Mine beste tips til hjemmeferie

familie Jul 08, 2020

Hjemmeferie er mye av temaet i  podcastepisoden om pengebruk i ferien. Samme dag som jeg spilte inn episoden ble jeg bedt om å bidra med noen tanker om å gjøre hjemmeferien best mulig i denne artikkelen om ferie på budsjett.

Du har kanskje ferie allerede og skal være hjemme mesteparten av tiden?

Slik blir hjemmeferien best mulig, uten at du er blakk i august!

Å møte høsten med negativ saldo på kredittkortet vil vi unngå. Å heller komme tilbake i hverdagen med overskudd - også økonomisk er deilig.

En flott ferie må ikke koste mye penger, men den kommer heller ikke helt av seg selv. Planlegging er nøkkelen til best hjemmeferie:

 1. Tøm kjøleskapet. Spis opp maten før du drar - ta med i kjølebag eller frys ned. Matsvinn er unødvendig
 2. Planlegg måltidene, selv om det er ferie. Det er lønnsomt uansett om du er hjemme, på hytte, båttur eller biltur. Da unngår du å handle inn for mye og får spist opp det som er kjøpt inn. Det sparer deg for både tid og penger og for min del blir planlagte måltider også sunnere.
 3. Skriv pakkeliste. Husker du alt du skal ha med deg på tur slipper du å kjøpe dobbelt opp av ting fordi du har glemt. Mobillader og solkrem er typiske ting å glemme. Kanskje har du også en ulest bok hjemme, som du kan lese i ferien i stedet for å kjøpe nytt lesestoff?
 4. Trenger du turutstyr til korte eller lengre turer er det mange muligheter til å skaffe det brukt, eller låne fra noen. Sjekk bruktsider før du bruker masse penger på ting du ikke vet med sikkerhet at du kommer til å bruke mye(og selv da er brukt best :) )

Hva er ferie for deg? Og hvordan få feriefølelse på hjemmeferie?

Må du reise veldig langt for å få feriefølelse? Eller er kanskje selve opplevelsen å overnatte ute eller å være sammen med andre? Da trenger du ikke være langt unna for å kjenne ferieroen.

Er dere flere, snakk med hverandre om forventninger til hjemmeferien. Det er ikke sikkert barna ønsker seg mest mulig bilkjøring og å få klemt flest mulig aktiviteter inn på kortest mulig tid. Og hva er viktigst for deg? Lag en ferieplan!

Dette er spesielt viktig om dere har staycation i år. Når vi er hjemme, blir det fort til at vi gjør ting vi pleier å gjøre hjemme. Blir det ferie da? Vi driver med oppussing, og det føles jo ikke helt som ferie. Derfor har vi bestemt oss for at den uka vi er hjemme midt i juli ikke skal inneholde noe oppussing! Da blir det kanskje mer gøy å sette i gang igjen med det i august, og vi slipper å føle at vi egentlig ikke har hatt ferie.

Når det er sagt, kan regnværsdager i hjemmeferien også fint benyttes til ryddeprosjekter, som utfordringen med å kaste 100 ting på en time. Eller du vil kanskje bli med på #selge100? Finn noe hjemme du kan selge og få det ryddig samtidig som du får inn litt penger.

Gjør noe ferieaktig!

Ikke glem å gjøre noe ferieaktig, selv om ferien tilbringes hjemme. Finn på noe du ikke gjør i hverdagen. Hva det er for deg vet jeg ikke, men her er et par forslag:

 1. Bestill frokost levert hjem eller besøk nærmeste hotell for en hotellfrokost
 2. Dra på biblioteket og sitt en hel dag der og les!
 3. Unn deg mat fra en dyrere butikk enn du vanligvis velger
 4. Kjøp en ettermiddag med rengjøring av boligen mens du er på stranda!
 5. Bad
 6. Legg vekk mobilen i 12 timer hver dag, eller enda mer!
 7. Spis is daglig
 8. Inviter venner du ikke har sett siden før korona
 9. Dra på piknik med masse godt i sekken
 10. Sykkeltur
 11. Krabbefiskekonkurranse 
 12. Spis jordbær med fløte på, og dypp rabarbra i sukker for smaken av norsk sommer

Du må ikke makse alt

Husk at selv om det er ferie betyr ikke det at du må sløse med penger, eller unne deg saker du egentlig ikke setter pris på. Har du det veldig bra, må du ikke legge mer penger på bordet for å få det enda litt bedre.

 

Under hetebølgen i juni gikk vi til innkjøp av svømmebasseng til hagen.

Hurra for hjemmesommer!

 

Hør siste episode av podcasten her. 

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.