste 6 månedene. Summert for alle kategoriene havner jeg på 9 153 kroner i forbruk hver måned. Godt innenfor.

Da jeg startet å blogge for over tre år siden var 10 000 kroner det jeg tok utgangspunkt i å trenge hver måned. Så det gleder meg å se at forbruket fortsatt ligger rundt det beløpet, selv nå etter at jeg fikk barn.

  • Den største posten i budsjettet er uten tvil mat og dagligvarer. Og her ligger jeg faktisk akkurat der referansebudsjettet mener jeg skal ligge. Jeg vet at mange av dere ønsker tips til å spare inn på matbudsjettet, så det skal det komme litt av her på bloggen fremover.
  • Klær og sko ligger jeg litt under på. Mye takket være prosjekt 333 og at jeg kjøper babyklærne brukt. Jeg har også solgt unna tøybleiene vi ikke trenger lenger, og har trukket fra beløpene på denne posten.
  • Personlig pleie er den eneste posten jeg bruker over referansebudsjettet på. Faktisk bruker jeg det dobbelte av hva SIFO mener skulle holde. Dette kan dreie seg om tre tannlegetimer, en del medisiner jeg trenger, eller bare det faktum at jeg elsker kremer og skjønnhetsprodukter. Her får vi følge med neste halvår!
  • Lek, fritid og mediebruk ligger jeg godt innenfor, selv om jeg har lagt alt av gaver vi har kjøpt inn i denne kategorien. Fordi vi bruker kredittkort til det aller meste er forbruket litt forskjøvet. Derfor er de fleste julegavene med i januar- og februarregnskapet. Jeg vet ikke helt hva de mener 3 500 kroner skal gå til hver måned. Kanskje dere kan hjelpe meg? Hva bruker dere penger på som går under denne kategorien? Jeg har telefon gjennom jobb, hører ikke på musikk, og når det kommer til TV er vi storfornøyd med NRK nett-TV, så mediebruk har jeg nesten ikke. Men hva jeg prioriterer bort innen lek og fritid vet jeg faktisk ikke.
  • Så var det kollektivreising. Jeg kjører T-bane til jobb hver dag, så jeg har månedskort. Av og til blir det litt ekstra kollektivutgifter når jeg reiser lenger. I regnskapet har to månedskort havnet på juni måned, og det ser derfor ut som om jeg har kjørt veldig mye på tog. Dette retter seg opp i andre halvdel av året, da jeg totalt ikke trenger mer enn 11 eller 12 månedskort.
  • Siste posten er møbler, og her overasker det meg litt at vi ikke går mer over. Noe av det jeg faktisk prioriterer er hjemmet mitt, og tingene jeg bruker hver eneste dag. Det har bare tilfeldigvis ikke vært noe annet enn småoppussing dette halvåret. Nå holder vi på å gjøre om en bod til klesrom, som vil koste litt med nye skap etc. Men det blir så fint!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.