Betal deg selv først - 7 grunner til å opprette autosparing

sparetips Jun 21, 2021

Å betale deg selv først er enkelt og genialt! Å ha fast trekk fra brukskonto til sparekonto har gjort at jeg har spart masse penger.

I dette innlegget vil jeg fortelle deg hvordan du kan gjøre det samme, og hvorfor det er så smart å betale seg selv først.

Autotrekk, eller "faste oppdrag" som det heter i noen nettbanker, er gratis og du kan sette opp så mange slike avtaler du vil. Kanskje vil du spare litt til ferie, konfirmasjon eller 40-årslag samtidig som du sparer til buffer og har en langsiktig sparing i fond? Det er genialt å lage seg en spareplan for de ulike målene, og så gjøre den automatisk.

I denne videoen forteller jeg hvordan du kan kan komme i gang med, eller øke, din månedlige sparing.

Hvorfor betale deg selv først?

Hva er det første du gjør når penger kommer inn på konto? Betaler regninger, bolig, transport og andre ting du trenger? Hva vil det gjøre for deg om de aller første pengene du bruker går til - deg?

Fremtidens deg vil takke deg! Og det føles bra for nåtidens deg. Kanskje er beløpet du kan sette av til deg selv lavt nå, men det gjør ikke noe. Det kan vi øke over tid! Det viktigste er at du gjør det. Om det er 1 000 kr, 100 kr eller 10 000 kr er følelsen den samme. Du prioriterer deg. Og det er fint.

Å betale seg selv først høres mer forpliktende ut enn "å spare", synes du ikke?

Det er en betaling - og en betaling er ikke noe valgfritt. Det er bra. For da får du spart. Det at du betaler deg selv aller først i måneden har flere fordeler:

  1. Du er i gang med sparingen! Å få inn en sparevane og spare penger månedlig er fantastisk. 
  2. Du merker sparingen minst når det er mest penger på konto. Derfor setter vi trekket når saldoen er høyest. Når saldoen er lavere resten av måneden tenker du kanskje mer over kjøpene du vil gjøre også?
  3. Du kan ikke glemme det når det skjer automatisk, og du slipper å måtte være motivert for å spare penger hver eneste måned.
  4. Du prioriterer deg selv. Det er jo dine penger, så hvorfor ikke?
  5. Du kan bruke pengene som er igjen uten dårlig samvittighet. Velger du strategien "spare det som blir igjen" , må du gjennom måneden sørge for at det er noe igjen. Det slipper du om du har betalt deg selv først. 
  6. Du blir rik - sakte men sikkert fyller sparekontoen seg opp. Og hvem ønsker seg ikke en full sparekonto? Selv små beløp blir store når de spares 12 ganger i året.
  7. Har du den faste sparingen din i aksjefond er det lurt å sette inn beløp hver måned. Da minsker du risikoen for å kjøpe andeler kun når det er dyrest.

Autotrekk er genialt uansett om du elsker å spare penger eller synes det er kjedelig. Å lå sparingen styre seg selv er rett og slett så lønnsomt at jeg vil si det er verdens beste sparetips!

Når vi hører ordet sparetips tenker vi kanskje helst på tips som gjør noe billigere for oss, men hva er vel bedre sparing enn å faktisk få sparepengene ut av brukskonto og inn på sparekonto.

Slik betaler du deg selv først:

  1. Opprett en sparekonto dersom du ikke allerede har det, eller last ned en spareapp
  2. Bestem deg for hvor mye du skal spare i måneden. Start gjerne med en lav månedlig sum - beløpet kan du øke senere
  3. Sett opp et eller flere faste trekk - når det er flest penger på konto

Hvor mye skal jeg betale meg selv?

Et stort spørsmål, men la meg prøve å besvare det litt kort her:

Så mye som mulig, men ikke for mye og i samråd med dine mål.

Og hva betyr så det? Et eller annet sted mellom 1 og 100 % av den månedlige inntekten din.

Tenker du at du ikke har råd til å spare setter du ditt automatiske sparetrekk til 1 % av inntekten din. Kanskje kan du kombinere autosparing med Spareballongene og øke med et prosentpoeng hver måned?

Det er bedre å spare "for lite" og øke etter hvert. Det er dårlig for motivasjonen å måtte overføre fra sparekontoen til brukskontoen igjen mot slutten av måneden fordi du har spart for mye.

Hva slags mål har du for sparingen?

Sparing er bra på mange måter, og kan brukes til å nå mange mål. Selv sparer jeg for å øke tryggheten min og mulighetene mine. Til disse målene investerer jeg i fond og crowdfunding. Har du kortsiktige sparemål ville jeg beholdt sparingen på sparekonto. Bufferkontoen bør være på en konto hvor du kan få tak i pengene raskt.

Sparer du til noe som koster 10 000 kroner kan du velge å spare 1 000 kroner i måneden i 10 mnd, eller 2 000 kr i måneden i 5 mnd. Du kan også spare 5 000 kr i 2 mnd.

Sett opp målet ditt i kroner først. Har du en dato du vil ha målet oppnådd? Da er det enkel matte:

La oss ta som eksempel at Line og Lasse skal spare 50 000 kr til bryllup som skal avholdes om 2 år. Da blir det 50 000kr delt på 24 måneder = 2 084 kroner per måned.

Da kan de sette opp et automatisk trekk på akkurat det beløpet.

Har du ikke et sparemål?

Da kan du lage deg et :) Kanskje er tiden inne for å se om du skal spare til pensjon, eller finne ut hva du egentlig drømmer om i livet. Penger kan brukes som et verktøy for å oppnå mange ting.

Det første jeg ville fått på plass er en bufferkonto, så mangler du det kan det være et tips å lage en.

Vil du ha mer inspirasjon?

Sjekk ut boken The Automatic Millionaire eller The Latte Factor av David Bach. Mer om den, og andre bøker om privatøkonomi, har jeg skrevet i dette innlegget.

Og du? Ikke vent til "en vakker dag" eller til du tjener mer med å sette opp ditt automatiske sparetrekk. Betal deg selv først - i dag!

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.