Ta disse grepene nå
Nov 06, 2023Det er mange grep du kan ta for økonomien din nå på slutten av året. Her deler jeg en liste for deg som
- Har et mål du vil nå innen nyttår
- Har et mål du vil nå i 2024
- Går i minus nå
- Vil lage deg et større overskudd
Grepene kan du høre som podcast her:
1. La oss starte med julefeiringen. Den begynner tidligere for hvert år, og for mange er ventetiden blitt mer stress og utgifter enn en hyggelig tid. Derfor har jeg laget et skjema til deg, slik at du kan senke skuldrene, føle at du har overskudd og kan gjøre ting i ro og med god tid. Å være ute i siste liten blir gjerne dyrere:
Trykk her for å laste ned din kopi
2. Ikke sammenlign deg med andre. Det er vanskelig, men et kjempegodt økonomisk tips. Hva hadde du gjort, kjøpt og brukt tiden din på om ingen så deg? Du har alt å tjene på å ikke sammenligne din hyggelige ferie med noen andres dyre luksusreise. Ikke sammenlign klær, biler, hager eller boliger. Jobb med å være fornøyd med det du har, eller finne ut fra ditt eget utgangspunkt hva du ønsker deg mer av. Kanskje bør du slutte å følge noen interiørkontoer på instragram, om alt de gjør er å få deg til å føle at du ikke har det fint hjemme og at du må kjøpe noe nytt for å få det bedre.
3. Spar inn på matutgiftene dine:
- Finn ut hva du bruker på mat per måned nå
- Lag matplan basert på hva som finnes hjemme
- Sett opp matbudsjett - ukesbudsjett kan anbefales
- Kjøp datovarer
- Bak brød
- Bruk handleliste på butikken
- Velg billigere matvarer (råvarer og billigmerker)
- Bli flinkere til å spise opp rester - frys ned om du ikke vil spise det dagen etter.
- Ha med deg matpakke for å minimere kjøp på farten
4. Tenk igjennom alle kjøp
5. Følg med på strømkostnader
6. Kjøp brukt
7. Du trenger ikke nye klær
8. Finn en glede i å spare penger. Istedenfor å kjøpe masse ting liker jeg å vite at jeg kan kjøpe masse ting. Jeg liker å vite at jeg kan jobbe mindre om jeg må eller trenger. Jeg liker å se pengene på konto øke, min trygghet og min frihet. For sparing er en av måtene du kan virkeliggjøre dine drømmer. Og sparingen er ikke gjort på en dag. Det er litt + litt + litt + litt. Så du må ha en motivasjon, en lyst, en glede. Mange liker å følge med på tallene fra måned til måned. Det er motivasjon i å se gjeld synke eller spart beløp øke. Å fargelegge sparetrackere etterhvert som man investerer eller sender penger til sparekonto er også ting som gjør sparing gøy. Sånne finnes i Pengesnakk planlegger for 2024 som er i butikk nå:
9. Ha de beste avtalene. Følg jevnlig med på at du har best betingelser på boliglån og andre lån, innskuddsrente, forsikringer, alarm og andre avtaler. Hvilken avtale skal du sjekke? Bestem deg for å sjekke en av dem NÅ med en gang. Resten av denne listen kan vente
10. Kutt unødvendige utgifter og abonnement. Dropp en TV-kanal eller magasin i et par måneder, og registrer deg heller på nytt om du savner det veldig
11. Gjør mer gratis aktiviteter
12. Gjør det vanskeligere å kjøpe ting du ikke trenger:
- Unsunscribe/Avmeld deg fra reklame-e-poster
- Ikke ha kortet ditt lagret i nettleser
- Meld deg ut av kundeklubber som sender deg SMS om salg "du ikke kan gå glipp av!"
- Slett shoppingapper fra telefonen din
13. Ha fokus på de små tingene. Som strømregningen. Den består av veldig mange små valg. Og mat. Selv om det totalt er en stor utgiftspost hver måned, består matposten av mange små valg. Ta noen små valg som gir store utslag på sikt!
14. Ha en frossen november. (Inspirert av Frossen Februar)
Oppdag enda 26 grep du kan ta i denne episoden:
15. Ønsker du mer penger inn? Sett en timer på 5 minutter og skriv ned alle inntektsmuligheter du kommer på. Dette er også noe vi jobber vi med i Pengeplanen, kurset du kan lese mer om her:
Lag deg en pengeplan for drømmelivet på 15 dager
16. Ta grep for å få bedre oversikt. Jeg vil at du skal vite hvor mye penger du får inn hver måned og hvor mye du bruker. Slik som jeg gjorde i forrige episode:
Da fikk jeg se tallene mine svart på hvitt. Jeg har brukt 290 000 kroner i år. Det er innsikt jeg synes er verdifull. Da vet jeg også hvor mye jeg må tjene fremover om det er mitt faste forbruk. Vet jeg akkurat hva jeg tjener også kan jeg regne ut hvor mye jeg får spart. Jeg kan regne ut om vi har råd til ferie. Jeg kan regne ut om vi har råd til oppussing. Og jeg kan se om vi har råd til å betale ned litt ordentlig på boliglånet. Alle disse tingene vet du når du vet tallene dine. Så gjør den kjedelige, men interessante jobben det er å få oversikt over pengene dine. Kanskje ser du at du - litt uavhengig av hva du har som mål - ikke trenger å gjøre noen grep. Du trenger kanskje ikke si opp abonnementer eller spare på strømmen eller selge skøyter fra boden.
17. Planlegg
Planlegging er nøkkelen til en god økonomi. Se på det store bildet. Hvordan vil du ha livet og økonomien? Vil du ta grep selv om du fant ut i forrige punkt at du ikke må det? Hvorfor? Eller ser du at regnestykket ikke helt går opp fremover? Da er planlegging også gull.
Er du f.eks litt bekymret for at det sosiale blir veldig dyrt i år, så vær i forkant. Inviterer barnas venner på noe gratis før de blir invitert av dem til lekeland eller annet som koster mer enn du har eller vil bruke på aktiviteter nå.
Det samme gjelder for oss voksne, inviterer til gåtur med termoskaffe før de andre rekker å invitere deg på brunsj ute som koster mye mer.
Planlegg også:
- ferien din i tide
- maten du skal spise og handle
- klærne barna dine skal ha til vinteren
- gaver og andre innkjøp
Lag en plan for drømmelivet ditt
Planlegg for livet og økonomien, så kan du bestemme retningen selv.
Og her kommer reklamen for mitt digitale kurs “Pengeplanen”. Det vi gjør sammen i kurset er å finne ut hva du vil oppleve i livet og hvordan du vil ha det og så legger vi planen for å få det til, slik at etter kurset har du din pengeplan med alle tiltakene du skal gjøre fremover.
For en plan er gull når man vil endre noe - stort eller smått.
Kurset går over 15 dager i november (men du beholder tilgang til alt kursmateriellet i etterkant).
Den første dagen skal vi Definere ditt drømmeliv
- Hva drømmer du egentlig om?
- Hvordan ser drømmehverdagen din ut?
- Hvordan kan du ta smakebiter på drømmelivet?
Og dette får du også dag 2 til å jobbe med for i tillegg til videoer i kursportalen er det en hel arbeidsbok - som du kan fylle i digitalt, men jeg anbefaler deg å skrive den ut og jobbe med blyant eller penn. Masse reflekssjonsspørsmål i den første modulen.
I løpet av kurset får du også tilgang til noen inspirasjonsintervjuer med mennesker som har turt, som har planlagt og valgt å gjøre noe annerledes. Som har sagt opp jobben for å jobbe med hobbyen sin og tjene mer på det. Som har leid ut leiligheten for å bo i en liten bobil i 1 år med to småbarn, og en familie som har valgt å ikke sende barna sine på skolen. Hvordan får man råd til å ikke jobbe fullt.
De 5 modulene du skal igjenom:
- Definere drømmelivet
- Få full oversikt over økonomien
- Alle verktøyene du kan ta i bruk for å spare og tjene penger til din drøm
- Bli best på tidsstyring
- Lag din egen pengeplan for ditt eget drømmeliv.
Målet er at du etter kurset vet akkurat hva du ønsker å oppnå og akkurat hvilke tiltak du skal iverksette for å kunne nå dine mål.
I tillegg til inspirasjonsintervjuene, arbeidsboken og modulene får du også tilgang til en gruppe med pengevenner. Det er veldig verdifullt å diskutere med de andre deltagerne.
De første 100 som melder seg på får også invitasjon til oppfølgingsmøte i grupper 3 måneder etter du laget din pengeplan. Jeg gleder meg til å høre hva planen din inneholdt og hvor lagt på vei du er kommet.
Les mer om kurset, og meld deg på her
Vil du ha mer Pengesnakk?
Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.
Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.