7 sparetips til småbarnsforeldre

familie sparetips Oct 20, 2019

Har du hørt at det er dyrt å få barn? Det er ikke nødvendigvis helt sant. I dag deler jeg 7 sparetips til småbarnsforeldre, som jeg bruker selv. Jeg har lagt inn linker der jeg har skrevet om disse temaene før.

1. Kjøp brukt!

Dette gjelder både klær og utstyr. Alt sønnen vår, arveprinsen, trengte som baby hadde noen brukt tidligere. Unntaket var en ny og flott vogn, en madrass og 2 smokker. Nå er han 3 år, og fortsatt er nesten alt han eier brukt av andre før han. Gjenbruk er bra for miljøet, og du kan spare mye penger på å kjøpe brukt. Et smart tips til babyklærne er å hoppe over annenhver størrelse. Brett opp ermene i starten, så kan barna bruke plaggene lenger.

2. Opprett konto og ønskeliste

Det er fint å opprette en konto til barnet tidlig. Fordi jeg var tidlig ute med å skaffe alt han trengte til småbarnstiden, manglet vi ingen ting. Når besteforeldre da spurte hva vi ønsket oss til dåp og første jul, kunne vi si at de ikke skulle kjøpe noe, men heller gi et beløp på konto. For det er ikke like populært å fortelle at man ikke vil ha gaver. Selv om dere har alt dere trenger, vil familien gjerne  gi noe til barna. Derfor er det også lurt å ha en liste der du skriver opp hva barnet trenger snart, slik at dere kan ønske dere de tingene til bursdag og jul. Det blir nok av leker uansett. Hva med heller å ønske seg regntøy, sandaler eller barnehagevotter?

3. Spar i fond

Skal du spare til barn anbefaler jeg å gjøre det i fond. Fondsparing er mye mer lønnsomt enn banksparing. Å spare i aksjemarkedet innebærer risiko. Har du lang horisont, som ved sparing for dine barn, er risiko mindre.

4. Velg bort dyre aktiviteter

Når det gjelder aktiviteter og turer stiller jeg meg selv spørsmålet: «hvem gjør vi det for?».  Det som fenger mest kan like gjerne være det som koster minst. Tid sammen, og dager uten mye planer er det beste sønnen min vet.  Jeg har tidligere skrevet om hvordan man kan ha en forbruksfri helg, og delt 71 måter å ha gratis moro. Mange av tingene er fine å gjøre med barna.

5. Kjøp færre ting

Minimer mengden ting og tang. Barna våre trenger ikke flere leker. Rydd vekk halvparten av det som finnes fremme! Sønnen min leker bedre når han ikke har 68 ting å velge mellom til enhver tid. Når du eller barna har lyst på noe nytt, kan dere finne frem det som er pakket bort, istedenfor å kjøpe noe nytt.

6. Bruk mindre engangsartikler

Det kan være vanskelig å slutte med våtservietter om man alltid har brukt det. Vi begynte aldri med det og klarer oss fint uten. Vi har kluter, og synes det har fungert godt til både stell og rundt kjøkkenbordet. Ved å bruke tøybleier istedenfor engangsbleier sparer vi miljøet for ett tonn søppel. Selv om de er dyrere å kjøpe inn, lønner de seg i lengden da man ikke trenger å ha så mange. De kan også selges videre etter endt bleieperiode.

7. Lag babymaten selv

Når det gjelder maten til babyen er det mye å spare på å lage den selv. Får du til å amme har du rimelig mat til babyen de første månedene. Stavmikseren er din beste venn når babyen er klar for annen næring enn melk. Det meste dere voksne spiser kan gis til barna. Mos det med stavmikser eller gi babyen noe de kan holde selv, som brokkoli og banan. Kjøpegrøt er lettvint, men det er mye rimeligere å lage den selv.

I podcastepisoden som er tilgjengelig fra klokken 6 mandag morgen snakker jeg mer utdypende om alle punktene. Ønsker du å legge til et sparetips til småbarnsforeldre er du velkommen til å gjøre det i kommentarfeltet, eller i facebookgruppen Pengesnakkerne.

Vil du ha mer Pengesnakk?

 

Legg igjen navn og epost under, så får du med deg de beste tipsene og nyhetene fra meg.

Jeg behandler informasjonen din trygt, og du kan når som helst melde deg av lista.