Slik ble jeg millionær på børsen
Jan 11, 2021Jeg var lenge redd for aksjer, før jeg etter hvert investerte mer og mer av sparepengene mine på børsen. Nå er det eneste jeg angrer på at jeg ikke startet tidligere.
Investering gjør at sparepengene mine vokser over tid.
Jeg vil at pengene mine minimum skal holde tritt med inflasjon. Inflasjon betyr at når tiden går trenger vi flere penger for å kjøpe samme ting. F.eks kostet kroneis faktisk 1 kr en gang. Nå må vi ut med mye mer for den samme isen.
Jeg ønsker fortsatt å nå målet mitt om å bli økonomisk uavhengig når jeg fyller 40. Jeg er økonomisk uavhengig den dagen avkastningen fra investeringene mine er nok til å dekke utgiftene mine. Skal jeg leve på avkastning, må jeg først ha noe som gir avkastning. Det gjør investeringene mine.
Hvordan investerer jeg?
Min investeringsstrategi er enkel. Nesten alle penger havner i globale indeksfond. (Nesten sant i alle fall - jeg har endret til et fond som er nesten som et globalt indeksfond, men de utelukker selskap som er dårlige på bærekraft og samfunnsansvar.)
Timing av markedet og plukking av enkeltaksjer er uaktuelt for meg. Det handler om både tid, interesse og forventet avkastning. Min suksessformel er denne:
Sett inn penger i aksjefond hver måned.
Det er snart 6 år siden jeg satt inn penger i aksjefond for første gang. Siden den gang har det ikke vært en eneste måned jeg ikke har investert noen av pengene mine.
Risiko
Når jeg investerer i aksjefond er det med risiko. Verdien på sparepengene mine svinger. Men det svinger oppover.
På grunn av risikoen investerer jeg kun penger jeg ikke trenger før om lenge. Skulle jeg investert penger jeg trengte om 2 år ville jeg valgt noe annet enn aksjefond.
Jeg gjør også risikoen mindre ved å investere i disse store globale fondene. I dem er jeg eksponert mot ulike land og bransjer. Satser ikke alt på et selskap eller geografisk område.
Når du leser dette må du huske på at dette er min historie og erfaring. Dette handler om hva jeg har gjort og hva som har skjedd fra 2015 til starten av 2021. Ikke hva som vil skje de neste 5-6 årene.
Investering hver eneste måned
Den største grunnen til at jeg nå har en million investert er at jeg har puttet inn penger i fondene mine hver eneste måned siden april 2015. Uten unntak. Da jeg var usikker på inntekten min i 2019 investere jeg 400 kr hver måned. Da jeg bodde i nedbetalt leilighet, hadde fulltidsjobb og ekstrainntekter investerte jeg over 20 000 kr hver måned.
Jeg har ikke satt inn 1 000 000 kroner. Det har vokst til 1 million. En del av det er avkastning. En avkastning det blir mer og mer av jo mer jeg setter inn.
Så om jeg skulle gitt et tips til andre som vil nå samme milepel ville det være å aldri hoppe over en måned. Justere ned beløpet må du gjerne gjøre, men ikke stopp helt. Stopper du helt må du starte igjen, og det vil du ikke. Du vil ikke lage det til en terskel å starte igjen. Du vil holde stø kurs om målet er å skaffe seg en formue på børsen.
Dette er hva jeg har investert hvert år:
- 2015: 80 000 kr
- 2016: 103 185 kr
- 2017: 17 770 kr
- 2018: 167 700 kr
- 2019: 182 177 kr
- 2020: 238 003 kr
- 2021: 19 000 kr
Totalt har jeg investert 807 835 kr. 733 335 kr i aksjer og aksjefond, 74 500 kr i crowdfunding-prosjekter.
Dagens verdi på aksjeinvesteringene er 1 003 064 kr.
Jeg har altså investert 733 335 kroner i aksjer og fond. Disse er i dag verdt over 1 million kroner. Avkastningen har vært på 269 729 kr.
Fordi jeg har turt å investere pengene mine i aksjemarkedet har de vokst med over 250 000 kroner!
På tide å snakke om renters rente-effekten
Det store målet mitt om å ha nok investert til å leve av det innen jeg fyller 40 blir ikke nådd om jeg skal bruke over 5 år på hver million. Men det skal jeg heller ikke. Jeg håper jeg kan investere mer i årene som kommer. I tillegg begynner det Albert Einstein kalte "the strongest force in the universe" å jobbe mer og mer for meg.
"Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it ... he who doesn't ... pays it." ~ Albert Einstein
Med andre ord lønner det seg å forstå hva renters rente-effekten er, for å kunne utnytte den til vår fordel.
Rentes rente betyr det man sier - renters rente. Du får ikke bare renter på innskuddet ditt, men også renter på rentene av innskuddene dine.
Det gjør over tid at avkastningen utgjør mer og mer. Se på disse tre eksemplene:
1) Siri sparer 100 kr i året på sparekonto til 0,5 % rente:
2) Lena sparer samme sum årlig, men får 3 % rente i året:
3) Kari sparer også samme sum, men får avkastning på 10 % i året:
Etter 10 år har de tre jentene spart 1 000 kroner alle sammen, men på grunn av rente og renters rente sitter de igjen med ulik sum.
- 1028
- 1181
- 1753
Effekten blir bare sterkere etter hvert som tiden går. Jentene fortsetter å spare 100 kroner årlig. Etter 50 år har alle jentene spart 5 000 kroner. Totalsummen deres er allikevel veldig ulik:
- 5 683
- 11 618
- 128 030
Nå er ikke 10 % avkastning noe du kan regne med å få, men grafen viser renters rentes effekt veldig fint. Jo mer tid det går, jo brattere blir kurven.
Her kan du se de 3 kurvene oppå hverandre for å virkelig se effekten:
Oransj er 0,5 % rente, blå er 3 % rente og grå er 10 % rente.
Mer prat om renters rente-effekten får du i denne ukens podcastepisode! Du finner den på iTunes, Google podcast, Spotify og flere andre steder.
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.